Στιγμιότυπο από τη μίνι σύσκεψη των ευρωπαίων ηγετών με τον Βίκτορ Ορμπαν πριν την έναρξη της συνόδου κορυφής, την Πέμπτη | EPA/ZOLTAN FISCHER/HUNGARIAN PRIME MINISTER'S PRESS OFFICE/HANDOUT
Επικαιρότητα

Βρυξέλλες: Ο Ορμπαν είπε «ναι» και οι «27» συμφώνησαν για τα €50 δισ. στην Ουκρανία

Το ζητούμενο ήταν να πειστεί ο ούγγρος πρωθυπουργός και από ό,τι φάνηκε στην πρώτη ώρα της έκτακτης συνόδου κορυφής της ΕΕ, η αποστολή των υπόλοιπων ευρωπαίων ηγετών είχε εκτελεστεί με επιτυχία στις διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν εβδομάδες και ολοκληρώθηκαν το πρωινό της συνόδου σε μίνι σύσκεψη
Protagon Team

Οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ κατέληξαν μία ώρα μετά την έναρξη της έκτακτης συνόδου κορυφής σε συμφωνία για την παροχή επιπλέον βοήθειας ύψους 50 δισ. ευρώ στην Ουκρανία, στα επόμενα τέσσερα χρόνια, ξεπερνώντας τις αντιρρήσεις του Βίκτορ Ορμπαν.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε έπειτα από εβδομάδες πιέσεων και διαπραγματεύσεων με τον ούγγρο πρωθυπουργό, ο οποίος είχε ασκήσει βέτο σε αυτό το πακέτο βοήθειας τον Δεκέμβριο.

Της έναρξης της συνόδου, προηγήθηκε, το πρωί της Πέμπτης μίνι σύσκεψη με τον Ορμπαν, που συγκάλεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Στη συνάντηση που σκοπό είχε να καμφθούν οι τελευταίες αντιρρήσεις του ούγγρου πρωθυπουργού, συμμετείχαν επίσης, ο Ολαφ Σολτς, ο Εμανουέλ Μακρόν, η Τζόρτζια Μελόνι και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η συνάντηση διήρκεσε περίπου μιάμισι ώρα.

Νωρίτερα, η Κάγια Κάλας, πρωθυπουργός της Εσθονίας, προσερχόμενη στη σύνοδο, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Ο Βίκτορ πάντα θέλει να είναι το επίκεντρο της προσοχής» στις συνόδους κορυφής.

Ο Ντόναλντ Τουσκ, πρωθυπουργός της Πολωνίας, ήταν πιο ευθύς: «Δεν μπορώ να δεχτώ το πολύ περίεργο και εγωιστικό παιχνίδι του Βίκτορ Ορμπαν. Δεν υπάρχει πρόβλημα σχετικά με κούραση για την Ουκρανία. Εχουμε την κούραση με τον Ορμπαν τώρα εδώ στις Βρυξέλλες. Εχουμε τόσα πολλά θέματα να λύσουμε. Κοιτάξτε στους δρόμους, όχι μόνο στις Βρυξέλλες. Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι να ενισχύσουμε την ενότητά μας για την Ουκρανία απέναντι στην Ρωσία και την επιθετική της πολιτική», επισήμανε.

Μισέλ:« Εχουμε συμφωνία»

Την είδηση της συμφωνίας των «27» ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στην πλατφόρμα Χ.

«Με αυτό κλειδώνει σταθερή, μακροπρόθεσμη, προβλέψιμη χρηματοδότηση της Ουκρανίας», είπε.

«Εχουμε συμφωνία. Ενότητα», τόνισε ο Μισέλ στην ανάρτησή του. «Ολοι οι 27 ηγέτες συμφώνησαν στο επιπλέον πακέτο βοήθειας ύψους 50 δισ. ευρώ για τη στήριξη της Ουκρανίας στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της ΕΕ. Αυτή η συμφωνία εγγυάται μια σταθερή, προβλέψιμη και μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση για την Ουκρανία. Η ΕΕ αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο και (επιδεικνύει) υπευθυνότητα στηρίζοντας την Ουκρανία. Γνωρίζουμε τι διακυβεύεται», υπογράμμισε ο Μισέλ.

Το «ευχαριστώ» του Κιέβου

Η συμφωνία «αποδεικνύει για άλλη μια φορά την ισχυρή ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης], δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά την ανακοίνωση του Μισέλ.

«Είναι πολύ σημαντικό ότι η απόφαση ελήφθη [και] από τους 27 ηγέτες, κάτι που αποδεικνύει γι’ άλλη μια φορά την ισχυρή ενότητα της ΕΕ», δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος.

Η βοήθεια αυτή «θα ενισχύσει την οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα μακροπρόθεσμα, κάτι που δεν είναι λιγότερο σημαντικό από τη στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο απέναντι στη ρωσική εισβολή», πρόσθεσε.

Ο ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμιχάλ χαιρέτισε επίσης την απόφαση της ΕΕ, κάνοντας λόγο για «συνεισφορά» στην «κοινή νίκη» απέναντι στη Ρωσία.

«Οι χώρες μέλη της ΕΕ για μία ακόμη φορά έδειξαν στην πράξη την αλληλεγγύη και την ενότητά τους βοηθώντας τον ουκρανικό λαό να αντέξει τον πόλεμο», έγραψε ο Σμιχάλ στο Twitter (Χ). «Κάθε μία από τις ψήφους σας αποτελεί σημαντική συνεισφορά στην κοινή μας νίκη», τόνισε.

Το κείμενο της συμφωνίας

«Με βάση την ετήσια έκθεση της Επιτροπής για την εφαρμογή του μηχανισμού Διευκόλυνσης της Ουκρανίας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα διεξάγει κάθε χρόνο συζήτηση σχετικά με την εφαρμογή της Διευκόλυνσης με σκοπό την παροχή καθοδήγησης. Εάν χρειαστεί, σε δύο χρόνια το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα καλέσει την Επιτροπή να υποβάλει πρόταση για επανεξέταση στο πλαίσιο του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου», αναφέρει το κείμενο συμπερασμάτων, στο οποίο κατέληξαν οι 27 ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ