Πρώτα παρατηρεί κανείς το πρόσωπο, ματωμένο, το βλέμμα κενό αλλά και γεμάτο τρόμο, το μαλλί γκρι από τη σκόνη. Μετά τις λεπτομέρειες, τα ρούχα σκισμένα και καμένα, το πόδι της χωρίς παπούτσι. Η φωτογραφία της Νίντι Τσαπεκάρ, τραβήχτηκε λίγα μόλις λεπτά μετά τη δεύτερη φονική έκρηξη στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών – μια εικόνα που έγινε το σύμβολο της επίθεσης, την είδαν εκατομμύρια μάτια και επιλέχθηκε για εξώφυλλο πολλών εφημερίδων στην έκδοση της επόμενης μέρας – μεταξύ αυτών και των New York Times. Οχι άδικα, αυτή η εικόνα της ινδής αεροσυνοδού συμπυκνώνει σε ένα βλέμμα όλα όσα γράφονται και θα γραφτούν για τα τυφλά τρομοκρατικά χτυπήματα της 22ης Μαρτίου στο αεροδόμιο Ζαβεντέμ και στο μετρό των Βρυξελλών.
Η Νίντι είναι μητέρα δύο παιδιών, εργάζεται ως αεροσυνοδός της ινδικής Jet Airways εδώ και δεκαπέντε χρόνια, και βρισκόταν στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών. Είχε μόλις προσγειωθεί η πτήση της από Ινδία και θα επιβιβαζόταν για την επόμενη πτήση με προορισμό το Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϊ γύρω στις δέκα το πρωί, δύο ώρες δηλαδή μετά την ώρα της επίθεσης.
Είχε όμως την ατυχία να βρεθεί ανάμεσα στους 200 τραυματίες. Σύμφωνα με τα περισσότερα διεθνή μέσα, ο τραυματισμός της ευτυχώς περιορίστηκε σε ένα κάταγμα στον αστράγαλο. Για τη δεύτερη γυναίκα της φωτογραφίας τίποτα δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό, απεικονίζεται με ματωμένο χέρι να μιλά στο τηλέφωνο, όμως δεν έχουν δημοσιοποιηθεί στοιχεία της ούτε έχει εντοπιστεί, ενδεχομένως να βρίσκεται στο νοσοκομείο.
Ποιος όμως τράβηξε τη φωτογραφία; H Kετεβάν Καρντάβα, ειδική απεσταλμένη της γεωργιανής δημόσιας τηλεόρασης, που βρισκόταν στο αεροδρόμιο περιμένοντας μια πτήση προς Γενεύη, όπου θα πραγματοποιούσε ρεπορτάζ για τις διπλωματικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας.
Οταν ανατινάχτηκε ο πρώτος βομβιστής αυτοκτονίας «πετάχτηκαν πόρτες και παράθυρα», δήλωσε η δημοσιογράφος στο Time , «υπήρχε μόνο σκόνη και καπνός. Γύρω μου έβλεπα δεκάδες ανθρώπους με κομμένα πόδια, βουτηγμένους στο αίμα. Ενστικτωδώς κοίταξα κάτω για να βεβαιωθώ πως είχα τα πόδια μου».
Αναφέρει πως ήταν ακόμη σε κατάσταση σοκ όταν έγινε η δεύτερη έκρηξη. «Απλώς σκέφτηκα να τρέξω προς ένα ασφαλές μέρος αλλά ήθελα και να τραβήξω φωτογραφίες. Ηταν το καθήκον μου, ως δημοσιογράφος όφειλα να δείξω στον κόσμο τι συνέβαινε. Ηξερα πως ήμουν η μόνη ρεπόρτερ σε αυτό το σημείο. Τότε είδα εκείνη τη γυναίκα, στεκόταν ακίνητη, σιωπηλή. Δεν έκλαιγε, δεν κουνιόταν καν». Λίγο αργότερα τράβηξε και τη φωτογραφία του βέλγου πρώην μπασκετμπολίστα Σεμπαστιάν Μπελίν, που ήταν επίσης ανάμεσα στους τραυματίες.
Η φωτογραφία τον δείχνει ξαπλωμένο στο πάτωμα, τραυματισμένο σοβαρά, λίγο αργότερα υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση. «Εφυγα χωρίς να μπορώ να τους βοηθήσω, ελπίζω να είναι καλά. Εκείνοι κατόρθωσαν να επιζήσουν από αυτό. Οπότε θα προσπαθήσω κι εγώ να συνέλθω».
Για την Καρντάβα, το πρώτο ερώτημα που της έρχεται στο νου είναι τι θα ακολουθήσει. Τις επόμενες μέρες θα μείνει στις Βρυξέλλες για να συνεχίσει το ρεπορτάζ αλλά ξέρει ότι θα πρέπει να ξαναβρεθεί στο αεροδρόμιο του Ζαβεντέμ για την επιστροφή. «Δεν μπορώ να το φανταστώ», λέει, «θα είναι πολύ δύσκολο για μένα».