Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης | Intime/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
Επικαιρότητα

Διευκρινίσεις Βρούτση για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους που πλήττονται από τον κορονοϊό

Ο υπουργός Εργασίας αποκάλυψε ότι καταγράφηκαν 43.000 απολύσεις το πρώτο 20ήμερο του Μαρτίου, ωστόσο ανακόπηκαν με τα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης.
Protagon Team

Διευκρινίσεις για τα μέτρα ανακούφισης των εταιρειών που χρειάστηκε να αναστείλουν τη δραστηριότητά τους λόγω του κορονοϊού έδωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, που τόνισε ότι ακόμη και μέσα στην ημέρα θα τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Μιλώντας την Τρίτη στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός εξήγησε ότι τα έντυπα θα μπουν στις πλατφόρμες μόλις συμπληρωθούν από τους εργοδότες και τους εργαζόμενους, ενώ ανακοίνωσε ότι η «Εργάνη» θα ανοίξει κάποια στιγμή μέσα στη μέρα.

Τα μέτρα είναι τρία:

– Το πρώτο αφορά τα 800 ευρώ που θα δοθούν στους εργαζομένους.

– Το δεύτερο είναι μια έκπτωση της τάξεως του 40% για το μίσθωμα οικίας του εργαζομένου.

– Το τρίτο είναι μια έκπτωση της τάξεως του 40% για το μίσθωμα του επιχειρηματία.

Ο υπουργός είπε ακόμη ότι για όσους ανεστάλη η εργασία τους από το κράτος, θα πρέπει να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους στην πλατφόρμα έως 31 Μαρτίου. Επιπλέον, για όσους συνεχίζουν να εργάζονται κανονικά αλλά η επιχείρηση έχει πληγεί, θα πρέπει να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους στην πλατφόρμα από 1η έως 20 Απριλίου.

Ποιοι μπορούν να κάνουν αίτηση, κατά τον κ. Βρούτση:

– Ολοι όσοι εντάσσονται ως μισθωτοί σε επιχειρήσεις που ανεστάλη η λειτουργία τους από το κράτος.

– Οσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί, στις οποίες οι ίδιοι οι επιχειρηματίες ανέστειλαν τη σύμβασή τους.

– Οσοι εργαζόμενοι απολύθηκαν και δεν δικαιούνται ή δεν έχουν ξεκινήσει διαδικασίες για το επίδομα ανεργίας.

Tα στοιχεία τους για την αίτηση θα μπορούν να συμπληρώσουν οι εργαζόμενοι σε διαφορετική πλατφόρμα από την «Εργάνη», η οποία θα δημιουργηθεί για τον σκοπό αυτό.

Για τους ανέργους του ΟΑΕΔ, θα δοθεί παράταση τους επιδόματος για ακόμα δύο μήνες, την οποία θα αιτούνται αυτοδικαίως.

Σχετικά με τις απολύσεις συμβασιούχων θα ισχύει ό,τι και για τους υπόλοιπους, άρα δικαιούνται τα 800 ευρώ.

Οσον αφορά τις επιχειρήσεις που δεν εντάχθηκαν στη λίστα των ΚΑΔ, αλλά έχουν πληγεί, ο υπουργός είπε ότι πρόκειται να βγουν και νέοι ΚΑΔ και η περίμετρος θα ανοίγει σιγά σιγά αναλόγως και της εξέλιξης της κρίσης.

Ανέφερε ακόμη ο κ. Βρούτσης ότι καταγράφηκαν  43.000 απολύσεις το πρώτο 20ημερο του Μαρτίου,  ωστόσο, ανακόπηκαν με τα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης.

Για τις ασφαλιστικές εισφορές του Φεβρουαρίου, ο κ. Βρούτσης είπε ότι λήγουν 31 Μαρτίου και οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλουν την ΑΠΔ. Ωστόσο, όσοι δεν μπορέσουν λόγω της κατάστασης θα τους δοθεί δυνατότητα μετά το καλοκαίρι να πληρώσουν.

Τέλος, για όσους έχουν κάνει τη ρύθμιση των 120 δόσεων, υπάρχει πρόβλεψη αναστολής της δόσης ληξιπρόθεσμης οφειλής για όσους δεν μπορέσουν να πληρώσουν τώρα, ώστε να μην χάσουν τη ρύθμιση. Θα υπάρξουν σύντομα ανακοινώσεις, είπε ο υπουργός.