Σε κήπο της Ακαδημίας Πλάτωνος ενταφιάστηκε ο πιο γνωστός από τους μαθητές του Σωκράτη, σύμφωνα με τα νέα αυρήματα | Shutterstock / CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Βρέθηκε ο ακριβής χώρος ταφής του Πλάτωνα στην Αθήνα;

Ιταλοί ερευνητές ισχυρίζονται πως βρήκαν στοιχεία για την ακριβή θέση του τάφου του μεγάλου φιλοσόφου μετά την αποκρυπτογράφηση παπύρων που είχαν καταστραφεί στην έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ.
Protagon Team

Το ακριβές σημείο ταφής του Πλάτωνα κατέστη δυνατό να εντοπιστεί, σύμφωνα με έρευνα του Ιταλικού Ιδρύματος Ερευνών, η οποία βασίστηκε σε παπύρους της τοποθεσίας Ερκολάνο, κοντά στην Νάπολη.

Σύμφωνα με την έρευνα, με υπεύθυνο τον ιταλό παπυρολόγο Γκρατσιάνο Ρανόκια, ο αρχαίος έλληνας φιλόσοφος ενταφιάστηκε στην «Ακαδημία» που φέρει το όνομά του στην Αθήνα, σε κήπο πλησίον του «ναού των Μουσών».

Η σημαντική αυτή ανακάλυψη οφείλεται σε νέα ανάγνωση παπύρου του Φιλόδημου του Επικούρειου, ο οποίος περιέχει την Ιστορία της «Ακαδημίας», ανέφεραν από το Ινστιτούτο.

Οπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι πάπυροι «αναγνώσθηκαν» από βιονικό μάτι, το οποίο, παρότι απανθρακώθηκαν από την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. που κατέστρεψε και την Πομπηία, μπόρεσε να ανακαλύψει τις νέες, χρησιμότατες αυτές πληροφορίες.

Η όλη έρευνα ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια και αναμενόταν να ολοκληρωθεί το 2026.

Το βιονικό μάτι εντόπισε χίλιες νέες λέξεις –ή 30% επιπλέον κείμενο– σε σύγκριση με προηγούμενη απόπειρα ανάγνωσης των αρχαίων εγγράφων, η οποία είχε γίνει το 1991.

Οι ιταλοί ερευνητές προσθέτουν ότι από τη νέα αυτή ανάγνωση «προκύπτει πως ο Πλάτωνας πωλήθηκε ως δούλος ήδη το 404 π. Χ., όταν οι Σπαρτιάτες κατέκτησαν την Αίγινα ή, ως εναλλακτική περίπτωση, το 399 π.Χ. , αμέσως μετά τον θάνατο του Σωκράτη».

Μέχρι τώρα για το συγκεκριμένο συμβάν γινόταν πάντα αναφορά στο 387 π.Χ. και στην περίοδο που ο Πλάτων βρισκόταν στις Συρακούσες της Σικελίας.