Αμερικανοί αρχαιολόγοι ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν ίχνη του Δούρειου Ιππου, σε σημείο μέσα στα τείχη της Τροίας, η οποία ανασκάπτεται συστηματικά εδώ και χρόνια.
Οι έρευνες, όπως αναφέρει το Greek Reporter, έφεραν στο φως δεκάδες σανίδες και δοκάρια από ξύλου ελάτου. Οταν οι αρχαιολόγοι τα έβαλαν μαζί, σχημάτιζαν μια περίεργη δομή, για την οποία υποπτεύονται ότι ανήκει στο μυθικό ξύλινο άλογο.
Οι δύο καθηγητές από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης που ηγούνται της ανασκαφής, η Κριστίν Μόρις και ο Κρις Γουίλσον, δηλώνουν ότι είναι αρκετά βέβαιοι ότι τα ευρήματα σχετίζονται με το ξύλινο άλογο των Ελλήνων. Η μέτρηση με τη μέθοδο του άνθρακα στα ξύλα και σε άλλα ευρήματα δείχνει ότι χρονολογούνται στον 12ο ή τον 11ο αιώνα π.Χ (από το 1200, το νωρίτερο, ως το 1000 π.Χ το αργότερο). Αυτό συμπίπτει με τις χρονολογίες που δίνουν αρχαίοι για τον Τρωικό Πόλεμο.
Η Ιλιάδα δεν λέει τίποτα για τον Δούρειο Ιππο (τα γεγονότα του έπους τελειώνουν πριν από την άλωση της Τροίας), το ευφυές στρατήγημα που έδωσε τέλος σε μια δεκαετή πολιορκία. Πηγή μας για την άλωση της Τροίας είναι κυρίως η Αινειάδα του Βιργίλιου, η οποία γράφτηκε στα τέλη του 1ου αιώνα π.Χ.
Οι αρχαιολόγοι πάντως, συνεχίζει το δημοσίευμα, εκτιμούν ότι η δομή ταιριάζει με την περιγραφή του Βιργιλίου και άλλων Ρωμαίων.
Επιπλέον έχουν κάνει και μια άλλη ανακάλυψη που ενισχύει τις υποψίες τους. Πρόκειται για μια χάλκινη επιγραφή που αναφέρει: «Για την επιστροφή τους στην πατρίδα, οι Ελληνες το αφιερώνουν αυτό στην Αθηνά». Για αυτήν την επιγραφή ομιλεί ο Κόιντος Σμυρναίος στο έργο του «Μεθομηρικά».