Το Πανεπιστήμιο του Εξετερ δεν διαθέτει την αρχιτεκτονική του Χόγκουαρτς, αλλά αυτό δεν αναμένεται να αποθαρρύνει τους φίλους του Χάρι Πότερ | Shutterstock/Alexey Lobanov
Επικαιρότητα

Βρετανικό πανεπιστήμιο προσφέρει πτυχίο… μαγείας

Το πανεπιστημιακό ίδρυμα στο Εξετερ της Αγγλίας δίνει τη δυνατότητα στους σπουδαστές του να μελετήσουν ξόρκια, δράκους, μάγισσες και τον μύθο του βασιλιά Αρθούρου
Protagon Team

Μπορεί να έχει περάσει μια δεκαετία από την τελευταία κινηματογραφική μεταφορά βιβλίου του Χάρι Πότερ, αλλά η γενιά που ανατράφηκε με τους ήρωες της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ είναι πλέον σε ηλικία πανεπιστημιακών σπουδών. Οπότε, ένα βρετανικό πανεπιστήμιο αποφάσισε να… κεφαλαιοποιήσει το γεγονός.

Αλλωστε, μπορεί κανείς εύκολα να φανταστεί ότι οι σημερινοί σπουδαστές, ενώ ελέγχουν με αγωνία την αλληλογραφία τους για μια απάντηση σε αίτηση για θέση εργασίας στον πραγματικό κόσμο, ίσως εύχονται να λάμβαναν ένα γράμμα από το Χόγκουαρτς (τη σχολή μάγων των βιβλίων του Χάρι Πότερ) στο γραμματοκιβώτιό τους.

Τώρα, όμως, έχουν τη δυνατότητα να μελετήσουν τις ρίζες των ξορκιών, ως μέρος ενός νέου πτυχίου στη μαγεία, το οποίο προσφέρει το Πανεπιστήμιο του Εξετερ, τα μαθήματα του οποίου περιλαμβάνουν επίσης τη μελέτη δράκων και μαγισσών και τον θρύλο του Βασιλιά Αρθούρου.

Το μάθημα, που βασίζεται στο Ινστιτούτο Αραβικών και Ισλαμικών Σπουδών του πανεπιστημίου και είναι το μοναδικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα του είδους του στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα ενθαρρύνει επίσης τους φοιτητές να αναλογιστούν το χρέος της Δυτικής επιστήμης στην αραβική μαγεία και φιλοσοφία.

Η καθηγήτρια Εμιλι Σέλαβ, που ηγείται του μαθήματος, εξηγεί στη βρετανική Telegraph: «Μια πρόσφατη αύξηση του ενδιαφέροντος για τη μαγεία και τον αποκρυφισμό μέσα και έξω από τον ακαδημαϊκό χώρο βρίσκεται στο επίκεντρο των πιο επειγόντων ερωτημάτων της κοινωνίας μας. Η αποαποικιοποίηση, η εξερεύνηση εναλλακτικών επιστημολογιών, ο φεμινισμός και ο αντιρατσισμός βρίσκονται στον πυρήνα αυτού του προγράμματος».

Προσθέτει ότι το μάθημα θα επιτρέψει στους μαθητές να επανεξετάσουν τις πεποιθήσεις τους ότι η Δύση ήταν πάντα εντελώς λογική και επιστημονική, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος ήταν παραδοσιακά δεισιδαιμονικός και μυστικιστικός.

«Η μαγεία και ο αποκρυφισμός ήταν και παραμένουν ένα τεράστιο κομμάτι της Δυτικής κουλτούρας, και είναι ανόητο να το αρνηθεί κανείς ή να αρνηθεί να το πάρει στα σοβαρά. Η ενδελεχής μελέτη αυτών των θεμάτων μάς επιτρέπει να επανεξετάσουμε τη σχέση των ανθρώπων με τον φυσικό κόσμο, καθώς και των διαφορετικών πολιτισμών μεταξύ τους» ισχυρίζεται η Σέλαβ.

«Με τη στέγαση αυτού του πτυχίου στο Ινστιτούτο Αραβικών και Ισλαμικών Σπουδών αναγνωρίζουμε το βαθύ χρέος της Δυτικής κουλτούρας και επιστήμης στον αραβικό-ισλαμικό κόσμο, μια Ιστορία που έχει διαγραφεί, δημιουργώντας την ψεύτικη εικόνα μας για τη Δύση ως κατεξοχήν ορθολογική» συμπληρώνει.

Το Πανεπιστήμιο του Εξετερ ανακοίνωσε ότι το μάθημα ανταποκρίνεται σε μια πρόσφατη αύξηση του ενδιαφέροντος για τη μαγεία και θα μπορούσε να προετοιμάσει τους μαθητές για σταδιοδρομία σε διάφορους κλάδους – ως δάσκαλοι, σύμβουλοι, μέντορες, εργαζόμενοι σε μουσεία, σε βιβλιοθήκες, στον τουρισμό, σε καλλιτεχνικούς οργανισμούς και στην εκδοτική βιομηχανία.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε πρόσφατα την πρόθεσή του να δώσει ένα τέλος στα αποκαλούμενα «πτυχία τύπου Μίκι Μάους», ισχυριζόμενος ότι οι νέοι «αγοράζουν ένα ψεύτικο όνειρο» που τους αφήνει με ένα «κακής ποιότητας μάθημα σε βάρος των φορολογουμένων», χωρίς την προοπτική «αξιοπρεπούς εργασίας στο τέλος των σπουδών τους».

Αγνωστο παραμένει εάν οι σπουδαστές που θα επιλέξουν το συγκεκριμένο μάθημα θα το κάνουν στο πλαίσιο μιας ρεβιζιονιστικής ματιάς στη Δυτική και Ανατολική παράδοση –όπως οραματίζεται η καθηγήτριά του– ή ως έναν φόρο τιμής στην αγαπημένη τους λογοτεχνία φαντασίας, με την οποία γαλουχήθηκαν.