Τα Γλυπτά του Παρθενώνα μπορεί να εκτίθενται τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Βρετανία κατόπιν συμφωνίας, η οποία τώρα βρίσκεται στο στάδιο της διαπραγμάτευσης – αυτό ανέφερε ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Οσμπορν. Μάλιστα, δήλωσε αισιόδοξος ότι οι διαπραγματεύσεις που διεξάγει με την ελληνική κυβέρνηση θα καταλήξουν σε συμφωνία του τύπου «win-win», δηλαδή αμοιβαίως συμφέρουσα.
Ο Οσμπορν επιβεβαίωσε ότι το βρετανικό ίδρυμα συνεργάζεται με την Ελλάδα με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας που θα οδηγούσε σε μοίρασμα των αρχαιοτήτων μεταξύ Λονδίνου και Αθήνας χωρίς να επιβάλλονται «ανέφικτες» απαιτήσεις σε καμία από τις δύο πλευρές.
Τα σχόλια του Οσμπορν έρχονται αφού προηγουμένως ελληνικές πηγές μάς δήλωσαν, έγραψε το βρετανικό Μέσο Telegraph, ότι μια «υβριδική» συμφωνία είναι απαραίτητη ώστε να αποφευχθεί η παραβίαση της βρετανικής νομοθεσίας, η οποία απαγορεύει στο Βρετανικό Μουσείο την παράδοση αντικειμένων. Επίσης, η εν λόγω συμφωνία θα λαμβάνει υπ’ όψιν την πλήρη απόρριψη εκ μέρους της Ελλάδος της μεθόδου του δανεισμού.
Ο Οσμπορν μίλησε στο ραδιοφωνικό πρόγραμμα του BBC «Today» και υποστήριξε ότι, αν και είναι «δυσεπίλυτο το πρόβλημα», η συζήτηση με την ελληνική κυβέρνηση όντως διεξάγεται και ότι μέλημά του είναι να μην αναγκαστεί καμία πλευρά να κάνει παραχωρήσεις που θεωρεί «αδιανόητες».
Ο Οσμπορν δήλωσε ότι η αλλαγή της νομοθεσίας δεν είναι δική του δουλειά και, συνεπώς, αδυνατεί να παραδώσει τα Γλυπτά κινούμενος εντός του σημερινού πλαισίου λειτουργίας του μουσείου. Υπογράμμισε, πάντως, την άκαμπτη επ’ αυτού στάση της βρετανικής κυβέρνησης, «η οποία οδηγεί τους Ελληνες σε αναζήτηση κάποιας συμφωνίας που θα σέβεται τον βρετανικό νόμο».
Εξήγησε, δε, στο κοινό του BBC ότι η απορριπτέα από την Ελλάδα λύση του δανεισμού προϋποθέτει την εκ μέρους της Ελλάδος αποδοχή της νόμιμης ιδιοκτησίας των Γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο. Ομως «η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι οι αρχαιότητες εκλάπησαν από τον λόρδο Ελγιν στις αρχές του 18ου αιώνα και δεν θεωρεί νόμιμη την κατοχή τους από το μουσείο».
Στο σημείο αυτό το Telegraph προσδιόρισε τις «ελληνικές πηγές» με τις οποίες συνομίλησε ως «πηγές κοντά στην ελληνική κυβέρνηση». Και σε αυτές απέδωσε τη ζύμωση περί «υβριδικής» συμφωνίας, η οποία «δεν θα καταπατά τις ‘‘κόκκινες γραμμές’’ καμίας πλευράς».
Το ίδιο το βρετανικό Μέσο σχολίασε ότι κάτι τέτοιο «θα προσεγγίζει» κάποια «μόνιμη λύση» στο θέμα «που μαίνεται από τότε που η Ελλάδα απέκτησε την ανεξαρτησία της, το 1832». (Το δημοσίευμα προσδιορίζει την Ελληνική Ανεξαρτησία στην έναρξη της μοναρχίας, διαγράφοντας τη διακυβέρνηση Καποδίστρια.)
Η Telegraph, αναφερόμενη γενικώς σε «πηγές», έγραψε ότι αυτή η «υβριδική» συμφωνία μπορεί να περιλαμβάνει την αγνόηση των ζητημάτων ιδιοκτησίας, ενώ σημείωσε και ότι «αντικείμενα που αποστέλλονται από την Ελλάδα στο Λονδίνο ως μέρος αυτής της πιθανής συμφωνίας μπορεί να λειτουργήσουν ως ένα είδος ‘‘νομικής εγγύησης’’». Δηλαδή «το Βρετανικό Μουσείο να κρατάει αρχαιοελληνικούς θησαυρούς ως ασφάλεια έναντι παράδοσης τμημάτων των Γλυπτών».