Ιερέας αιθιοπικού ορθόδοξου ναού στο Λονδίνο κουβαλά μια ιερή πλάκα που επιστράφηκε στην εκκλησία τον περασμένο Σεπτέμβριο. Αλλες 11 βρίσκονται στα... άδυτα του Βρετανικού Μουσείου | Dan Kitwood/Getty Images
Επικαιρότητα

Βρετανικό Μουσείο: Ερευνα της υπηρεσίας διαφάνειας για κλεμμένες ιερές πλάκες από την Αιθιοπία

Δημόσια ρυθμιστική αρχή της Βρετανίας ερευνά καταγγελίες ότι το μουσείο απέκρυψε πληροφορίες για τα αντικείμενα που είχαν κλαπεί το 1868 από βρετανούς στρατιώτες στην αφρικανική χώρα και έκτοτε φυλάσσονται κλειδωμένα
Protagon Team

Μια ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή της Βρετανίας, που παρουσιάζει τα ευρήματά της απευθείας στο Κοινοβούλιο, ερευνά το Βρετανικό Μουσείο για απόκρυψη ιερών αντικειμένων της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αιθιοπίας.

Το μουσείο κατέχει 11 ζωγραφισμένες και εγχάρακτες ξύλινες ή λίθινες πλάκες (tabots) της αιθιοπικής Εκκλησίας, οι οποίες αναπαριστούν την Κιβωτό της Διαθήκης, όπου, σύμφωνα με την εβραϊκή παράδοση, φυλάσσονταν οι πλάκες με τις Δέκα Εντολές, στον Ναό του Σολομώντα, στην Ιερουσαλήμ.

Οι πλάκες αυτές είναι από τα ιερότερα αντικείμενα της Εκκλησίας της Αιθιοπίας και εκλάπησαν από τη χώρα το 1868, από βρετανούς στρατιώτες.

Σύμφωνα με τον Guardian, η αρμόδια ρυθμιστική αρχή της Βρετανίας (ICO) ερευνά καταγγελίες για την απόκρυψη των ιερών πλακών στο Βρετανικό Μουσείο, όπου παραμένουν κλειδωμένες εδώ και 150 χρόνια, χωρίς να έχουν εκτεθεί ποτέ.

Σύμφωνα με την αιθιοπική παράδοση, μόνο οι ιερείς έχουν το δικαίωμα να δουν τις πλάκες. Το Βρετανικό Μουσείο δεν επιτρέπει ούτε στους δικούς του συντηρητές και στα μέλη του ΔΣ να τις μελετήσουν.

Η Αιθιοπία ζητά εδώ και πολλά χρόνια την επιστροφή τους. Το 2019, ο αιθίοπας υπουργός Πολιτισμού επισκέφθηκε το μουσείο επαναλαμβάνοντας το αίτημα για την επιστροφή τους.

Ακτιβιστές υπέρ της επιστροφής τους προχώρησαν σε καταγγελία στην ICO, λέγοντας ότι ζήτησαν πληροφορίες για συζητήσεις εντός του Βρετανικού Μουσείου σχετικά με τις ιερές πλάκες, αλλά δεν έλαβαν ικανοποιητική απάντηση.

Η ανεξάρτητη αυτή αρχή ενθαρρύνει τη διαφάνεια και την παράθεση στοιχείων από κυβερνητικές και δημόσιες υπηρεσίες στους πολίτες. Σύμφωνα με τον Guardian, η καταγγελία έγινε από την ΜΚΟ Returning Heriage (Επιστρέφοντας την Πολιτιστική Κληρονομιά), τον Αύγουστο.

Η ΜΚΟ ανέφερε ότι η απάντηση του μουσείου σε σχετικό αίτημά της παρέλειψε σημαντικές πληροφορίες, ενώ άλλες ήταν υπερβολικά επεξεργασμένες. Η οργάνωση υποστηρίζει ότι, ενώ ο νόμος του 1963 για το Βρετανικό Μουσείο απαγορεύει την επιστροφή αντικειμένων εκτός από πολύ περιορισμένες περιπτώσεις, οι ιερές αυτές πλάκες θα μπορούσαν να επιστραφούν άμεσα στην Αιθιοπία.

«Ο νόμος είναι πολύ σαφής: το μουσείο δεν μπορεί να επιστρέψει αντικείμενα» δήλωσε ο Λούις ΜακΝότ, διευθύνων σύμβουλος της Returning Heritage. «Αλλά υπάρχουν ορισμένες νομικές εξαιρέσεις. Και μια από αυτές τις εξαιρέσεις επιτρέπει στους διαχειριστές να επιστρέφουν ορισμένα αντικείμενα, αν τα θεωρούν “ακατάλληλα για τη φύλαξή τους” στο μουσείο».

Οπως ανέφερε το δημοσίευμα, οι ιερές πλάκες πιστεύεται ότι φυλάσσονται σε ένα κλειδωμένο δωμάτιο και μόνο αιθίοπες ιερείς έχουν το δικαίωμα να τις δουν. Καθώς δεν πρόκειται ποτέ να εκτεθούν ή να μελετηθούν, υπόκεινται στις εξαιρέσεις του νόμου, σύμφωνα με την ΜΚΟ.

Η οργάνωση Returning Heritage ζήτησε πληροφορίες από τις συνεδριάσεις κατά τις οποίες η διεύθυνση του μουσείου συζήτησε για τις πλάκες, ώστε να μάθει γιατί το μουσείο πιστεύει ότι δεν μπορούν να επιστραφούν νόμιμα.

«Μας φαίνεται πολύ περίεργο το γεγονός ότι το μουσείο δεν επιθυμεί να εξηγήσει γιατί κρατάει αντικείμενα που μπορεί να επιστρέψει» δήλωσε ο ΜαΝότ, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει «γνήσιο δημόσιο ενδιαφέρον για να γίνουν γνωστοί οι λόγοι που το μουσείο δεν εξηγεί γιατί δεν τα επιστρέφει».

Το Αββαείο του Γουέστμινστερ δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι συμφώνησε «καταρχάς» να επιστραφεί στην Αιθιοπία μια μεμονωμένη πλάκα που έχει σφραγιστεί μέσα σε βωμό καθεδρικού ναού. Μια άλλη πλάκα επιστράφηκε αμέσως μετά την ανακάλυψή της σε ντουλάπι εκκλησίας στο Εδιμβούργο πριν από 23 χρόνια και έγινε δεκτή με τιμές αρχηγού κράτους στην Αιθιοπία.

Οι δικηγόροι της ΜΚΟ θεωρούν ότι τα αντικείμενα μπορούν να επιστραφούν νόμιμα. «Ο πελάτης μας ζητά πληροφορίες από το μουσείο που πολλοί θα υποστήριζαν ότι θα έπρεπε να είναι εξ ορισμού δημόσιες» δήλωσε ο δικηγόρος Τομ Σορτ. «Αφορούν τη λήψη αποφάσεων από ένα σημαντικό δημόσιο ίδρυμα για ένα θέμα πολύ σημαντικού δημόσιου ενδιαφέροντος».

Το Βρετανικό Μουσείο αρνήθηκε να σχολιάσει στον Guardian. Παλαιότερα, εκπρόσωπός του είχε δηλώσει ότι το μουσείο σκοπεύει να δανείσει τις ιερές πλάκες σε μια αιθιοπική ορθόδοξη εκκλησία στη Βρετανία, κάτι που θεωρείται πολύ δύσκολο λόγω του υπέρογκου κόστους ασφάλισής τους.