Η Μελίσα Κερ έχασε τη ζωή της μετά από πλαστική χειρουργική επέμβαση σε τουρκική ιδιωτική κλινική | Instagram/Melissa Kerr
Επικαιρότητα

Βρετανική παρέμβαση για τις θανατηφόρες αισθητικές επεμβάσεις στην Τουρκία

Ο θάνατος μιας Βρετανίδας 31 ετών στην Κωνσταντινούπολη κατά τη διάρκεια εγχείρησης ανύψωσης γλουτών οδηγεί σε συζητήσεις μεταξύ της χώρας της και της Τουρκίας για τη δημιουργία ιατρικού κανονιστικού πλαισίου
Protagon Team

Οι αισθητικές επεμβάσεις είναι μια από τις πιο επικερδείς επιχειρήσεις στην Τουρκία. Η γειτονική χώρα έχει δημιουργήσει μια ιδιότυπη μορφή «ιατρικού τουρισμού», ρίχνοντας το κόστος των χειρουργείων και στοχεύοντας μέσω διαδικτυακών καταχωρήσεων εκατοντάδες Βρετανίδες που αναζητούν οικονομικές αισθητικές παρεμβάσεις στο σώμα τους.

Παρά την πληθώρα των ρεπορτάζ που επισημαίνουν τους κινδύνους από τέτοιου είδους εγχειρήσεις σε αμφιβόλου ποιότητας ιδιωτικές κλινικές, τουρίστριες από τη Βρετανία συρρέουν στις τουρκικές μεγαλουπόλεις όλον τον χρόνο, με αποκλειστικό στόχο τις πλαστικές επεμβάσεις.

Τώρα, με αφορμή τον θάνατο μιας Βρετανίδας κατά τη διάρκεια της επονομαζόμενης «βραζιλιάνικης επέμβασης ανύψωσης γλουτών» σε ιδιωτική κλινική της Κωνσταντινούπολης, αξιωματούχοι του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισαν πως ήρθε η ώρα αυστηρών συνομιλιών με την Τουρκία για τη δημιουργία ενός κανονιστικού πλαισίου γύρω από την πλαστική χειρουργική.

Η 31χρονη Μελίσα Κερ από το Γκόρλεστον του Νόρφολκ ταξίδεψε στο ιδιωτικό νοσοκομείο Medicana Haznedar για τη χειρουργική επέμβαση το 2019. Πέθανε στο νοσοκομείο την ημέρα της επέμβασης, η οποία περιλαμβάνει ένεση λίπους στους γλουτούς από άλλο σημείο του γυναικείου σώματος.

Μια έρευνα για τον θάνατό της, που έγινε στο Νόριτς πριν από μερικούς μήνες, αποφάνθηκε ότι η Κερ, η οποία είχε προβλήματα με την εμφάνισή της, έλαβε μόνο «περιορισμένες πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους και το ποσοστό θνησιμότητας» που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη επέμβαση, σύμφωνα με τον Guardian.

Η Τζάκλιν Λέικ, ανώτερη ιατροδικαστής του Νόρφολκ, έστειλε επιστολή στο βρετανικό υπουργείο Υγείας εκφράζοντας την ανησυχία της για όσους ταξιδεύουν στο εξωτερικό για αισθητικές χειρουργικές επεμβάσεις. Σε γραπτή απάντησή της, η υπουργός Υγείας Μαρία Κόλφιλντ επιβεβαίωσε ότι βρετανοί αξιωματούχοι θα ταξιδέψουν στην Τουρκία για να συναντηθούν με τους ομολόγους τους.

«Η πρόθεσή μας είναι να συζητηθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο και οι προστασίες που ισχύουν για τους υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου και να εντοπιστούν συγκεκριμένοι τομείς όπου οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου και της Τουρκίας θα πρέπει να συνεργαστούν για να μειώσουν τους κινδύνους για τους ασθενείς στο μέλλον» αναφέρει η Κόλφιλντ στην απαντητική επιστολή της.

«Συγκεκριμένα, έχω σημειώσει στην έκθεσή σας την έλλειψη τυπικών ερωτήσεων προαξιολόγησης που δόθηκαν στην κυρία Κερ στην Τουρκία. Γνωρίζουμε ότι οι χώρες που παρέχουν τουρισμό υγειονομικής περίθαλψης συχνά διενεργούν ελέγχους προαξιολόγησης που μπορεί να μην ταιριάζουν με τα ρυθμιστικά πρότυπα του Η.Β. και θέλουμε να ενθαρρύνουμε όλους τους παρόχους που προσφέρουν θεραπείες σε υπηκόους μας να τηρούν τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές σχετικά με τις προεγχειρητικές διαδικασίες όποτε είναι δυνατόν» προσθέτει η υπουργός.

«Αυτή η διαφάνεια και η τυποποίηση είναι σημαντικές για τη μείωση των πιθανών κινδύνων για τους ασθενείς και τη βελτίωση της φροντίδας τους στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο εξωτερικό. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, όσοι σκέφτονται να επιλέξουν τη διαδικασία Brazilian Butt Lift (BBL) να έχουν πλήρη επίγνωση των κινδύνων και να έχουν χρόνο να σκεφτούν πλήρως την απόφασή τους πριν την επέμβαση» τονίζει η υπουργός.

«Οπως σημειώνετε στην έκθεσή σας, οι κίνδυνοι που συνδέονται με αυτή τη διαδικασία είναι υψηλοί. Ο κίνδυνος θανάτου στις χειρουργικές επεμβάσεις BBL είναι τουλάχιστον 10 φορές υψηλότερος από πολλές άλλες αισθητικές επεμβάσεις, και έχει το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από όλες τις αισθητικές επεμβάσεις» καταλήγει η Κόλφιλντ στην επιστολή της προς την ιατροδικαστή.

Η Λέικ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Κερ έχασε τη ζωή της όταν το ενέσιμο λίπος εισήλθε σε μια φλέβα, κινήθηκε και έφραξε την πνευμονική αρτηρία της – με την επίσημη αιτία θανάτου της να καταγράφεται ως «πνευμονική θρομβοεμβολή».

Εκατοντάδες ιατρικές τουρίστριες από τη Βρετανία επιστρέφουν στη χώρα τους μετά από πλαστικές επεμβάσεις στην Τουρκία, απογοητευμένες με τα τελικά αποτελέσματα στην εμφάνισή τους. Παρ’ όλα αυτά, οι ροές των Βρετανίδων προς τις τουρκικές κλινικές πλαστικής χειρουργικής δεν μειώνονται, καθώς το κόστος αυτών των επεμβάσεων στη χώρα τους είναι απαγορευτικό για το εισόδημά τους.