Εστιατόρια και τουριστικά θέρετρα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στη Βρετανία, αγωνίζονται να βρουν προσωπικό καθώς το Brexit και η πανδημία έχουν αφήσει χιλιάδες θέσεις κενές στον τομέα της φιλοξενίας.
Οι βρετανικές επιχειρήσεις φέρνουν αναγκαστικά σεφ από την Ινδία, τη Νότια Αφρική, την Ταϊλάνδη και τις Φιλιππίνες, ενώ δίνουν πολύ υψηλούς μισθούς και μπόνους σε χρήματα, άδεια και πληρωμένες διακοπές.
Οπως γράφουν οι Times, οι μισθοί για τους μάγειρες φτάνουν ακόμα και τις 85.000 λίρες ετησίως, συν 5.000 δώρο πρόσληψης, πληρωμένες οικογενειακές διακοπές και άδειες εισόδου στη χώρα για τα… κατοικίδιά τους.
Τον Δεκέμβριο, υπήρχαν σχεδόν οκτώ κενές θέσεις ανά 100 στον τομέα της φιλοξενίας, στη Βρετανία, το υψηλότερο νούμερο που έχει καταγραφεί ποτέ. Τον Μάρτιο, έπεσαν στις 7,5 κενές θέσεις, κάτι που σημαίνει 164.000 πόστα που παραμένουν κενά.
Οι προσλήψεις από το εξωτερικό κοστίζουν στους εργοδότες πολύ περισσότερα, καθώς μόνο οι βίζες, που πλέον απαιτούνται και για τους Ευρωπαίους, κυμαίνονται από 5.000-7.000 λίρες η μία, συν την προμήθεια σε γραφεία που αναζητούν εργαζόμενους στο εξωτερικό, ενώ οι μισθοί είναι οι ίδιοι για Βρετανούς και μη.
Παράλληλα, έχουν αυξηθεί πολύ οι μισθοί. Σε έναν σεφ προσφέρουν φέτος 45.000 λίρες, ενώ πέρυσι 35.000 και το 2019, 28.000 λίρες.
Είναι ανεβασμένοι γιατί το προσωπικό προτιμά άλλες χώρες της ΕΕ ή μένει στη δική του.
Στη Βρετανία, πολλοί εργοδότες προσφέρουν έξτρα χρήματα σε όσους επιλέξουν να παραμείνουν στην επιχείρηση για περισσότερους από τρεις μήνες.
Εκτός από τους σεφ, περιζήτητοι είναι πλέον και άλλοι εργαζόμενοι, όπως μάνατζερ σε ξενοδοχεία, ρεσεψιονίστ, μπαρτέντερ και σερβιτόροι. Οι μισθοί όλων έχουν αυξηθεί, κατά 17%, 20% και 19%, αντίστοιχα.
Ενας υπεύθυνος για τη λειτουργία ξενοδοχειακού ομίλου προσελήφθη με ετήσιο μισθό 130.000 λίρες και 15.000 μπόνους μαζί με την πρόσληψη.
Αλυσίδα ιταλικών εστιατορίων στο Λονδίνο προσφέρει μπόνους πρόσληψης 1.000 λιρών στους μπαρτέντερ και 1.000 λίρες αν φέρουν κάποιον φίλο τους στη δουλειά, ο οποίος θα υπογράψει συμβόλαιο.
Τα TGI Fridays δίνουν 1.000 λίρες δώρο πρόσληψης στους σεφ, ακόμα και αν δεν έχουν καθόλου εμπειρία.
Στα Starbucks, για κάποιες θέσεις προσφέρουν 500 λίρες δώρο με την πρόσληψη, ενώ στα Hyatt, δίνουν 500 λίρες δώρο πρόσληψης για όσους κάνουν λάντζα.
Αλλοι όμιλοι δίνουν πληρωμένες διακοπές στα θέρετρά τους για το προσωπικό και τις οικογένειές τους.
Σεφ από την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία έφυγαν λόγω Brexit, ενώ άλλοι λόγω της πανδημίας και των lockdown.
Στα τουριστικά θέρετρα η κατάσταση είναι χειρότερη από ό,τι στις πόλεις, σύμφωνα με τους Times. Ενα βασικό πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, όπως και στην Ελλάδα, είναι ότι δεν υπάρχουν δωμάτια και σπίτια για το προσωπικό.
Το 2021, οι βίζες εργασίας που εκδόθηκαν στη Βρετανία, έφτασαν τις 240.000, 25% περισσότερες από ό,τι το 2019.