«Συντρίψτε τον ρατσισμό και τον φασισμό», το σύνθημα των διαδηλώσεων του Σαββάτου | REUTERS/Belinda Jiao
Επικαιρότητα

Βρετανία: Χιλιάδες κόσμου σε νέες αντιρατσιστικές διαδηλώσεις

Υστερα από δέκα ημέρες βίαιων ταραχών από ρατσιστικές και ισλαμοφοβικές ομάδες,που έχουν συγκλονίσει τη χώρα
Protagon Team

Αντιρατσιστικές διαδηλώσεις με τη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών οργανώθηκαν το Σάββατο στη Βρετανία, στον απόηχο των δεκαήμερων ρατσιστικών και ισλαμοφοβικών βίαιων ταραχών, που χαρακτηρίστηκαν ωςς οι χειρότερες στο Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία.

Οι  τελευταίες σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και ταραχοποιών συνέβησαν το βράδυ της Δευτέρας, ωστόσο η αστυνομία παραμένει ακόμη σε επιφυλακή.

Μέσα σε μια εβδομάδα απαγγέλθηκαν εκατοντάδες κατηγορίες κατά ταραχοποιών για διάφορα αδικήματα. Πάνω από 700 άτομα έχουν συλληφθεί.

Την Παρασκευή, βρετανικό δικαστήριο επέβαλε την πρώτη μετά τις ταραχές ποινή φυλάκισης 20 μηνών σε έναν 28χρονο για υποκίνηση φυλετικού μίσους μέσω Διαδικτύου.

Οι αντιρατσιστικές διαδηλώσεων υπήρξε την Τετάρτη, με χιλιάδες ανθρώπους να συγκεντρώνονται ειρηνικά στους δρόμους διαφόρων πόλεων, κατά του ρατσισμού και της ισλαμοφοβίας.

Η μεγαλύτερη διαδήλωση το Σάββατο συγκέντρωσε πολλές χιλιάδες ανθρώπους στο Μπέλφαστ, όπου η αστυνομία την περασμένη εβδομάδα κατέγραψε πολυάριθμες ρατσιστικές ενέργειες.

Μαζική αλλά ειρηνική αντιρατσιστική διαδήλωση στο Μπέλφαστ. REUTERS/Hollie Adams

Συγκεντρώσεις εκατοντάδων ανθρώπων υπήρξαν σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο: Νιούκαστλ (βόρεια Αγγλία), Κάρντιφ (Ουαλία), Γλασκώβη και Εδιμβούργο (Σκωτία) μεταξύ πολλών άλλων.

Στο Λονδίνο, σχεδόν χίλιοι άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά από τα κεντρικά γραφεία του αντιμεταναστευτικού και αντισυστημικού κόμματος Reform UK, κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «όχι στον ρατσισμό, όχι στο μίσος», χωρίς να σημειωθούν επεισόδια.