O Κάρολος Γ’ της Αγγλίας θα ενθρονιστεί πανηγυρικώς του χρόνου το καλοκαίρι, ωστόσο από τώρα δίνει οδηγίες να μη γίνουν υπερβολικές παράτες, αφού επιθυμεί «χαμηλού κόστους» τελετή, εναρμονιζόμενος με το περιβάλλον – καθότι τυγχάνει και οικολόγος. Εξάλλου, η κεντρική ιδέα της βασιλείας του συνοψίζεται στην «αδυνατισμένη» μοναρχία.
Σε αυτή τη στάση του άνακτος, η οποία περιφρονεί τη μεγαλοπρέπεια του Στέμματος, αντιτίθενται διάφοροι στο Νησί, ιστορικοί κυρίως, οι οποίοι του αντιτείνουν ότι η Βρετανία οφείλει να επιδεικνύει την ισχύ της με συμβολικές ενέργειες και ότι η ενθρόνιση του βασιλέως της είναι πρώτης τάξεως ευκαιρία, όπως ήταν και η κηδεία της μητρός του. Αυτοί θέλουν να δουν «σκήπτρα και διαδήματα, τιάρες και κορώνες», όπως έγραψε η Corriere della Sera.
Ζήτημα διαρκείας της τελετής τίθεται εκ των πραγμάτων, αφού στις σημερινές συνθήκες είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί τελετή στέψεως όπως εκείνη της Ελισάβετ Β’, το 1953, η οποία διήρκεσε τρεις ώρες. Μία ώρα το πολύ τη θέλει ο Κάρολος, και παρουσία λίγων προσκεκλημένων. Την Ελισάβετ είδαν να στέφεται 8.000 ζευγάρια μάτια, ο Κάρολος θέλει το πολύ 2.000 καλεσμένους. Αυτό σημαίνει ότι αρκετοί λόρδοι και βουλευτές δεν θα παραστούν στο Αβαείο του Γουέστμινστερ.
Και ως προς την απαιτούμενη ενδυμασία παραστάσεως κάνει εκπτώσεις ο Κάρολος, αφού σκέφτεται να αφαιρέσει μερικά «λιλιά» από το πλήθος. Του αρκούν τα κοστούμια και οι γραβάτες. Στο παρελθόν, πριν από 70 χρόνια δηλαδή, όλοι οι άνδρες εκλήθησαν να φορούν κοντά παντελόνια (μέχρι το γόνατο), όπως στην εποχή των Τυδώρ. Αλλά και τα καθίσματα θέλει ο Κάρολος να αλλάξουν: όχι άλλο κόκκινο βελούδο, όχι άλλο χρυσάφι, μόνο κανονικές καρέκλες. Ούτε τις παραδοσιακές τιμές στο βασιλικό χρυσό σκήπτρο επιθυμεί, αφού ο κόσμος έξω από το παλάτι αποτίει καθημερινώς φόρο τιμής στον πληθωρισμό διά της επισκέψεως στα σουπερμάρκετ.
Οι παραδοσιολάτρες ιστορικοί λένε ότι έτσι «κινδυνεύουμε να στείλουμε το μήνυμα της χαμηλού κόστους μοναρχίας» και να χάσουμε την ευκαιρία να επιδείξουμε την ήπια δύναμη του Στέμματος σε όλον τον κόσμο, πέραν της Κοινοπολιτείας. «Οι στέψεις γίνονται μία φορά σε κάθε γενιά» σχολίασε ο βιογράφος του Τσόρτσιλ, Αντριου Ρόμπερτς. «Αν η στέψη του Καρόλου θεωρηθεί φθηνή τελετή, μπορεί να μας γυρίσει μπούμεραγκ. Εχουμε την ευκαιρία να εκπροσωπήσουμε τον λαό και το έθνος παγκοσμίως, και θα ήταν κρίμα να τη χάσουμε».
Προς υπεράσπιση του βασιλέως έσπευσε η βιογράφος του, Ινγκριντ Σιούαρντ. Είπε η γυναίκα: «Ο βασιλιάς Κάρολος διάβασε πολύ καλά το συναίσθημα του κοινού. Βρισκόμαστε στη μέση ενός πολέμου στην Ουκρανία και με κρίση στο εσωτερικό. Η στέψη θα είναι υπέροχη, αλλά και κατάλληλη για την εποχή μας». Συνεπώς, θα διατηρηθούν ορισμένα παραδοσιακά στοιχεία, όπως το χρίσμα του Καρόλου με ιερό λάδι από τον Αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρι.
Επίσης, ο Κάρολος θα ορκιστεί να είναι υπερασπιστής της αγγλικανικής πίστεως, παρά τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της σημερινής Βρετανίας – ας μη λησμονούμε ότι ο δήμαρχος του Λονδίνου τυγχάνει πακιστανικής καταγωγής. Ωστόσο, στην τελετή στέψεως του Καρόλου θα υπάρξουν και αναφορές σε άλλες θρησκείες, ενώ η γλώσσα της τελετής θα είναι απλοποιημένη ώστε να γίνεται κατανοητή από όλους – όχι μόνο από τους πεπαιδευμένους Βρετανούς.