Μεγάλη εντύπωση έχει προκαλέσει σε όλον τον κόσμο η καθίζηση των Εργατικών στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές της Βρετανίας στις οποίες, ως γνωστόν, με επίμαχο ζήτημα το Brexit, θριάμβευσαν οι Συντηρητικοί υπό την αρχηγία τον Μπόρις Τζόνσον.
Ακόμη πιο μεγάλη εντύπωση προκάλεσε όμως το γεγονός ότι οι εκλεγέντες με τη σημαία των Τόρις βουλευτές στις περιοχές όπου κάποτε επικρατούσαν οι Εργατικοί δεν είναι παλιοί «αριστοκράτες» αλλά παιδιά της εργατικής τάξης, άνθρωποι «καθημερινοί», οι οποίοι διέτρεξαν τον βίο τους εργαζόμενοι στην ταπεινή υπαλληλία ή και ως εργάτες ακόμη, στο ορυχείο μάλιστα!
Αυτοί θα αποτελούν πλέον μέρος του νέου Σώματος της Βουλής των Κοινοτήτων: θα είναι Συντηρητικοί ως προς την παράταξη, αλλά με ταξικό και κοινωνικό πρόσημο εργατικό – μία παραδοξότητα.
Θα εκφράσουν τη νέα τάση που διατρέχει το σώμα της βρετανικής εργατικής τάξης και αποδίδεται με τον όρο «εθνικός συντηρητισμός». Αυτός θα απαιτήσει μεγαλύτερη δημόσια παρέμβαση στην οικονομία, κοινωνικά προγράμματα και δημόσιες δαπάνες σε υγεία και εκπαίδευση.
Πρόκειται για την αντιστροφή του παραδοσιακού μοντέλου των Τόρις που έμεινε στην ιστορία της βρετανικής πολιτικής με τον όρο «θατσερισμός» (συνώνυμος του φιλελευθερισμού). Πρόκειται για ανατροπή της εικόνας των Τόρις ως κόμματος των πλουσίων.
Η νέα κοινοβουλευτική ομάδα των Συντηρητικών δεν είναι μόνο η πιο «εργατική» μέχρι τώρα: είναι και αυτή με την υψηλότερη γυναικεία εκπροσώπηση, αφού οι γυναίκες από 67 έγιναν 86 στην κοινοβουλευτική ομάδα – ωστόσο αντιπροσωπεύουν ακόμη λιγότερο από το εν τέταρτον αυτής. (Στο παρακάτω tweet ενός από τους νέους, «ταπεινής καταγωγής» βουλευτές των Τόρις, του δασκάλου Τζόναθαν Γκίλις, μαζί με την ανάρτηση της φωτογραφίας δηλώνεται η υπερηφάνεια για τη βουλευτική θέση στα έδρανα των Τόρις.)
Η Corriere della Sera τους ονοματίζει όλους αυτούς «γενιά του Μπόρις», αφού το «κύμα Μπόρις» τους «σήκωσε» και τους «έβγαλε» στο Κοινοβούλιο. Οι περισσότεροι κατάγονται από περιοχές του Βορρά οι οποίες πάντα στήριζαν τους Εργατικούς στην κάλπη αλλά στις τελευταίες εκλογές τούς γύρισαν επιδεικτικά την πλάτη.
Ο πρωθυπουργός τούς συνάντησε όταν έφτασαν στο Γουεστμίνστερ. Πρόκειται για 109 άτομα τα οποία αντιπροσωπεύουν ένα ποσοστό 30% στο σύνολο των βουλευτών των Τόρις.
Ακολουθούν παραδείγματα εργαζομένων εκλεγμένων με τους Συντηρητικούς στα «εργατικά κάστρα» της Βρετανίας.
- Ο 29χρονος δάσκαλος Τζόναθαν Γκίλις εξελέγη στην άλλοτε «κόκκινη εκλογική περιφέρεια» Στόουκ ον Τρεντ Νορθ. Μεγάλωσε σε εργατικές κατοικίες.
- Ο Κρις Λόντερ εξελέγη θριαμβευτικά στο Γουέστ Ντόρσετ. Επί μία εικοσαετία εργάστηκε ως ελεγκτής σιδηροδρόμων.
- Η Ντεχένα Ντέιβισον, 26 ετών, προλεταριακής καταγωγής, εξελέγη στην επαρχία Ντάραμ, παλιά περιοχή ορυχείων, «κάστρο» των Εργατικών για 134 έτη.
- Η Αλίσια Κιρς εξελέγη στο Ρούτλαντ εντ Μέλτον.
Υπάρχουν και μερικά παραδείγματα πολιτικών με ιδιάζουσες συμπεριφορές.
- Ο Λι Αντερσον υπήρξε ανθρακωρύχος και μέλος ομάδας του Facebook που διέσπειρε θεωρίες συνωμοσίας εις βάρος του Κροίσου Τζορτζ Σόρος.
- Η Σάλι-Αν Χαρτ κυκλοφόρησε ένα βίντεο κατά του Σόρος και δημοσίευσε ισλαμοφοβικά σχόλια (οι Τόρις μάλιστα έκαναν εσωτερική έρευνα για την περίπτωσή της).
- Ο Αντονι Μπράουν υπήρξε δημοσιογράφος και με αυτήν την ιδιότητα είχε κατηγορήσει τους μετανάστες ότι έφεραν λοιμώξεις και AIDS στη Βρετανία.