Εμβολιαστικό κέντρο στο Λονδίνο (φωτογραφία αρχείου) | REUTERS/Toby Melville
Επικαιρότητα

Βρετανία: Τα εμβόλια και η Ομικρον έκαναν τον κορονοϊό λιγότερο φονικό από τη γρίπη

Η διαφορά είναι ότι ο κορονοϊός είναι ακόμα απρόβλεπτος και τα δεδομένα αυτά ισχύουν στατιστικά μόνο για τη δεδομένη χρονική στιγμή και για τη συγκεκριμένη χώρα. Τι συμβαίνει στην Ελλάδα με την εξέλιξη τους κύματος της γρίπης
Protagon Team

O συνδυασμός υψηλού επιπέδου συλλογικής ανοσίας στον γενικό πληθυσμό και μειωμένης σοβαρότητας νόσησης από την παραλλαγή Oμικρον έχει αλλάξει τα δεδομένα στη Βρετανία και πλέον η λοίμωξη Covid-19 είναι λιγότερο θανατηφόρα από τη γρίπη για τη συντριπτική πλειονότητα κατοίκων της χώρας, σύμφωνα με την ανάλυση από τα επίσημα στατιστικά δεδομένα που έκαναν οι Financial Times.

Ο υψηλός βαθμός ανοσολογικής προστασίας από τον εμβολιασμό και από προηγούμενη μόλυνση στον πληθυσμό της Βρετανίας, αποτέλεσε τη βάση των αποφάσεων της κυβέρνησης Τζόνσον, να τερματίσει τον προηγούμενο μήνα την αυτοαπομόνωση για όσους νοσήσουν και δεν έχουν συμπτώματα και παράλληλα να περιορίσει τα δωρεάν τεστ από την 1η Απριλίου, ως μέρος του σχεδίου «Ζώντας με την Covid».

Ωστόσο, ειδικοί σημειώνουν ότι η πρόσφατη αύξηση των νοσηλειών στα νοσοκομεία, η οποία έγινε πιθανώς λόγω της άρσης των περιοριστικών μέτρων ή και της μειωμένης προστασίας από την εξασθένιση της ενισχυτικής δόσης του εμβολίου στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, έρχεται να αναδείξει τα κενά και τους κινδύνους που ενέχει η στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση Τζόνσον.

«Είναι η μετάλλαξη Ομικρον του κορονοϊού ίδια με τη γρίπη; Οχι. Αλλά, τα εμβόλια έχουν κάνει τους κινδύνους πολύ παρόμοιους», σχολίασε ο δρ Ραχίμπ Αλί, ερευνητικός συνεργάτης Κλινικής Ερευνας στην Επιδημιολογία στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα εμβόλια είναι αυτά που μας βοηθούν να αποφύγουμε «μια μεγάλη και απότομη αύξηση σε νοσηλείες ή θανάτους, όσο η Ομικρον παραμένει το κυρίαρχο στέλεχος της πανδημίας».

Σε κάθε περίπτωση, το ποσοστό των ανθρώπων που μολύνθηκαν από Covid-19 στη Βρετανία και συνεχίζουν να πεθαίνουν είναι σε αυτή τη φάση μικρότερο από το ποσοστό των θανάτων της εποχικής γρίπης, η οποία έχει ποσοστό θνησιμότητας 0,04%. Μάλιστα, ποσοστό θνησιμότητας γρίπης καταγράφεται για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των FT, καθώς λόγω των περιοριστικών μέτρων σε όλο τον κόσμο, ο ιός αυτός και άλλοι πολλοί, είχαν εξαφανιστεί τελείως.

Το ποσοστό θνησιμότητας έπειτα από μόλυνση από την Covid μειώθηκε περισσότερο από 10 φορές σε έξι μήνες, καθώς τον Ιανουάριο του 2021 ήταν πάνω από 1% και του Ιούλιο έπεσε στο 0,1%. Αυτό οφείλεται στην επιτυχημένη εκστρατεία εμβολιασμού της Βρετανίας και την εμφάνιση της μετάλλαξης Ομικρον, η οποία μείωσε κατά τρεις φορές τους θανάτους.

Για κάθε 100.000 άτομα που θα κολλήσουν τη μετάλλαξη Ομικρον του κορονοϊού, οι 35 θα πεθάνουν, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός λοιμώξεων από γρίπη θα οδηγήσει σε 40 θανάτους, σύμφωνα με πάντα την ανάλυση των δεδομένων που έκαναν οι FT.

Οσον αφορά τα άτομα που έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, δηλαδή του ηλικιωμένους άνω των 80 ετών, η ανάλυση έδειξε ότι περίπου ένας από τους 200 που θα κολλήσει τη μετάλλαξη Ομικρον, θα χάσει τη ζωή του, επίσης χαμηλότερο ποσοστό από αυτό που θα χάσει τη ζωή του από τη γρίπη.

Στην Ελλάδα

Πάντως, τα δεδομένα αυτά προκύπτουν καθώς η γρίπη στη Βρετανία φαίνεται να βρίσκεται σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Στην Ελλάδα, μέχρι την Πέμπτη 11 Μαρτίου, και σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, είχαν καταγραφεί μόλις επτά επιβεβαιωμένα κρούσματα γρίπης. Από τους ασθενείς που νόσησαν, κανένας δεν χρειάστηκε νοσηλεία σε ΜΕΘ και φυσικά κανείς δεν έχασε τη ζωή του.