Στις 7 Οκτωβρίου 1779, μια επιστολή εμφανίστηκε στην εφημερίδα Berrow’s Worcester Journal. «Προς τον εκδότη» έγραφε ένας δυσαρεστημένος αναγνώστης. «Αναλαμβάνω το θάρρος να ενημερώσω εσάς και το κοινό ότι η αφήγηση ενός μελαγχολικού ατυχήματος που συνέβη σε έναν φτωχό άνδρα στο Εβεσαμ, η οποία εισήχθη στην τελευταία σας έκδοση, είναι εντελώς αβάσιμη».
Οι αναφορές για έναν άνδρα που έπεσε σε μια δεξαμενή με μπίρα που έβραζε, αποδείχθηκαν τελικά υπερβολικές, καθώς βασίζονταν σε ανώνυμη πληροφορία. Αλλά τώρα το έντυπο, το οποίο ισχυρίζεται πως είναι η παλαιότερη σε κυκλοφορία εφημερίδα στον κόσμο, λέει ότι έχει μια νέα μέθοδο αιχμής για να βοηθήσει τους δημοσιογράφους να βγουν από το γραφείο και να ελέγξουν τα δεδομένα τους: την Τεχνητή Νοημοσύνη.
Η εφημερίδα, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1690 και πλέον διανέμεται δωρεάν ως Worcester News, είναι μία από τις πολλές εκδόσεις που φιλοξενεί ο δεύτερος μεγαλύτερος περιφερειακός εκδότης ειδήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου για να προσλάβει δημοσιογράφους «υποβοηθούμενους από την ΤΝ» για να αναφέρουν τις τοπικές ειδήσεις, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian.
Η Newsquest, η οποία εκδίδει περισσότερους από 200 τίτλους εφημερίδων, συμπεριλαμβανομένων των Glasgow Herald, Brighton and Hove Argus και Lancashire Telegraph, προσέλαβε τον τελευταίο χρόνο οκτώ ρεπόρτερ «υποβοηθούμενους από την ΤΝ» σε διάφορες αίθουσες ειδήσεων σε όλη τη χώρα.
Οι «ρεπόρτερ της ΤΝ» χρησιμοποιούν ένα εσωτερικό εργαλείο κειμενογράφου που βασίζεται στην τεχνολογία ChatGPT, το ανεπτυγμένο chatbot που αντλεί πληροφορίες οι οποίες συλλέγονται από κείμενα στο διαδίκτυο. Οι δημοσιογράφοι εισάγουν απλό αλλά απαραίτητο «εμπεριστατωμένο περιεχόμενο» –όπως τα πρακτικά μιας επιτροπής προγραμματισμού του τοπικού συμβουλίου– και το εργαλείο το μετατρέπει σε συνοπτικά ειδησεογραφικά ρεπορτάζ στο στυλ του εκδότη.
Με τον δημοσιογράφο να ανακατεύει –με τη βοήθεια της ΤΝ– κοινότοπα υλικά περιεχομένου, άλλοι ρεπόρτερ στην αίθουσα σύνταξης έχουν τον χρόνο να πάνε στα δικαστήρια, να συναντήσουν έναν δημοτικό σύμβουλο για έναν καφέ ή να παρευρεθούν σε μια γιορτή στο χωριό, λέει η συντάκτρια του Worcester News, Στέφανι Πρις.
«Αντί να την αποφεύγουμε ή να τη φοβόμαστε, λέμε ότι η ΤΝ είναι εδώ για να μείνει – οπότε πώς μπορούμε να την αξιοποιήσουμε;» σημειώνει η Πρις. Προσθέτει ότι το εργαλείο της Newsquest δεν παράγει περιεχόμενο: ένας εκπαιδευμένος δημοσιογράφος τοποθετεί πληροφορίες στο εργαλείο, οι οποίες στη συνέχεια τροποποιούνται, εάν χρειαστεί, από έναν συντάκτη ειδήσεων – και έτσι, όπως ελπίζουν, αποφεύγουν τις συνήθεις ανακρίβειες του ChatGPT.
Σε μια πρόσφατη συνέντευξή του στην Press Gazette, ο διευθύνων σύμβουλος της Newsquest, Χένρι Γουόκερ, είπε ότι η εισαγωγή ενός ρόλου με τη βοήθεια ΤΝ αποδείχτηκε ανεκτίμητη στην εφημερίδα Hexham Courant του Νορθάμπερλαντ τον περασμένο Σεπτέμβριο, καθώς η πόλη ξαφνικά βρέθηκε στο επίκεντρο μιας εθνικής είδησης. όταν ένας φίκος στο Τείχος του Αδριανού έπεσε θύμα βανδαλισμού.
«Ο ρεπόρτερ του συστήματος ΤΝ κατάφερε επί της ουσίας να “κρατήσει το οχυρό” για μία εβδομάδα γεμίζοντας την εφημερίδα, επιτρέποντας έτσι στον άλλο ρεπόρτερ να βγει έξω και να κάνει εξαιρετικό ερευνητικό ρεπορτάζ, να τραβήξει βίντεο και να παρακολουθήσει την ιστορία – κάτι που δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς» εξήγησε. «Κινούμαστε προσεκτικά».
Ο Τζόντι Ντόχερτι-Κόουβ, επικεφαλής του τμήματος ΤΝ στην Newsquest, λέει ότι κατανοεί το άγχος για τη χρήση ΤΝ στη δημοσιογραφία, αλλά επιμένει ότι υπάρχουν πολλαπλές δικλείδες ασφαλείας στη Newsquest, μεταξύ των οποίων εκτεταμένη εκπαίδευση και ένας νέος κώδικας δεοντολογίας.
Ο Ντόχερτι-Κόουβ προβλέπει ότι σύντομα η χρήση της ΤΝ ως εργαλείου στα δημοσιογραφικά γραφεία θα είναι ευρέως διαδεδομένη και μη αμφιλεγόμενη. «Στο μέλλον, ο όρος “ρεπόρτερ συστήματος ΤΝ” θα είναι τόσο περιττός όσο ακούγεται σήμερα ο όρος “ρεπόρτερ με τη βοήθεια του διαδικτύου”» λέει. «Το διαδίκτυο έχει βοηθήσει τους δημοσιογράφους να βρουν πληροφορίες και να δημιουργήσουν πιο εμπλουτισμένα ρεπορτάζ, και η ΤΝ προσφέρει επίσης αυτά τα οφέλη».
Τον περασμένο Ιούνιο ο Guardian δημοσίευσε τις αρχές της γενετικής ΤΝ του, υποσχόμενος να χρησιμοποιεί την τεχνολογία μόνο με προσοχή, και τον περασμένο Σεπτέμβριο εμπόδισε την OpenAI να χρησιμοποιεί το περιεχόμενό του για την τροφοδοσία δικών της προϊόντων ΤΝ, όπως το ChatGPT.
Παράλληλα, οι New York Times μήνυσαν αυτή την εβδομάδα την OpenAI και τη Microsoft για μια απόπειρα «να εκμεταλλευτεί τη μαζική επένδυση των Times στη δημοσιογραφία τους, χρησιμοποιώντας την για την κατασκευή υποκατάστατων προϊόντων χωρίς άδεια ή αντίτιμο».
Μόνο τους τελευταίους 12 μήνες η Reach, η εταιρεία που εκδίδει τα έντυπα Liverpool Echo, Manchester Evening News, Mirror και Express, έχει περικόψει 800 θέσεις εργασίας. Η Reach προκάλεσε συζητήσεις την περασμένη άνοιξη, όταν αποκάλυψε ότι δοκίμαζε τη χρήση ΤΝ για τη σύνταξη ειδήσεων και είχε δημοσιεύσει τα πρώτα της άρθρα –ανάμεσά τους το «Επτά πράγματα να κάνεις στο Νιούπορτ»– με τη βοήθεια της τεχνολογίας.
Με αρκετές μαζικές απολύσεις να παρατηρούνται στα τοπικά βρετανικά έντυπα, ο φόβος ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη σύντομα θα αντικαταστήσει το ρεπορτάζ έχουν φουντώσει. Οι εκδότες αποσυνδέουν τη χρήση του ChatGPT από τις απολύσεις, ισχυριζόμενοι ότι αυτές αφορούν το μειωμένο ενδιαφέρον των αναγνωστών για τον τοπικό Τύπο, αλλά οι δημοσιογράφοι δεν καθησυχάζονται.