Στη Βρετανία το κόστος ζωής έχει γίνει βραχνάς για τον λαό. Τρύπες ανοίγουν στα ζωνάρια και σχηματίζονται ουρές στα σημεία διανομής τροφίμων για τους φτωχούς και τους αναξιοπαθούντες. Ωστόσο, η πρωθυπουργική κατοικία βρίσκεται πολύ μακριά από αυτή τη μιζέρια. Στην Ντάουνινγκ Στριτ 10 δεν καταλαβαίνει τίποτε το ινδικής καταγωγής πρωθυπουργικό ζεύγος, ιδιαιτέρως η σύζυγος του Ρίσι Σούνακ, η κυρία Αξάτα Μούρτι, η οποία ξοδεύει πολλά λεφτά για λούσα, καθότι «πριγκιποπούλα».
Προσφάτως, η κυρία Σούνακ φωτογραφήθηκε εν μέση οδώ στην καθημερινή ρουτίνα της, δηλαδή σε μια στιγμή απαλλαγμένη από κάθε επισημότητα. Μόλις είχε συνοδεύσει τις κόρες τους στο σχολείο και επέστρεφε σπίτι. Τι πιο ταπεινό και συνηθισμένο; Τι φορούσε όμως! Κλειστές παντόφλες μάρκας JW Anderson των 650 ευρώ. Και τα πόδια της τα ζέσταινε ένα κολάν 150 ευρώ της εταιρείας Alo Yoga, η οποία επαίρεται ότι ντύνει «διασήμους».
Η Corriere della Sera σχολίασε ότι τέτοια υποδήματα και ενδύματα δεν περιμένει να τα δει κανείς φόρα παρτίδα, στον δρόμο, από πολιτικούς που υποτίθεται ότι θέλουν να δείχνουν κοντά στον λαό. Ωστόσο, οι Σούνακ είναι λεφτάδες, με την προσωπική περιουσία τους να υπολογίζεται σε 830 εκατ. ευρώ. Και το χρήμα δεν κρύβεται. Μάλιστα, ο Σούνακ είναι πιο πλούσιος και από τον βασιλιά Κάρολο ακόμη, και σίγουρα ο πλουσιότερος πρωθυπουργός στην Ιστορία της Βρετανίας.
Οχι ότι υπάρχει κάτι κακό με τα πλούτη τους, έγραψαν οι Ιταλοί. Να τα έχουν και να τα χαίρονται οι άνθρωποι. Το ζήτημα έγκειται στο ότι το πρωθυπουργικό ζεύγος φαίνεται να ζει στον κόσμο του, μακριά από την πραγματική ζωή και τα προβλήματα του κόσμου. Να, ο Σούνακ επισκέφθηκε ένα σκονισμένο εργοτάξιο φορώντας μοκασίνια μάρκας Prada, αξίας 550 ευρώ, και προκάλεσε χάχανα. Τότε τον πείραξε μέχρι και ένας υπουργός του, επειδή κυκλοφορούσε με κοστούμι των 4.000 ευρώ.
Οταν θέλησε να φωτογραφηθεί στο γραφείο του, ο Σούνακ δεν απομάκρυνε ένα κύπελλο καφέ αξίας 200 ευρώ, ούτε τη μοδάτη συσκευή που κρατά τον καφέ σε σταθερή θερμοκρασία επί τρίωρο. Και η κυρία Σούνακ κάποτε βγήκε έξω από το σπίτι τους για να τρατάρει κάτι τους ρεπόρτερ που ξεροστάλιαζαν. Μόνο που μαζί με αυτούς ήταν στημένοι και παπαράτσι. Αυτοί, τσακάλια σε κάτι τέτοια, φωτογράφισαν τα συλλεκτικής αξίας φλιτζάνια του καφέ. (Οχι, δεν τα έκλεψαν. Συγκρατήθηκαν.)
Αυτές οι λεπτομέρειες δεν είναι ασήμαντες, συνιστούν πολιτικό ζήτημα. Ο Μπόρις Τζόνσον ήταν και αυτός Τόρις, και μάλιστα της Οξφόρδης. Κατάφερε όμως να πλασάρει την εικόνα του «πλακατζή», του αστού που μπορεί να συνδεθεί με την εργατική τάξη, έστω με καλαμπούρια. Ο Σούνακ δείχνει σαν τεχνοκράτης που προσγειώθηε στη Γη από άλλον πλανήτη. Και όχι μόνο αυτό, επιπλέον είναι και γκαφατζής.
Πριν γίνει πρωθυπουργός, ο Σούνακ υπήρξε στέλεχος της Goldman Sachs. Ξύπνιος δηλαδή, όμως «άψητος» στα απρόοπτα της καθημερινότητας. Και όλοι θυμούνται το περιστατικό που τον γελοιοποίησε, όταν είχε ρωτήσει έναν άστεγο αν εργάζεται «στον τομέα των επιχειρήσεων»… Τα μπάλωσε κάπως τα πράγματα τότε, για τα μάτια του κόσμου, όμως το κακό είχε γίνει.
Η κυρία Σούνακ δεν έχει κανέναν λόγο να φοράει «τσίτια» και να δείχνει «λαϊκή»: είναι κόρη ενός ινδού Κροίσου που δεν έχει αφήσει το… αποτύπωμά του στο βρετανικό φορολογικό σύστημα (ούτε καν μία πένα, για την ακρίβεια). Και ο ίδιος ο Σούνακ ήταν μέχρι πέρυσι κάτοχος της αμερικανικής «πράσινης κάρτας», δηλαδή είχε άδεια μόνιμης παραμονής και εργασίας στις ΗΠΑ. Τουτέστιν, ήταν υπ’ ατμόν στη Βρετανία.
Και τώρα, με αυτόν τον… Λουδοβίκο πρέπει οι Τόρις να αντεπιτεθούν και να καλύψουν τη μεγάλη διαφορά που τους χωρίζει από τους Εργατικούς όσον αφορά τη δημοφιλία και την πρόθεση ψήφου… Αυτά σκέφτονται οι Συντηρητικοί τον τελευταίο καιρό και χάνουν τον ύπνο τους.