Σε μία κομβική στιγμή της Iστορίας της, η Βρετανία βλέπει στο πρόσωπο του Ρίσι Σούνακ τον πρώτο της πρωθυπουργό ασιατικής καταγωγής, και δη ινδικής.
Ο 42χρονος πολιτικός ανακηρύχθηκε το απόγευμα της Δευτέρας αντικαταστάτης της Λιζ Τρας, καθώς η Πένι Μόρντεντ δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τις 100 υπογραφές βουλευτών που χρειαζόταν και δήλωσε ότι στηρίζει τον πρώην υπουργό Οικονομικών.
Ο Σούνακ γεννήθηκε στο Σαουθάμπτον από ινδούς γονείς, που είχαν μεταναστεύσει στη Βρετανία από την Ανατολική Αφρική.
Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησής του θα είναι η επίτευξη οικονομικής σταθερότητας και στη συνέχεια η υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε το κόμμα πριν από τις εκλογές του 2019, δήλωσε ο νέος πρωθυπουργός στην κοινοβουλευτική ομάδα των Συντηρητικών.
Ο Σούνακ υποσχέθηκε επίσης ότι στην κυβέρνησή του θα εκπροσωπηθούν «όλες οι πτέρυγες» του κόμματος και πρόσθεσε ότι θα επικεντρωθεί «στην πολιτική και όχι στις προσωπικότητες», τονίζοντας ότι το κόμμα έχει «μία ευκαιρία» για να πετύχει τους στόχους του.
Ο Σούνακ έκανε έκκληση ενότητας και απέκλεισε το ενδεχόμενο προκήρυξης βουλευτικών εκλογών.
Η Λιζ Τρας συνεχάρη τον Σούνακ για την εκλογή του και εξέφρασε «την πλήρη στήριξή της» στο πρόσωπό του, με ανάρτησή της στο Twitter.
«Είναι φανερό ότι ο Ρίσι Σούνακ έχει ό,τι χρειάζεται για να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε –είναι το σωστό πρόσωπο για να ηγηθεί του κόμματός μας», είπε ο Σατζίντ Τζάβιντ, πρώην υπουργός των Συντηρητικών.
«Διαθέτει το ταλέντο, την ακεραιότητα και την ταπεινότητα που είναι απαραίτητα για μία καινούργια αρχή και ένα σταθερό χέρι στο τιμόνι», είπε ο συντηρητικός βουλευτής Γκάβιν Γουίλιαμσον, ενώ άλλοι Τόρις εξήραν τις ικανότητες και τη διορατικότητά του στον τομέα της οικονομίας.
Ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου και πρόεδρος των Συντηρητικών, Τζέικ Μπέρι, κάλεσε «όλο το κόμμα» να ενωθεί στο πλευρό του Σούνακ. «Η εποχή για εσωτερικές διαμάχες έχει πραγματικά τελειώσει και υπό την ηγεσία του Ρίσι Σούνακ ξέρω ότι μπορούμε και θα υλοποιήσουμε τις προτεραιότητες του βρετανικού λαού», ανέφερε στην ανακοίνωσή του.
Στην προηγούμενη εσωκομματική εκλογική αναμέτρηση, όταν έχασε από την Τρας, ο Σούνακ έλαβε τις περισσότερες ψήφους από τους Συντηρητικούς βουλευτές, αλλά όχι από την κομματική βάση.
Οπως σημειώνει η Washington Post, υπάρχουν και οι υποστηρικτές του Μπόρις Τζόνσον, που τον κατηγορούν ότι είναι αυτός που έριξε τον πρώην πρωθυπουργό, όταν παραιτήθηκε από υπουργός Οικονομικών τον Ιούλιο. Ομως, οι επικριτικές φωνές είναι η μειοψηφία στις τάξεις των Τόρις.
Αυτή τη φορά, ο Σούνακ φαίνεται πως είχε ακόμα πιο ευρεία στήριξη από ό,τι είχε πριν έξι εβδομάδες και θεωρούνταν εδώ και μέρες το φαβορί από τους μπουκμέικερ.
Ο Σούνακ έχει ένα βιογραφικό που θα το ζήλευε οποιοσδήποτε CEO πολυεθνικής. Εχει πτυχία από τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Στάνφορντ, ενώ έχει εργαστεί και στην επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs.
Είναι ένας από τους πλουσιότερους βρετανούς πολιτικούς, καθώς έχει παντρευτεί την Ινδή Ακσάτα Μάρτι, κόρη ινδού δισεκατομμυριούχου και κληρονόμου ενός τεχνολογικού κολοσσού στην Ινδία. Η κοινή τους περιουσία υπολογίζεται στα 840 εκατ. ευρώ.
Οι φορολογικές υποθέσεις της συζύγου του ήταν ένα σημείο που προβλημάτισε αρκετούς ψηφοφόρους κατά την προηγούμενη εσωκομματική εκλογική αναμέτρηση.
Σε δύσκολη θέση τον έφερε και ένα βίντεο από ντοκιμαντέρ του BBC, του 2007, που κυκλοφορεί αυτή την περίοδο στο Ιντερνετ, στο οποίο ο Σούνακ λέει ότι δεν έχει κανέναν φίλο «από την εργατική τάξη».
Παρόλα αυτά όμως, παραμένει δημοφιλής στις τάξεις των πολιτικών του Συντηρητικού Κόμματος, ενώ στη βάση του κόμματος, η Τρας ήταν δημοφιλέστερη, κατά την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση των Τόρις.
Μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη και τις διαμαρτυρίες που ακολούθησαν, ο Σούνακ μίλησε δημόσια για τις ρατσιστικές διακρίσεις εναντίον του και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στην καριέρα του λόγω της καταγωγής του.
Εχει τονίσει επανειλημμένα τον σημαντικό ρόλο που παίζει ο ινδουισμός στη ζωή του και κατά την ορκωμοσία του χρησιμοποιεί ένα παραδοσιακό ινδουιστικό βιβλίο.
Ο 42χρονος οικονομολόγος προέβλεψε σωστά την τρικυμία που θα επέφερε το οικονομικό σχέδιο της Τρας, το οποίο αποκάλεσε «οικονομία των παραμυθιών» και τελικά ήταν η αιτία που έπεσε η κυβέρνησή της μόλις 45 ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της.
Μία κηλίδα στο βιογραφικό του, σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα, είναι η συμμετοχή του σε πάρτι της Ντάουνινγκ Στριτ στη διάρκεια των lockdown, για το οποίο τιμωρήθηκε με πρόστιμο από την βρετανική αστυνομία. Είναι τα ίδια πάρτι που ανάγκασαν τον Τζόνσον να παραιτηθεί.