Ο Ντομ μιλά στους δημοσιογράφους μετά τη διάσωσή του | REUTERS/Soe Zeya Tun/
Επικαιρότητα

Βρετανία: Πέθανε στα 17 του ένα από τα αγόρια που διασώθηκαν από τη σπηλιά της Ταϊλάνδης

Σχεδόν πέντε χρόνια μετά την περιπετειώδη διάσωσή τους, που είχε προκαλέσει παγκόσμιο ενδιαφέρον, ο Ντουανγκπέτς Προμπτέπ, αρχηγός τότε της εφηβικής ομάδας, άφησε την τελευταία του πνοή σε ποδοσφαιρική ακαδημία του Λέστερσαϊρ, όπου είχε πάει για να κυνηγήσει το όνειρό του
Protagon Team

Ο Ντουανγκπέτς Προμπτέπ παρέμεινε εγκλωβισμένος επί 17 ημέρες σε μια σπηλιά της Ταϊλάνδης, μαζί με άλλα 11 αγόρια, και διασώθηκε ύστερα από τιτάνια επιχείρηση 100 ανθρώπων από πολλές χώρες, που είχε προκαλέσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Τεσσεράμισι χρόνια αργότερα, ο 17χρονος πια Ντομ, όπως τον αποκαλούσαν, πέθανε ξαφνικά στη Βρετανία, όπου φοιτούσε σε ποδοσφαιρική ακαδημία, κυνηγώντας το όνειρό του.

Η αιτία θανάτου του δεν έχει προσδιοριστεί από τις Αρχές, οι οποίες ανακοίνωσαν μόνο ότι ο έφηβος είχε ένα ατύχημα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου πέθανε.

Το 2018, ο Ντομ ήταν ο αρχηγός των «Αγριόχοιρων», της ποδοσφαιρικής ομάδας που είχε παγιδευτεί στη σπηλιά μαζί με τον προπονητή τους.

Η είδηση κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από έναν βουδιστή μοναχό που δίδασκε στα αγόρια στην επαρχία Τσιάνγκ Ράι της βόρειας Ταϊλάνδης.

«Ο Ντουανγκπέτς Προμπτέπ πήγε σήμερα σε έναν άλλο κόσμο. Ελπίζω ότι θα ξαναγεννηθεί και θα γίνει και πάλι μαθητής μου στην επόμενη ζωή», έγραψε στο Facebook ο Σουπατπόνγκ Μετίγκο.

Ο πρώην αρχηγός και προπονητής της εθνικής ομάδας της Ταϊλάνδης, Κιατισούκ Σεναμουάνγκ, το ίδρυμα του οποίου βοήθησε τον Ντουανγκπέτς να εξασφαλίσει μια υποτροφία στην ακαδημία ποδοσφαίρου Brooke House College στο Λέστερσαϊρ, τον περιέγραψε ως έναν «τζέντλεμαν» που ονειρευόταν να παίξει για τη χώρα του.

Εικόνα από προπόνηση του Ντομ στην Αγγλία

Τον Ιούνιο του 2018, τα αγόρια, ηλικίας 11-16 ετών, και ο 25χρονος βοηθός προπονητής τους ξεκίνησαν να εξερευνήσουν το συγκρότημα των σπηλαίων Ταμ Λουάνγκ για μόλις μία ώρα, αλλά κατέληξαν παγιδευμένοι από πλημμυρισμένα νερά.

Βρέθηκαν εννέα ημέρες αργότερα σε έναν πλημμυρισμένο θάλαμο τέσσερα χιλιόμετρα από την είσοδο των σπηλαίων. Ο περίπλοκος απεγκλωβισμός τους ξεκίνησε έξι ημέρες αργότερα σε μια άνευ προηγουμένου επιχείρηση κατά την οποία ένας πρώην δύτης πέθανε.

Μόλις διασώθηκαν, τα αγόρια προσκλήθηκαν να παρακολουθήσουν έναν αγώνα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η ιστορία τους έγινε θέμα βιβλίων, ντοκιμαντέρ, ταινίας του οσκαρικού σκηνοθέτη Ρον Χάουαρντ με τίτλο «Thirteen lives (Δεκατρείς ζωές), και πιο πρόσφατα, σειράς του Netflix με τίτλο «Thai Cave Rescue» (Η διάσωση στην ταϊλανδέζικη σπηλιά».