Η Γκλέντα Τζάκσον στη διεθνή σύνοδο για τις Γυναίκες του Κόσμου, στη Νέα Υόρκη, το 2019 | REUTERS/Brendan McDermid
Επικαιρότητα

Βρετανία: Πέθανε η σπουδαία ηθοποιός και πολιτικός Γκλέντα Τζάκσον

Βραβευμένη με δύο Οσκαρ τη δεκαετία του '70 και βουλευτής των Εργατικών στο Λονδίνο από το 1992 έως το 2015, η Τζάκσον πέθανε σε ηλικία 87 ετών μετά από σύντομη ασθένεια, ενώ πρόσφατα είχε ολοκληρώσει τα γυρίσματα ταινίας με τον Μάικλ Κέιν
Protagon Team

Η βραβευμένη με Οσκαρ βρετανίδα ηθοποιός και πρώην βουλευτής των Εργατικών, Γκλέντα Τζάκσον, πέθανε στα 87 της χρόνια έπειτα από «σύντομη ασθένεια», ανακοίνωσε την Πέμπτη ο ατζέντης της.

Η Γκλέντα Τζάκσον καθιερώθηκε διεθνώς στiς αρχές της δεκαετίας του 70, κερδίζοντας δύο Οσκαρ για τις ταινίες «Women In Love» (Ερωτευμένες γυναίκες) το 1971 και «A Touch of Class» (Απιστία με αξιοπρέπεια) το 1974, ενώ ήταν υποψήφια δύο ακόμα φορές.

Μεταξύ άλλων, πρωταγωνίστησε ως βασίλισσα Ελισάβετ Α’ στην σειρά του BBC, «Elizabeth R», το 1971.

Η πολιτική ήταν πάντα ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής της για αυτό και εγκατέλειψε για αρκετά χρόνια την υποκριτική για να ενταχθεί στη Βουλή των Κοινοτήτων ως βουλευτής των Εργατικών στο βόρειο Λονδίνο, από το 1992 έως το 2015.

Η Γκλέντα Τζάκσον στην προεκλογική της εκστρατεία για τη βρετανική Βουλή, το 1992 – Cleave/Mirrorpix/Getty Images

Αργότερα επέστρεψε στην υποκριτική, κερδίζοντας, μάλιστα, ένα βραβείο Bafta για τον ρόλο της στη σειρά «Elizabeth Is Missing» το 2020, ενώ είχε ήδη κερδίσει και βραβεία Τόνι για τη συμμετοχή της σε θεατρικές παραγωγές.

Πρόσφατα, η Γκλέντα Τζάκσον ολοκλήρωσε τα γυρίσματα της ταινίας«The Great Escaper» στο οποίο συμπρωταγωνιστούσε με τον Μάικλ Κέιν, που αφορά την ιστορία ενός βετεράνου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Γκλέντα Τζάκσον με το Οσκαρ που κέρδισε για την ταινία «Women in love» το 1971 – Mike Lawn/Fox Photos/Getty Images

Με δήλωσή του, ο ατζέντης της, Λάιονελ Λάρνερ, ανακοίνωσε τον θάνατό της το μεσημέρι της Πέμπτης: «Η Γκλέντα Τζάκσον, δύο φορές βραβευμένη με Οσκαρ ηθοποιός και πολιτικός, πέθανε στο σπίτι της στο Μπλάκχιθ του Λονδίνου σήμερα το πρωί μετά από μια σύντομη ασθένεια που αντιμετώπισε, έχοντας την οικογένειά της στο πλευρό της».