Ο Μπόρις Τζόνσον επιχειρηματολόγησε υπέρ του νόμου, παρά τη δυσαρέσκεια των Βρυξελλών | UK Parliament/Jessica Taylor/Handout via REUTERS
Επικαιρότητα

Βρετανία: Πέρασε ο αμφιλεγόμενος νόμος που ακυρώνει τη συμφωνία για το Brexit

Παρά την εσωκομματική διαφοροποίηση στους Συντηρητικούς -και μάλιστα από πρώην πρωθυπουργούς- και παρά τις αντιρρήσεις των Βρυξελλών, ο Μπόρις Τζόνσον εξασφάλισε το «πράσινο φως» της Βουλής
Protagon Team

Η πανδημία εδώ και μήνες σαρώνει κάθε άλλη μεγάλη είδηση στη Βρετανία, ακόμη και το πολιτικό δράμα του Brexit που κυριαρχούσε το αμέσως προηγούμενο διάστημα.

Το 2020, με ή χωρίς τον κορονοϊό, θα ήταν εξάλλου μεταβατική χρονιά πριν από το οριστικό διαζύγιο της Βρετανίας από την ΕΕ. Ωστόσο οι συνομιλίες ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες για μια νέα εμπορική συμφωνία ήταν σε αδιέξοδο.

Τη Δευτέρα, το βρετανικό κοινοβούλιο πέρασε με 340 έναντι 263 ψήφους έναν μάλλον αμφιλεγόμενο νόμο με στόχο να προλάβει περιπλοκές εντός του Ηνωμένου Βασιλείου σε περίπτωση που δεν ήταν εφικτή μια συμφωνία με την ΕΕ.

Οπως σημειώνει το BBC, ο νόμος προσπαθεί να διασφαλίσει ότι οι κανονισμοί μεταξύ της Αγγλίας, της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας θα είναι συγχρονισμένοι. Αυτό διότι, όταν αποχωρήσει η Βρετανία, κάθε μία από τις περιοχές θα έχει την αρμοδιότητα να θέτει κανόνες για ζητήματα όπως είναι, για παράδειγμα, η ποιότητα του αέρα.

Παρά ταύτα, αν και δεν ήταν έκπληξη η υπερψήφιση, οι αντιδράσεις παραμένουν, ακόμη και από το εσωτερικό των Συντηρητικών. Οι πρώην πρωθυπουργοί Τζον Μέιτζορ, Τόνι Μπλερ, Γκόρντον Μπράουν και Τερέζα Μέι έχουν επικρίνει το νομοσχέδιο. Υπήρχαν και βουλευτές αντάρτες, αλλά όχι τόσο πολλοί ώστε να ανησυχήσουν τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

Ο νόμος στην πράξη ανατρέπει τμήματα του νόμου για το Brexit, ο οποίος υλοποιεί τη συμφωνία Βρετανίας και ΕΕ.

Μεταξύ άλλων, η συμφωνία για το Brexit επιτρέπει στη Βόρεια Ιρλανδία να ακολουθεί κάποιους κανόνες της ΕΕ ακόμη και μετά την αποχώρηση της Βρετανίας, για να αποφευχθεί το περιβόητο «σκληρό σύνορο».

Παρά ταύτα, ο νόμος δίνει στην πράξη τη δυνατότητα σε υπουργούς να παραβαίνουν τους όρους μιας διεθνούς συνθήκης, όπως είναι αυτή για το Brexit, αν δεν καταλήξουν οι συνομιλίες σε εμπορική συμφωνία με την ΕΕ.

Ο Μπόρις Τζόνσον δικαιολόγησε πάντως τις προβλέψεις λέγοντας ότι δεν αποφεύγεται απλώς η αναστάτωση, αλλά διαφυλάσσεται η ενότητα του βασιλείου.

Στις Βρυξέλλες εκτιμούν ωστόσο ότι ο νόμος θα εκτροχιάσει τις συζητήσεις με το Λονδίνο, οι οποίες είναι σε αδιέξοδο, με τον χρόνο να τρέχει προς το τέλος. Ηδη ο Τζόνσον έχει απειλήσει ότι θα αποχωρήσει αν δεν υπάρξει εμπορική συμφωνία ως τις 15 Οκτωβρίου.