Ο Τζέιμς Κλέβερλι έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ 10 στις 19 Δεκεμβρίου, δηλαδή την επαύριον του χριστουγεννιάτικου πάρτι όπου είπε ανοησίες εις βάρος των γυναικών | REUTERS/Toby Melville
Επικαιρότητα

Βρετανία: Ο μίστερ Cleverly φέρθηκε σαν ηλίθιος

Ο υπουργός Εσωτερικών των Τόρις έγινε ο ήρωας του εφετινού «σκανδάλου των Χριστουγέννων» στο Νησί. Στο πάρτι του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ αστειεύτηκε χυδαία με τον βιασμό και τη συζυγική απιστία. Το μότο του υπουργού: «Καλύτερα οι γυναίκες να είναι ναρκωμένες»...
Protagon Team

Από την πεπατημένη της ελαφρότητας των επιφανών Τόρις –η οποία τείνει να γίνει παράδοση τα τελευταία χρόνια (Μπόρις Τζόνσον, Λιζ Τρας, κ.λπ.)– δεν ξέφυγε ο υπουργός Εσωτερικών τού Ρίσι Σούνακ: ο άνθρωπος δεν φέρθηκε ξύπνια, αν και το επώνυμό του είναι συνώνυμο του επιρρήματος cleverly το οποίο σημαίνει έξυπνα. Ο Τζέιμς Κλέβερλι όχι μόνο άνοιξε το στόμα του για να αμολήσει κοτσάνες, αλλά μετά την κατακραυγή έδωσε και εξηγήσεις που έκαναν την κατάσταση χειρότερη.

Είπε ένα «αστείο» για τα λεγόμενα φάρμακα βιασμού, δηλαδή για τα ηρεμιστικά που ρίχνουν οι βιαστές στο ποτό μιας γυναίκας προτού την κακοποιήσουν. Είπε και ένα δεύτερο, περί ευτυχισμένου γάμου, ο οποίος επιτυγχάνεται μόνο όταν ο σύζυγος καταστέλλει με ναρκωτικά τη σύζυγο ώστε εκείνη να μην μπορεί να δει άλλους άνδρες εκτός από την αφεντιά του!

Αμφότερες οι ανάλατες «πατάτες» ξεφουρνίστηκαν στην πρωθυπουργική κατοικία επί της λονδρέζικης οδού Ντάουνινγκ Στριτ, στον αριθμό 10, όπου ο υπουργός πήγε για να παραστεί σε χριστουγεννιάτικο πάρτι που έδωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Οσα είπε, λοιπόν, εκεί ο Κλέβερλι συνιστούν το εφετινό «σκάνδαλο των Χριστουγέννων» όπως έγραψαν τα βρετανικά ταμπλόιντ και αναπαρήγαγε η Repubblica. Συνήθως οι ντόπιες ύαινες του ρεπορτάζ προσπερνούν όσα περίεργα φτάνουν στα αυτιά τους τέτοια ημέρα, ωστόσο εφέτος δεν συγκρατήθηκαν. Εγινε σούσουρο και ο Κλέβερλι αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη. Το βασικό επιχείρημά του προς υπεράσπισιν του εαυτού του ήταν ότι η κουβέντα όπου ελέχθησαν τα «αστεία» ήταν ιδιωτική. Οι Εργατικοί, όμως, ζήτησαν την αποπομπή του από την κυβέρνηση.

Φυσικά, στον χορό των επικρίσεων  και των καταγγελιών μπήκαν και οι οργανώσεις για τα γυναικεία δικαιώματα. Κατηγόρησαν το Κλέβερλι ευθέως, δηλώνοντας ότι είναι απαράδεκτο ο υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας να προσπαθεί να αστειευτεί με τον βιασμό και να κάνει σεξιστικά σχόλια την ίδια ώρα κιόλας που η Βουλή ασχολείται με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου του για τα συγκεκριμένα θέματα! Εμμέσως, δηλαδή, οι γυναίκες κατηγόρησαν τον Κλέβερλι για υποκρισία μεγέθους πυραύλου. «Επί δύο ημέρες στο Λονδίνο δεν συζητούσαν άλλο θέμα», έγραψαν οι Ιταλοί.

Τα επίμαχα γεγονότα του πάρτι διαδραματίστηκαν στις 18 του μήνα, όμως γνωστοποιήθηκαν μία εβδομάδα αργότερα. Το ρεπορτάζ ανέδειξε δηλώσεις ορισμένων γυναικών που βρέθηκαν εκεί και άκουσαν οι ίδιες τι ακριβώς ξεστόμισε ο Κλέβερλι. Κάποια ανέφερε ότι ο υπουργός είπε επί λέξει ότι «δεν είναι και τρομερά παράνομο να ρίξεις μερικές σταγόνες υπνωτικού στο ποτήρι» και ότι συνέχισε με τη φράση «η ιδανική σύζυγος είναι πάντα σε καταστολή ώστε να μην καταλαβαίνει ότι κυκλοφορούν άντρες καλύτεροι από τον δικό της». Ο υπουργός είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών.

Επειτα από την κατά μέτωπον επίθεση των Εργατικών ο Κλέβερλι συνδύασε τη συγγνώμη του και με την πληροφορία ότι δεν θυμάται ακριβώς τα λόγια που χρησιμοποίησε, όμως παραδέχθηκε ότι η γλώσσα του ήταν ακατάλληλη. Ο Σούνακ δεν έχει σχολιάσει, ούτε βέβαια έχει ανταποκριθεί στις προτροπές για απομάκρυνση του υπουργού του. Εξάλλου τού είναι πολύ πιστός και ευγνώμων για τον διορισμό του στον θώκο του υπουργείου Εσωτερικών. «Μέχρι στιγμής δεν έχει λάμψει στα δημόσια αξιώματα όπου αναρριχήθηκε, ενώ και οι φιλοδοξίες του για μελλοντική ηγεσία στους Τόρις μάλλον κάηκαν αστραπηδόν» κατέληξε η Repubblica.