Πιτσιρικάδες παίζουν με το «πρώτο τσιγάρο» τους – οπωσδήποτε, τώρα θα βρουν κάτι άλλο για παιχνίδι | Shutterstock
Επικαιρότητα

Βρετανία: Νο smoking διά βίου σε όσους γεννήθηκαν μετά το 2009

Από τον καινούργιο αντικαπνιστικό απαγορευτικό νόμο των Τόρις προέκυψε κομματικός εμφύλιος και άρπαξαν φωτιά τα… πούρα του Τσόρτσιλ. Οι Εργατικοί (που είναι φαβορί στα γκάλοπ) στηρίζουν τον Σούνακ, αν και λένε ότι τους έκλεψε τη φαεινή ιδέα…
Protagon Team

«Ακαπνοι» με την ευρεία έννοια (της επαφής με την κοινωνική πραγματικότητα, πόσο μάλλον με τις λαϊκές ανάγκες), τόσο οι Τόρις όσο και οι Εργατικοί της Νήσου υπερψήφισαν τη διά βίου απαγόρευση του καπνίσματος στους γεννηθέντες μετά το 2009 – οι γεννηθέντες το 2008 όπως και οι παλαιότεροι Βρετανοί μπορούν ανέτως να φουμάρουν, όμως προς το παρόν και ώσπου να έρθει και αυτών… η ώρα.

Αν και ως λαϊκή ανάγκη δεν νοείται απαραιτήτως το καπνίζειν, το ζην ελευθέρως είναι αναμφισβήτητα τέτοια, και αυτός είναι ο λόγος που με την ευκαιρία αυτή ξέσπασε νέα εμφύλια σύρραξη στο κόμμα των Συντηρητικών (το οποίο θέλει να λογαριάζεται ως φιλελεύθερο και με ρίζες στον λαό).

Ο νέος νόμος απαγορεύει την αγορά τσιγάρων σε όσους γεννήθηκαν από το 2009 και μετά, με το όριο ηλικίας να μεγαλώνει κάθε χρόνο ούτως ώστε να δημιουργηθεί, σύμφωνα με τα λόγια του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ, «μια γενιά που δεν θα καπνίζει». Η απαγόρευση, εν ολίγοις, σχολίασε η Repubblica, θα συνοδεύει τη σημερινή βρετανική νεολαία διά βίου, περίπου όπως και η… διά βίου μάθηση.

Οι διαμαρτυρίες ήρθαν από την πιο συντηρητική πλευρά των Τόρις και συνιστούν ευθεία αμφισβήτηση της πολιτικής ευφυΐας του αρχηγού τους. Το γεγονός ότι σε αυτές πρωταγωνιστούν πολιτικοί σαν την γκαφατζού Λιζ Τρας δεν τις αποδυναμώνει – εξάλλου και ο Μπόρις Τζόνσον έσπευσε να «θάψει» τον Σούνακ.

«Είμαστε ελεύθερο έθνος, δεν πρέπει η κυβέρνησή μας να λέει στους ανθρώπους να μην καπνίζουν» βροντοφώναξε η Τρας, γνωστή από το σύντομο πέρασμά της από την Ντάουνινγκ Στριτ, το 2022. Οι Ιταλοί, με την ευκαιρία, θύμισαν ότι η πολιτικός αυτή όχι μόνο δεν παροπλίστηκε, αλλά είναι και πολυάσχολη. Μόλις δημοσίευσε την αυτοβιογραφία της, ενώ διατυμπανίζει την «ψήφο» της υπέρ του Τραμπ.

Από πλευράς του, ο Μπόρις Τζόνσον, ένας άλλος πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας και επί πανδημίας ανυπότακτος στα ίδια του τα lockdown, παρενέβη για την απαγόρευση του καπνίσματος. Τη χαρακτήρισε «τρελή» και θύμισε ότι οι Τόρις είναι το κόμμα του Ουίνστον Τσόρτσιλ «που κέρδισε τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με ένα πούρο στο στόμα του».

Σκληρή άμυνα για λογαριασμό της κυβέρνησης έπαιξαν η υπουργός Υγείας, Βικτόρια Ατκινς, και ο γνωστός από τον καιρό της πανδημίας Covid-19 γιατρός Κρις Γουίτι. «Δεν υπάρχει ελευθερία στην εξάρτηση από ένα προϊόν που βλάπτει σοβαρά την υγεία σου» είπε η πρώτη, «όταν οι νέοι αναπτύσσουν εθισμό στο κάπνισμα, δεν είναι πλέον ελεύθεροι να αποφασίσουν αν θα το κόψουν, δεν έχουν καμία επιλογή» είπε ο δεύτερος. Μάλιστα, ο γιατρός υπερθεμάτισε και σε συγκίνηση λέγοντας ότι «είδε με τα μάτια του» νέους ανθρώπους «να κλαίνε επειδή το κάπνισμα έφραξε τις αρτηρίες τους και έπαθαν ακρωτηριασμό των κάτω άκρων»

Το πιο νόστιμο είναι ότι στήριξη στον βαλλόμενο εκ των ένδον Σούνακ έδωσε η αντιπολίτευση των Εργατικών, το βέβαιο, όπως λένε τα γκάλοπ, κυβερνητικό κόμμα της αύριον. Και όχι μόνο τον στήριξαν, αλλά υποστήριξαν ότι τους έκλεψε και τη φαεινή ιδέα…

Ο νέος νόμος αφορά και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, βέβαια. Οποιος πουλήσει σε εφήβους καπνικά προϊόντα κινδυνεύει με πρόστιμο 100 λιρών. Η Repubblica θύμισε και ότι η πρωτοπόρος σε αντικαπνιστικό ζήλο και αυταρχισμό χώρα είναι η Νέα Ζηλανδία, η οποία πέρυσι πέρασε ανάλογο νόμο (τον οποίον όμως η νέα κυβέρνηση δεσμεύτηκε να καταργήσει)