«Ώρα να φεύγω;» μοιάζει να διερωτάται ο βρετανός πρωθυπουργός | REUTERS/Yves Herman
Επικαιρότητα

Βρετανία: Ηχηρές παραιτήσεις κορυφαίων υπουργών

Την παραίτησή τους ανακοίνωσαν ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ και ο υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ, βυθίζοντας σε κρίση την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον
Protagon Team

Την παραίτησή τους ανακοίνωσαν αργά το απόγευμα της Τρίτης δύο κορυφαίοι υπουργοί βρετανοί υπουργοί, στον απόηχο του σκανδάλου Πίντσερ. Ο λόγος για τον υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ και τον υπουργό Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ. Αμφότεροι προβάλλουν ως λόγο της αποχώρησής τους την έλλειψη εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του βρετανού πρωθυπουργού.

Οπως σημειώνει ο Σουνάκ «οι πολίτες δικαίως περιμένουν η κυβέρνηση να ενεργεί σωστά, ικανά και σοβαρά. Αναγνωρίζω ότι αυτή μπορεί να είναι η τελευταία μου υπουργική δουλειά, αλλά πιστεύω ότι γι’ αυτά τα πρότυπα αξίζει να αγωνιστώ. Γι’ αυτό και παραιτούμαι».

Στη επιστολή παραίτησης προς τον Τζόνσον, ο πρώην ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι έλαβε την απόφαση να εγκαταλείψει το πόστο του με δισταγμό ωστόσο του «έγινε ξεκάθαρο» ότι οι προσεγγίσεις του ίδιου διαφέρουν «θεμελιωδώς» με εκείνες του Τζόνσον. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι», υπογράμμισε.

Ο Τζάβιντ –η παραίτηση του οποίου από το κρίσιμο πόστο του υπουργείου Υγείας έρχεται εν μέσω ανόδου των κρουσμάτων του κορονοϊού σε όλη την Ευρώπη– στη δική του επιστολή παραίτησης, γράφει απευθυνόμενος στον ένοικο της Ντάουνινγκ Στριτ: «Είμαι από τη φύση μου ομαδικός παίκτης, αλλά και ο βρετανικός λαός, δικαίως, περιμένει ακεραιότητα από την κυβέρνησή του. Ο τόνος που δίνετε ως ηγέτης και οι αξίες που εκπροσωπείτε αντικατοπτρίζουν τους συναδέλφους σας, το κόμμα σας και τελικά τη χώρα… Οι Συντηρητικοί μπορεί να μην ήμασταν πάντα δημοφιλείς, αλλά ήμασταν ικανοί να ενεργούμε για το εθνικό συμφέρον. Δυστυχώς, υπό τις παρούσες συνθήκες, το κοινό συμπεραίνει ότι τώρα δεν είμαστε κανένα από τα δύο.

Η ψήφος εμπιστοσύνης τον περασμένο μήνα έδειξε ότι μεγάλος αριθμός συναδέλφων μας συμφωνεί. Ηταν μια στιγμή για ταπεινότητα, συγκράτηση και αλλαγή πορείας. Ωστόσο, λυπάμαι που λέω, για εμένα είναι σαφές ότι αυτή η κατάσταση δεν θα αλλάξει υπό την ηγεσία σας και ως εκ τούτου έχετε χάσει και την εμπιστοσύνη μου».

Οπως παρατηρούν οι αναλυτές στο Λονδίνο μετά την παραίτηση των δύο κορυφαίων στελεχών της βρετανικής κυβέρνησης o πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται στο «χείλος της κατάρρευσης». Ενώ μεγάλο ερωτηματικό παραμένει ποιοι θα είναι οι αντικαταστάτες τους σε μια εποχή όπου τα δύο αυτά υπουργεία θεωρούνται «καυτές πατάτες». Το Οικονομικών γιατί ο νέος υπουργός θα πρέπει να διαχειριστεί το ολοένα και αυξανόμενο κόστος ζωής που πλήττει κυρίως τα φτωχά κοινωνικά στρώματα της χώρας ενώ ο πληθωρισμός εξακολουθεί να καλπάζει και το Υγείας γιατί είναι σχεδόν βέβαιο ότι η πανδημία του κορονοϊού κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Σημειώνεται πως η παραίτηση των δύο υπουργών ήρθε λίγο μετά την παραδοχή της Ντάουνινγκ Στριτ ότι ο πρωθυπουργός είχε «ξεχάσει» πως ενημερώθηκε το 2019 για την διεξαγωγή έρευνας για σεξουαλική παρενόχληση κατά του τότε Υφυπουργού Ευρώπης Κρις Πίντσερ.

Ο Πίντσερ πρόσφατα παραιτήθηκε από το τελευταίο του αξίωμα, αυτό του αναπληρωτή υπευθύνου για την κομματική πειθαρχία, καθώς όπως παραδέχθηκε, εξαιτίας της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ θώπευσε δύο άντρες σε λέσχη του κόμματος των Συντηρητικών την προηγούμενη εβδομάδα. Οι Τόρις ανέστειλαν την κομματική ιδιότητα του βουλευτή την περασμένη εβδομάδα, όταν και έγιναν ευρέως γνωστές οι εν λόγω καταγγελίες (περισσότερα εδώ).

Ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ σχολίασε ότι είναι σαφές πως η κυβέρνηση του Τζόνσον καταρρέει. «Επειτα από όλη αυτήν την προχειρότητα, τα σκάνδαλα και τις αποτυχίες, είναι σαφές ότι η κυβέρνηση τώρα καταρρέει», δήλωσε.

Οταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο εάν θα υποστήριζε τη διενέργεια εθνικών εκλογών εάν προκηρύσσονταν τις επόμενες δύο εβδομάδες, ο Στάρμερ απάντησε: «Ναι. Χρειαζόμαστε μια νέα αρχή για τη Βρετανία. Χρειαζόμαστε αλλαγή κυβέρνησης».

Παραιτήσεων συνέχεια…

Τις παραιτήσεις των δύο υπουργών ακολούθησαν οι παραιτήσεις δύο βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος από τις κυβερνητικές θέσεις τους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ηγεσία του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον. Οι γραμματείς του Κοινοβουλίου Τζόναθαν Γκούλις και Σακίμπ Μπάτι ανάρτησαν τις επιστολές παραίτησής τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εργο των κοινοβουλευτικών γραμματέων είναι η συνδρομή των υπουργών.

Επιπλέον, ένας από τους αντιπροέδρους του Συντηρητικού κόμματος, ο Μπιμ Αφολάμι, παραιτήθηκε το ίδιο απόγευμα από το αξίωμά του, σύμφωνα με την πολιτική συντάκτρια του TalkTV, Κέιτ Μακάν. Την πληροφορία αναπαράγουν και άλλα βρετανικά μέσα ενημέρωσης. Ο Αφολάμι ήταν αντιπρόεδρος του κόμματος αρμόδιος για τη νεολαία.

Μίνι ανασχηματισμός

Αργότερα το βράδυ, ο βρετανός πρωθυπουργός διόρισε τον υπουργό Παιδείας της κυβέρνησής του, τον Ναντίμ Ζαχάουι, στη θέση του υπουργού Οικονομικών. Οι υπηρεσίες του Τζόνσον ανέφεραν μάλιστα ότι η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ είχε εγκρίνει τον διορισμό του Ζαχάουι. Κούρδος γεννημένος στο Ιράκ, ο Ζαχάουι έφθασε στο Ηνωμένο Βασίλειο μαζί με την οικογένειά του χωρίς να ξέρει λέξη στα αγγλικά και στη συνέχεια ακολούθησε μια προσοδοφόρα καριέρα στις επιχειρήσεις.

Η βουλευτής Μισέλ Ντόνελαν ανακοινώθηκε πως ανέλαβε την θέση της υπουργού Παιδείας στη θέση του Ζαχάουι.

Τέλος, έγινε γνωστό πως ο Μπόρις Τζόνσον διόρισε τον προσωπάρχη της Ντάουνινγκ Στριτ, τον Στιβ Μπάρκλεϊ, στη θέση του υπουργού Υγείας μετά την παραίτηση του Σάτζιντ Τζάβιντ.

Σε επιστολές του προς τους παραιτηθέντες υπουργούς, ο Μπόρις Τζόνσον εξέφρασε τη λύπη του για την αποχώρησή τους.