Ενθαρρυντικές είναι οι δηλώσεις κορυφαίου λοιμοξιωλόγου και γενετιστή στη Βρετανία για την εξέλιξη της Covid-19 μετά την εμφάνιση της νέας, πολύ μεταδοτικής παραλλαγής.
«Η Ομικρον δεν είναι η ίδια νόσος που βλέπαμε πριν ένα χρόνο», είπε ο Τζον Μπελ, που κατέχει τη βασιλική έδρα Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. «Οσο για τα υψηλά ποσοστά θυμάτων στη Βρετανία, αποτελούν παρελθόν», πρόσθεσε.
Ο Τζον Μπελ, επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης, τόνισε ότι παρόλο που οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, με την έλευση της Ομικρον, η ασθένεια «φαίνεται πως είναι λιγότερο σοβαρή και πολλοί άνθρωποι περνούν λιγότερο χρόνο στο νοσοκομείο». Λιγότεροι ασθενείς χρειάζονται οξυγόνο, ενώ ο μέσος χρόνος παραμονής στα νοσοκομεία έχει μειωθεί στις τρεις ημέρες, πρόσθεσε ο ίδιος, σύμφωνα με τον Guardian.
Πάντως, την ίδια στιγμή, αρκετοί επιστήμονες κατηγορούν τη βρετανική κυβέρνηση ότι δεν πήρε περιοριστικά μέτρα ενόψει της παραμονής Πρωτοχρονιάς, παρά το πέμπτο κύμα της πανδημίας και παρά τις παροτρύνσεις των ειδικών. Ενας μάλιστα, έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη διάσταση απόψεων ανάμεσα στους επιστήμονες και την κυβέρνηση, από την αρχή της πανδημίας.
Οι ειδικοί αυτοί τονίζουν ότι μπορεί η Ομικρον να φαίνεται ότι είναι ηπιότερη παραλλαγή από τις προηγούμενες, όμως, είναι άκρως μεταδοτική, κάτι που σημαίνει ότι οι νοσηλείες και οι θάνατοι μπορεί να αυξηθούν κατακόρυφα, αν δεν παρθούν μέτρα.
Οπως λέει υψηλόβαθμο στέλεχος του βρετανικού ΕΣΥ, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο τι θα συμβεί όταν αρχίσουν να ανεβαίνει η μέση ηλικία των κρουσμάτων, μετά τις χριστουγεννιάτικες συγκεντρώσεις, που έφεραν τους νέους σε άμεση επαφή με τους ηλικιωμένους. «Ακόμα περιμένουμε να δούμε αν θα αυξηθούν οι ασθενείς με σοβαρή νόσο. κάτι που θα φανεί την επόμενη εβδομάδα», είπε ο Κρις Χόμπσον.
Το σίγουρο είναι όμως, ότι έχουν αυξηθεί οι νοσήσαντες υγειονομικοί, που αναγκάζονται να απέχουν από την εργασία τους. Το χειρότερο σενάριο κάνει λόγο για το 40% του υγειονομικού προσωπικού στο Λονδίνο, να μην εργάζεται λόγω Covid.
«Ισως αυτό να είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στα νοσοκομεία παρά οι εισαγωγές ασθενών».
Η κυβέρνηση πάντως παρακολουθεί στενά τις εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω Ομικρον. Προς το παρόν, τα αυξημένα κρούσματα δεν μεταφράζονται σε αντίστοιχες νοσηλείες, όπως γινόταν σε προηγούμενα κύματα της νόσου.
Το ίδιο συμβαίνει και στη Νότια Αφρική, η οποία προηγείται χρονικά στην εμφάνιση της Ομικρον.
Ετσι, κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι προς το παρόν δεν χρειάζονται άλλα μέτρα, όμως αν οι νοσηλείες αυξηθούν απότομα, είναι έτοιμα να τα λάβουν.
Οπως είπε στο BBC ο Τζον Μπελ, «οι τρομακτικές σκηνές που είδαμε πριν ένα χρόνο με τις ΜΕΘ να ξεχειλίζουν και ανθρώπους να πεθαίνουν πρόωρα, ανήκουν στο παρελθόν, κατά τη γνώμη μου και νομίζω ότι αυτό θα συνεχιστεί».
Είπε επίσης, ότι για τη βελτίωση της κατάστασης στα νοσοκομεία ευθύνεται ο εμβολιασμός, καθώς από τότε που εμβολιάστηκαν οι Βρετανοί, δεν νοσούν τόσο σοβαρά πλέον οι εμβολιασμένοι.
Ομως, ο Σάιμον Κλαρκ, καθηγητής κυτταρικής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, προειδοποίησε ότι τα πιο πρόσφατα στοιχεία δεν είναι ολοκληρωμένα.
Τόνισε ότι δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία για το τι συνέβη από την παραμονή μέχρι τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων και ότι θα ξέρουμε πώς κινήθηκε η Ομικρον στον πληθυσμό, την επόμενη εβδομάδα.
«Κανείς δεν θέλει να ζει με περιοριστικά μέτρα, όμως, ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι αν τις επόμενες εβδομάδες έχουμε μεγάλο πρόβλημα με μαζικά κρούσματα και νοσηλείες, θα είναι χειρότερα αν δεν λάβουν εγκαίρως μέτρα οι αρχές», είπε ο Κλαρκ.
Τέλος, ο Πολ Χάντερ, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ιστ Ανγκλια, εκτιμά ότι κάποια στιγμή, όσοι έχουν Covid θα πρέπει να τους επιτρέπεται να ζουν την κανονική τους ζωή, σαν να έχουν ένα κοινό κρυολόγημα.
«Είναι μία νόσος που δεν πρόκειται να φύγει. Θα πρέπει στο μέλλον, να αφήσουμε τους ανθρώπους που είναι θετικοί να ζουν κανονικά, όπως με κάθε κρυολόγημα. Δεν είναι ώρα ακόμα, αλλά ίσως πρέπει να γίνει αργά ή γρήγορα. Η Covid είναι ένας ιός από την οικογένεια των κορονοϊών και οι άλλοι κορονοϊοί τυπικά παρουσιάζουν μία παραλλαγή τον χρόνο. Αυτό θα γίνει σχεδόν σίγουρα και με την Covid. Θα μετατραπεί σε μία ακόμα αιτία του κοινού κρυολογήματος. Ισως μετά το Πάσχα, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας, να μπορούμε να μειώσουμε τα περιοριστικά μέτρα», πρόσθεσε.