Να ξεκινήσει άμεσα η έρευνα για τη διαχείριση της πανδημίας στη Βρετανία ζητούν από την κυβέρνηση Τζόνσον οι συγγενείς των νεκρών και η ένωση νοσηλευτών, μετά τις αποκαλύψεις-βόμβα του Ντόμινικ Κάμινγκς.
Οι συγγενείς των θυμάτων της πανδημίας στη Βρετανία, η χώρα με το χειρότερο ρεκόρ στην Ευρώπη, τόνισαν ότι η «πολιτική παντομίμα» που ξεκίνησε μετά τις δηλώσεις του πρώην στενού συνεργάτη του Μπόρις Τζόνσον και οι αλληλοκατηγορίες ανάμεσα στους πολιτικούς –και τον υπουργό Υγείας, Ματ Χάνκοκ– αποτελούν προσβολή της μνήμης των νεκρών.
Χιλιάδες οικογένειες που θρήνησαν νεκρούς από ή με κορονοϊό (128.000 είναι τα θύματα της πανδημίας στη Βρετανία), συμμετέχουν σε μία ομάδα, η οποία αποζητά δικαιοσύνη και την απόδοση ευθυνών για τα κυβερνητικά λάθη που προκάλεσαν τόσα θύματα, ειδικά στο πρώτο κύμα της πανδημίας, την άνοιξη του 2020, αλλά και τον χειμώνα του 2021.
Η έρευνα αναμένεται να ξεκινήσει την άνοιξη του 2022, όμως οι οικογένειες θέλουν αυτό να γίνει άμεσα. Το ίδιο ζητούν και η ένωση νοσηλευτών, καθώς και ηγέτες των Εργατικών και των Φιλελεύθερων Δημοκρατικών.
Εκπρόσωπος των συγγενών είπε στον Guardian ότι αντί να εκτοξεύουν βέλη ο ένας πολιτικός στον άλλο, όλα αυτά πρέπει να δηλωθούν επίσημα, στο πλαίσιο ανεξάρτητης έρευνας.
Η ομάδα, σε συνεργασία με οργανώσεις υγειονομικών, έχει ετοιμάσει λίστα με τα ερωτήματα που θέλουν απάντηση από την κυβέρνηση, η οποία δεν έχει έρθει σε επαφή με τους δικηγόρους της.
Η έρευνα είναι ο μόνος τρόπος να μάθει από τα λάθη της η κυβέρνηση, είπε ο Ντέιβ Ντόους, πρόεδρος της ένωσης νοσηλευτών.
Η κόρη ενός θύματος είπε ότι όσο πιο γρήγορα γίνει η έρευνα, τόσο λιγότερα θύματα θα θρηνήσουν τον επόμενο χειμώνα και στο μέλλον.
Η διαμαρτυρία της νοσηλεύτριας
Στο μεταξύ, πριν από 10 ημέρες, είχε παραιτηθεί η νεοζηλανδή νοσηλεύτρια που φρόντισε στην Εντατική τον Μπόρις Τζόνσον, διαμαρτυρόμενη για την αδιαφορία της βρετανικής κυβέρνησης για τους υγειονομικούς και τις συνθήκες δουλειάς τους.
Η Τζένι ΜακΓκι ήταν μάλιστα μία από τις δύο νοσηλεύτριες που ευχαρίστησε ο βρετανός πρωθυπουργός για τη φροντίδα που του πρόσφεραν στο νοσοκομείο, τον περασμένο Απρίλιο, όταν, όπως είχε πει ο ίδιος, το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) του έσωσε τη ζωή.
«Δεν λαμβάνουμε τον σεβασμό και τώρα ούτε τον μισθό που δικαιούμαστε. Εχω σιχαθεί από όλο αυτό. Επομένως, υπέβαλα την παραίτησή μου», είπε η ΜακΓκι.
Η νοσηλεύτρια αναφερόταν στην κυβερνητική πρόταση, που έχει προκαλέσει θύελλα διαμαρτυριών, για αύξηση 1% στον μισθό του προσωπικού του NHS, μια πρόταση την οποία οι πολιτικοί αντίπαλοι του Τζόνσον και οι συνδικαλιστικές ενώσεις περιγράφουν ως «προσβλητική» προς εκείνους που έδωσαν μάχη με την πανδημία.
«Πολλοί νοσηλευτές νιώθουν ότι η κυβέρνηση δεν ηγήθηκε πολύ αποτελεσματικά, η αναποφασιστικότητα, τόσα πολλά ανάμεικτα μηνύματα. Ηταν απλά πολύ ενοχλητικό» είπε η ΜακΓκι.
Τον Απρίλιο, η νοσηλεύτρια είχε πει ότι αποφάσισε να μείνει στη Βρετανία και να μη γυρίσει στην πατρίδα της, επειδή ήθελε να προσφέρει στο σύστημα υγείας και να μπει και εκείνη στη μάχη κατά του κορονοϊού, όπως έκαναν και οι περισσότεροι συνάδελφοί της.
Είχε πει, επίσης, ότι ο Τζόνσον έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την προσωπική της ιστορία και ήθελε να μάθει για τη ζωή της και για τη Νέα Ζηλανδία.
Μετά τη δημόσια ευχαριστία από τον βρετανό πρωθυπουργό, έλαβε εκατοντάδες μηνύματα συγχαρητηρίων, και ένα από αυτά, που την είχε ενθουσιάσει, ήταν από την πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Αρντερν.