Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον με το AZD1222 στις εγκαταστάσεις της AstraZeneca στην Ουαλία στα τέλη του περασμένου μήνα | Paul Ellis/Pool via REUTERS/File Photo
Επικαιρότητα

Βρετανία: Εγκρίθηκε και το εμβόλιο AstraZeneca – Οξφόρδης

«Σπουδαίο ότι τελειώνουμε το 2020 με μια τέτοια στιγμή ελπίδας» είπε ο βρετανός υπουργός Υγείας, περιγράφοντας και το πόσο πιο πρακτικό είναι αυτό το εμβόλιο λόγω της χρονικής απόστασης μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης. Και όλα αυτά ενώ η χώρα πλήττεται με σφοδρότητα από το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού
Protagon Team

Το εμβόλιο τoυ πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca ενέκρινε την Τετάρτη η αρμόδια βρετανική ρυθμιστική αρχή (MHRA – Medicines and Healthcare products Regulatory Agency). Η Βρετανία έγινε έτσι η πρώτη μεγάλη χώρα της Δύσης που εγκρίνει τη χρήση του εμβολίου AZD1222.

Πρόκειται για μια μεγάλη ανάσα ελπίδας, καθώς η πανδημία της Covid-19 έχει σαρώσει, με μεγαλύτερη σφοδρότητα σε σχέση με την περασμένη άνοιξη, το Ηνωμένο Βασίλειο και έχει φέρει το φημισμένο βρετανικό σύστημα υγείας (NHS) στα όριά του: τη Δευτέρα οι νοσηλευόμενοι έφτασαν τους 20.426, περισσότερους και από τη 12η Απριλίου που θεωρείτο το αποκορύφωμα της επιδημίας. Η Βρετανία έχει φτάσει να θρηνεί περισσότερους από 71.000 νεκρούς από την επιδημία.

Χαιρετίζοντας την απόφαση της MHRA για την έγκριση του εμβολιου των AstraZeneca – Οξφόρδης, ο βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ ανακοίνωσε ότι η διάθεση του εμβολίου θα ξεκινήσει την προσεχή Δευτέρα 4 Ιανουαρίου.

«Σπουδαίο ότι τελειώνουμε το 2020 με μια τέτοια στιγμή ελπίδας: το εμβόλιο Οξφόρδης/AstraZeneca για τον κορoνοϊό εγκρίθηκε σήμερα για χρήση από την ΜHRA. Το εμβόλιο για τον κορονοϊό είναι η δική μας διέξοδος από την πανδημία – τώρα πρέπει να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας ενώ το ξεπερνάμε μαζί», έγραψε στο σχετικό tweet.

Ο Χάνκοκ τόνισε ότι η έγκριση του εμβολίου αυτού προσφέρει έναν δρόμο εξόδου από την πανδημία ως την άνοιξη, όταν θα έχουν ήδη εμβολιαστεί εκατομμύρια ευάλωτοι πολίτες. Η Βρετανία των 66,6 εκατ. κατοίκων εκτιμά ότι θα μπορεί να εμβολιάζει ως και ένα εκατομμύριο ανθρώπους την εβδομάδα, χάρη στην έγκριση του συγκεκριμένου εμβολίου που φέρει την κωδική ονομασία AZD1222.

Ο Χάνκοκ παρατήρησε μάλιστα ότι το συνιστώμενο διάστημα των 12 εβδομάδων (δηλαδή τριών ολόκληρων μηνών) μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης του εμβολίου της AstraZeneca είναι «πολύ βοηθητικό», καθώς με αυτό τον τρόπο περισσότεροι άνθρωποι θα μπορέσουν να λάβουν την πρώτη δόση, η οποία από μόνη της προσφέρει μεγάλο ποσοστό προστασίας από τον κορονοϊό. Η έγκριση του εμβολίου της Οξφόρδης επιτρέπει κατ’ ουσίαν στη Βρετανία να αλλάξει την εμβολιαστική στρατηγική της και να να δώσει έμφαση στους μαζικούς εμβολιασμούς πληθυσμού με την πρώτη δόση, έχοντας περιθώριο τριών μηνών για τη δεύτερη, όταν και θα υπάρχουν επαρκή αποθέματα.

Σύμφωνα με το BBC, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου AZD1222 κυμαίνεται μεταξύ 62% και 90%. Οι πρώτες αναλύσεις των δεδομένων έδειξαν ότι το 70% των ατόμων απέκτησε ανοσία και κανείς δεν εμφάνισε σοβαρές παρενέργειες. Το ποσοστό αυτό ήταν μόλις στο 62% όταν οι εθελοντές έλαβαν δύο πλήρεις δόσεις αλλά 90% όταν έλαβαν μισή δόση αρχικά και μια πλήρη δόση έπειτα. Η MHRA ενέκρινε δύο δόσεις του εμβολίου.

Σε κάθε περίπτωση το εμβόλιο της AstraZeneca και της Οξφόρδης αναμένεται με αγωνία σε όλον τον πλανήτη, για μια σειρά από πρακτικούς λόγους που δεν έχουν να κάνουν μόνο με τη βολική για την παραγωγή και διάθεσή του χρονική απόσταση μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης: είναι πιο φθηνό, πιο εύκολο να παραχθεί και διατηρείται σε απλά ψυγεία, την ώρα που αυτό των Pfizer και BioNTech πρέπει να συντηρηθεί σε θερμοκρασία -70 βαθμών Κελσίου και αυτό της Moderna σε θερμοκρασίες -20 βαθμών Κελσίου.

Για «φανταστικά νέα» και έναν «θρίαμβο της βρετανικής επιστήμης» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, πολιτικοποιώντας την εξέλιξη καθώς η χώρα του εισέρχεται και επισήμως από την Πρωτοχρονιά στα αχαρτογράφητα νερά του Brexit (η σχετική εμπορική συμφωνία Βρετανίας – ΕΕ υπογράφεται εντός της ημέρας).

Αυτό είναι το δεύτερο εμβόλιο κατά του κορονοϊού που εγκρίνει η MHRA, μετά από αυτό των Pfizer και BioNTech, το οποίο έχει χορηγηθεί ήδη σε περισσότερους από 600.000 ανθρώπους από τις 8 Δεκεμβρίου.

Οπως ανέφερε το BBC, η έγκριση το εμβολίου AstraZeneca – Οξφόρδης, σηματοδοτεί μια σημαντική καμπή και θα οδηγήσει σε μαζική επέκταση στην εκστρατεία ανοσοποίησης του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία αποσκοπεί στην επαναφορά της ζωής στην κανονικότητα.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (EMA) δεν αναμένεται να εγκρίνει μέσα τον Ιανουάριο το εμβόλιο της AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, καθώς όπως δήλωσε την Τρίτη ο εκτελεστικός διευθυντής της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής, «δεν έχουν καν υποβάλει αίτηση σε εμάς ακόμη». Η ΕΜΑ αναμένεται να εγκρίνει στις 6 Ιανουαρίου το εμβόλιο της Moderna, ενώ ως γνωστόν έχει ήδη εγκρίνει τη χρήση του εμβολίου των Pfizer και BioNTech.