Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοινώνει το βράδυ της Κυριακής το νέο πρόγραμμα για τις ενισχυτικές δόσεις του εμβολίου | Adrian Dennis/Pool via REUTERS
Επικαιρότητα

Βρετανία: 1 εκατ. ενισχυτικές δόσεις την ημέρα για να αποφευχθεί το lockdown

O πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησε για «παλιρροϊκό κύμα» της μετάλλαξης Ομικρον και προέτρεψε όλους τους πολίτες να κάνουν τη δόση μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου
Protagon Team

Περίπου 1 εκατομμύριο ενισχυτικές δόσεις του εμβολίου για τον κορονοϊό την ημέρα αναμένεται να χορηγηθούν στη Βρετανία μέχρι το τέλους του έτους, στο πλαίσιο του προγράμματος εκτάκτου ανάγκης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Τζόνσον, με στόχο την αποφυγή του κινδύνου lockdown το νέο έτος.

Οπως γράφει η Telegraph, σε ανακοινώσεις που έκανε το βράδυ της Κυριακής ο Μπόρις Τζόνσον ανέφερε ότι η χώρα βρίσκεται μπροστά σε ένα παλιρροϊκό κύμα κρουσμάτων της μετάλλαξης Ομικρον και, ως εκ τούτου, ανακοίνωσε το πρόγραμμα επείγοντος εμβολιασμού «Get Boosted Now» (κάντε τώρα ενισχυτική δόση).

Μέσω του προγράμματος, θα μπορεί κάθε ενήλικας στη Βρετανία να κάνει τρίτη, ενισχυτική δόση εμβολίου για τον κορονοϊό μέχρι το τέλος του έτους, δηλαδή ένα μήνα νωρίτερα από τον προηγούμενο προγραμματισμό της κυβέρνησης.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης, για να προλάβουν να κάνουν την ενισχυτική δόση όλοι οι πολίτες μέχρι το τέλος του έτους, θα δημιουργηθούν άμεσα μαζικά εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα, τα οποία θα λειτουργούν επτά ημέρες την εβδομάδα, επί 24 ώρες το εικοσιτετράωρο.

Την ίδια στιγμή, ο βρετανός πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «τα κρούσματα της εξαιρετικά μεταδοτικής μετάλλαξης διπλασιάζονται κάθε δύο έως τρεις ημέρες στη Βρετανία και φοβάμαι ότι είναι πλέον σαφές πως δύο δόσεις του εμβολίου απλά δεν είναι αρκετές για να δώσουν το επίπεδο προστασίας που χρειαζόμαστε όλοι. Εν τούτοις, τα καλά νέα είναι ότι οι επιστήμονές μας είναι πεπεισμένοι ότι με την ενισχυτική δόση μπορούμε όλοι να αναβαθμίσουμε το επίπεδο προστασίας μας».

Από την πλευρά της η υπηρεσία Υγείας και Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρει ότι τα υπάρχοντα εμβόλια φαίνονται λιγότερο αποτελεσματικά στην πρόληψη των συμπτωματικών λοιμώξεων σε άτομα που εκτίθενται στην Ομικρον, αν και τα προκαταρκτικά δεδομένα δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητα φαίνεται να αυξάνεται μεταξύ 70% και 75% έπειτα από τρίτη δόση εμβολίου.

Διευκρινίζεται ότι πάνω από το 80% των ατόμων ηλικίας 12 ετών και άνω στη Βρετανία έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίου και το 40% των ενηλίκων έχουν κάνει τρεις δόσεις.

Ο Τζόνσον παραδέχθηκε πάντως ότι θα πρέπει να ακυρωθούν πολλά προγραμματισμένα ραντεβού από το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) της χώρας, για να επιτευχθεί ο στόχος του 1 εκατομμυρίων εμβολίων την ημέρα μέχρι το τέλος του έτους.

Η ανακοίνωσή του ήρθε λίγες ώρες αφότου η κυβέρνηση αύξησε το επίσημο επίπεδο συναγερμού κατά του κορονοϊού.

Οι επικεφαλής επιδημιολόγοι της Αγγλίας, της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας συνέστησαν την αύξηση του επιπέδου συναγερμού από 3 σε 4 σε μια κλίμακα 5 βαθμών. Το ανώτατο επίπεδο, 5, δείχνει ότι οι Αρχές εκτιμούν ότι το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης πρόκειται να καταρρεύσει.

Βρετανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι είναι πιθανό η μετάλλαξη Ομικρον να αντικαταστήσει τη Δέλτα ως το κυρίαρχο στέλεχος στο Ηνωμένο Βασίλειο εντός των επόμενων ημερών.

Επέστρεψαν περιοριστικά μέτρα

Οι ανησυχίες για τη νέα μετάλλαξη οδήγησαν την κυβέρνηση Τζόνσον να επαναφέρει κάποιους από τους περιορισμούς που είχε άρει σχεδόν πριν από έξι μήνες.

Οι μάσκες είναι πλέον υποχρεωτικές στους περισσότερους εσωτερικούς χώρους, τα πιστοποιητικά ανοσίας είναι απαραίτητα για την είσοδο σε νυχτερινά κέντρα και επίσης προτείνεται σε όλους η τηλεργασία.

Πολλοί επιστήμονες λένε ότι ενδέχεται αυτά να είναι αρκετά, ωστόσο ζητούν σκληρότερα μέτρα, στα οποία η κυβέρνηση μέχρι στιγμής δεν έχει ανταποκριθεί.

Οι επιστήμονες στη Νότια Αφρική, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά η μετάλλαξη Oμικρον, λένε ότι βλέπουν σημάδια ότι μπορεί να προκαλέσει λιγότερο σοβαρή ασθένεια από τη Δέλτα, αλλά προειδοποιούν ότι είναι πολύ νωρίς για να είναι σίγουροι. Εξάλλου, στη Βρετανία καταγράφηκε τη Δευτέρα και ο πρώτος θάνατος ασθενούς με μετάλλαξη Ομικρον (εδώ).