Δύο αστυνομικοί που φέρονται να εμπλέκονται στη δολοφονία, τον Μάρτιο του 2018, της πολιτικού και ακτιβίστριας Μαριέλι Φράνκου και του οδηγού της, συνελήφθησαν την Τρίτη στο Ρίο ντε Ζανέιρο.
Οι συλλήψεις έγιναν έναν χρόνο μετά τη δολοφονία και μόλις δύο ημέρες πριν τις μεγάλες κινητοποιήσεις που είχαν προαναγγείλει σε όλη τη χώρα, πολλές οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η Μαριέλι Φράνκου, η ομοφυλόφιλη δημοτική σύμβουλος του Ρίο για το Κόμμα του Σοσιαλισμού και της Ελευθερίας (PSOL), είχε γεννηθεί στη φαβέλα Μαρέ και εμπλεκόταν ενεργά στη μάχη κατά του ρατσισμού, της ομοφοβίας και της αστυνομικής βίας. Δολοφονήθηκε μέσα στο αυτοκίνητό της, μαζί με τον οδηγό της Αντερσον Γκόμες, το βράδυ της 14ης Μαρτίου 2018, σε ηλικία 38 ετών.
Ο στρατονόμος εν αποστρατεία Ρόνι Λέσα, που φέρεται να είναι αυτός που πυροβόλησε 13 φορές εναντίον τους, συνελήφθη την Τρίτη τα ξημερώματα στο σπίτι του.
Στο σπίτι ενός φίλου του Λέσα εντοπίστηκε ένα οπλοστάσιο, στο οποίο περιλαμβάνονταν 117 τουφέκια Μ-16 και 500 σφαίρες, ανακοίνωσε η αστυνομία.
Επίσης, συνελήφθη στο σπίτι του, ο Ελσιο Βιέιρα ντε Κεϊρός, ο οποίος έχει αποπεμφθεί από τη στρατιωτική αστυνομία και φέρεται να οδηγούσε το αυτοκίνητο, το οποίο παρακολουθούσε αυτό της Φράνκου το βράδυ της δολοφονίας, σε μια επιχείρηση που μεταδόθηκε… απευθείας από την τηλεόραση. Στο σπίτι του κατασχέθηκαν έγγραφα και όπλα.
«Οι έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα, βάσει διάφορων στοιχείων, ότι ο Λέσα είναι ο δράστης του εγκλήματος (…) και των πυροβολισμών (…) με τη συμμετοχή του Ελσιο ο οποίος οδηγούσε (το όχημα) που χρησιμοποιήθηκε για την εκτέλεση», ανέφερε η εισαγγελία του Ρίο σε ανακοίνωσή της.
Ο Ρόνι Λέσα συνελήφθη σε ένα συγκρότημα κατοικιών που βλέπει στο προάστιο Μπάρα ντε Τιχούκα, όπου μένει και ο βραζιλιάνος πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρο όταν βρίσκεται στο Ρίο, επιβεβαίωσε η αστυνομία.
Η Μόνικα Μπενίτσιο, η χήρα της Μαριέλε Φράνκο, δήλωσε ότι οι συλλήψεις αυτές είναι «ένα θεμελιώδες στάδιο -όμως εκτός από το να μπουν στη φυλακή αυτοί οι μισθοφόροι αρουραίοι πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα: ποιος ζήτησε τη δολοφονία της Μαριέλι;», επισήμανε, μιλώντας στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο.
«Είναι ένα αποφασιστικό βήμα, όμως η υπόθεση δεν έχει διαλευκανθεί ακόμη», δήλωσε και ο Μαρσέλο Φρέιξο ομοσπονδιακός βουλευτής του PSOL, μέντορας και φίλος της Φράνκου. «Ποιος ζήτησε τη δολοφονία της; Ποιο ήταν το πολιτικό κίνητρο;», διερωτήθηκε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Globonews.
Δεν γνωρίζουμε αν ο δολοφόνος «αποφάσισε μόνος του (τη δολοφονία) -είναι μία υπόθεση- ή έλαβε χρήματα για να το κάνει», επισήμανε ο αρχηγός της αστυνομίας του Ρίο, Γκενιτόν Λάγες, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σέρτζιο Μόρο ευχήθηκε μέσω μηνύματός του στο Twitter «να διαλευκανθεί αυτό το βίαιο έγκλημα και όλοι οι υπεύθυνοι να προσαχθούν στη δικαιοσύνη».
Ο δικηγόρος Βάλτερ Μαϊέροβιτς, όμως, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι συλλήψεις αυτές να αποτελούν απλώς «ένα προπέτασμα καπνού».
Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του εισαγγελέα, αρμόδιου για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, η δολοφονία της Φράνκου είχε σχεδιαστεί προσεκτικά επί τρεις μήνες.
Η δολοφονία προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη Βραζιλία και έντονες αντιδράσεις στο εξωτερικό.
Η κυβέρνηση του συντηρητικού πρώην προέδρου της Βραζιλίας Μισέλ Τεμέρ είχε δεσμευθεί να ολοκληρωθεί γρήγορα η έρευνα. Ομως, αυτή καθυστέρησε έναν χρόνο, σε μια χώρα όπου η μεγάλη πλειονότητα των ανθρωποκτονιών παραμένουν χωρίς τιμωρία, και ενώ οι υποστηρικτές της Μαριέλι ζητούσαν επίμονα να αποδοθεί δικαιοσύνη.
Ο κυβερνήτης του Ρίο Γουίλσον Γουίτζελ εξήγησε, στη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου, ότι «η αστυνομία θα ήθελε να ολοκληρώσει την έρευνα σε 30 ημέρες» στην οποία εμπλέκονται 47 αστυνομικοί, όμως «δυστυχώς εδώ και δεκαετίες έχει ελλείψεις σε προσωπικό και υλικά».
Πρόκειται για «ένα βάρβαρο έγκλημα εναντίον μιας πολιτικού (…) που ασκούσε τα δημοκρατικά της δικαιώματα», σημείωσε.
Για την πρώτη επέτειο από τη δολοφονία της, την Πέμπτη, είναι προγραμματισμένες πολλές διαδηλώσεις σε όλη τη Βραζιλία., ενώ στο καρναβάλι του Ρίο, στις αρχές Μαρτίου, μία από της διάσημες σχολές σάμπα απέτισε φόρο τιμής στη δολοφονημένη ακτιβίστρια.