Η Ρωσία εξάγει κατασκόπους στη Δύση μέσω Βραζιλίας | Shutterstock
Επικαιρότητα

Βραζιλία: Κυνήγι κατασκόπων και στο φόντο… Παγκράτι

Αποκαλύφθηκε ότι πολλές περιπτώσεις ρώσων κατασκόπων με στόχους στη Δύση, από τη Νορβηγία μέχρι την Ελλάδα, συνδέονται με τη βραζιλιάνικη ταυτότητα – ψεύτικη βέβαια. Ερευνες σε βάθος χρόνου γίνονται στην Μπραζίλια
Protagon Team

Η Βραζιλία έχει στοχοποιηθεί από το Κρεμλίνο: εκεί ο Πούτιν στέλνει κατασκόπους του, με σκοπό να επεκτείνει το δίκτυό τους και να εξασφαλίσει τη διείσδυσή τους σε διάφορα πόστα ανά τον κόσμο. Τη σχετική πληροφορία διακίνησε η Corriere della Sera, βασισμένη σε ρεπορτάζ της Wall Street Journal. Το όλο στόρι ασχολείται και με την περίπτωση της «ρωσίδας κατασκόπου του Παγκρατίου».

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας φοβάται ότι η χώρα έγινε εφαλτήριο για πολλούς «παρανόμους», δηλαδή ρώσους μυστικούς πράκτορες με ειδική εκπαίδευση για λαθραία δράση στη Δύση. Δεν πρόκειται περί υποψίας, καθώς τα γεγονότα βοούν. Υπάρχουν, δε, στοιχεία πολλά, συγκεντρωμένα κατά τη διάρκεια ερευνών πολλών μηνών. Ολ’ αυτά δεν γίνεται να είναι σύμπτωση.

Οπως λέει το αμερικανικό μέσο, σημείωσε η Corriere, οι Βραζιλιάνοι εξετάζουν εξονυχιστικά υποθέσεις του παρελθόντος, διάφορες αναφορές για ανώμαλες καταστάσεις. Λόγου χάρη τον φάκελο του Βίκτορ Μίλερ Φερέιρα, που αναχαιτίστηκε στην Ολλανδία προτού επιχειρήσει διείσδυση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Οι Δυτικές μυστικές υπηρεσίες ήξεραν ποιος ήταν και τον… επέστρεψαν στη Βραζιλία.

Μόνο που ο εν λόγω κύριος δεν είναι Βραζιλιάνος, αλλά Ρώσος. Και δεν ονομάζεται Φερέιρα, αλλά Σεργκέι Τσερκάσοφ. Στη Βραζιλία έζησε με ψεύτικα στοιχεία, κατασκευασμένα από τους ανωτέρους του. Ηταν όλα ψέματα, κατάλληλα όμως για να εισέλθει σε χώρο Δυτικό όπως είναι η Λατινική Αμερική. Τώρα ο συγκεκριμένος βρίσκεται στη φυλακή.

Αλλος φάκελος, του κυρίου Χοσέ Ασίς Τζαμαρία. Την πραγματικότητα για το άτομό του αποκάλυψαν οι Νορβηγοί. Εκεί πήγε ως φοιτητής καναδικού πανεπιστημίου. Ισχυριζόταν ότι γεννήθηκε το 1984 στη Βραζιλία, από πατέρα επιχειρηματία ιταλικής καταγωγής και από μητέρα ντόπια, δασκάλα. Ψέματα. Ηταν ο Μιχαήλ Μικούσιν, άλλος ένας ρώσος κατάσκοπος.

Οι έρευνες στα ληξιαρχεία κατέδειξαν ότι ο πραγματικός Τζαμαρία ήταν πεθαμένος εδώ και καιρό, άρα ο Ρώσος πήρε την ταυτότητά του. Δεν πρόκειται για πρωτοτυπία. Αυτή είναι η κλασική μέθοδος των κληρονόμων της KGB όπως αποδεικνύεται από τον τρίτο φάκελο, τον πλέον πρόσφατο. Ετσι η Corriere έφθασε στο Παγκράτι.

Ο Γκέρχαρντ Ντάνιελ Κάμπος, έγραψε, διατηρούσε τυπογραφείο στη Βραζιλία, είχε ντόπια φιλενάδα και σύζυγο στο εξωτερικό, στην Ελλάδα. Ηταν η Μαρία Τσάλα, η οποία ζούσε στην Αθήνα και διατηρούσε κατάστημα πλεκτών. Πάλι ψέματα και δώσ’ του ψέματα. Το πραγματικό όνομα της κυρίας αυτής είναι Ιρίνα Σμίρεβα, παράνομη και ενεργός κατάσκοπος στην Ελλάδα όπου ζούσε με κλεμμένο όνομα και επίθετο που ανήκαν σε κάποια που πέθανε προ ετών.

Η δική της αποστολή ήταν να δημιουργήσει δίκτυο στην Ευρώπη, ταξιδεύοντας με διαβατήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ξεκίνησε τη δράση της, όμως σταμάτησε ξαφνικά όταν φοβήθηκε ότι θα την εντοπίσουν. Επέστρεψε στη Ρωσία, έτσι ανάγκασε και τον Κάμπος να πράξει το ίδιο.

Εκτός από τη Βραζιλία, όπου οι έρευνες πυκνώνουν και οι έλεγχοι αυστηροποιούνται, η Ρωσία έχει στοχοποιήσει και τον Καναδά, κατέληξε η Corriere. Σε αυτές τις χώρες στέλνει στελέχη των μυστικών υπηρεσιών, είτε ως σπουδαστές είτε ως επιχειρηματίες, για να αποκτήσουν κοινωνικές επαφές, να πάρουν την υπηκοότητα και να προετοιμάσουν τις επιθέσεις τους σε άλλες Δυτικές χώρες.

Το σημείωμα έκλεισε με την περίπτωση ενός άλλου Βραζιλιάνου, ο οποίος ήταν ρώσος κατάσκοπος στις ΗΠΑ. Αυτός πήρε όνομα πεθαμένου, έγινε αμερικανός πολίτης, βρήκε καλή δουλειά στις αερομεταφορές, όμως το 2020 έπεσε πάνω σε έναν σχολαστικό υπάλληλο της γραφειοκρατίας ο οποίος παρατήρησε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Και έτσι τελείωσε άδοξα η καριέρα του.