Η Βραζιλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αλβανία, η Γκαμπόν και η Γκάνα εξελέγησαν την Παρασκευή νέα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για το 2022 και το 2023 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αφίξεις που μπορεί να προκαλέσουν πονοκέφαλο στα πέντε μόνιμα μέλη του οργάνου, ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία και Γαλλία.
Η διετής θητεία των νέων μελών αρχίζει την 1η Ιανουαρίου 2022.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει καταθέσει υποψηφιότητα να εκλεγεί μη μόνιμο μέλος τη διετία 2025-2026.
«Η Βραζιλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν σαφώς καθορισμένες θέσεις στην εξωτερική πολιτική και η Αλβανία, η οποία θα είναι μέλος στο Συμβούλιο για πρώτη φορά στην ιστορία της, είναι επίσης μέλος του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OCI/ΟΙΣ)», δηλώνει διπλωμάτης που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Η μελλοντική είσοδος των χωρών αυτών για να διαδεχτούν τον Ιανουάριο τον Άγιο Βικέντιο και Γρεναδίνες, το Βιετνάμ και την Εσθονία, θα αλλάξουν τους συσχετισμούς δυνάμεων στο Συμβούλιο, προβλέπει.
«Αυτό θα αλλάξει τα πράγματα» επιβεβαιώνει σε διεθνή πρακτορεία ειδήσεων άλλος διπλωμάτης που επίσης ζήτησε να μην κατονομαστεί. «Η Βραζιλία είναι μια δύναμη από μόνη της», θα διαδεχτεί τη μικρότερη χώρα που έχει υπηρετήσει ποτέ στο Συμβούλιο. Όσον αφορά τα Εμιράτα, «έχουν ρόλο σε αρκετές συγκρούσεις», προσθέτει υπονοώντας την Υεμένη ή τη Λιβύη.
Τον Ιανουάριο, η Γκαμπόν και η Γκάνα θα πάρουν τις θέσεις που κατέχουν σήμερα ο Νίγηρας και η Τυνησία.
Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας τα 193 μέλη των Ηνωμένων Εθνών κλήθηκαν να ψηφίσουν. Η Βραζιλία έλαβε 181 ψήφους, τα Εμιράτα 179, η Αλβανία 175, η Γκαμπόν 183 και η Γκάνα 185. Μετά την απόσυρση των υποψηφιοτήτων της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και του Τσαντ, καμιά από αυτές τις πέντε κατανεμηθείσες θέσεις δεν είχε αρκετούς διεκδικητές.
Για να εξασφαλιστεί η γεωγραφική εκπροσώπηση, οι έδρες κατανέμονται σε περιφερειακές ομάδες. Ωστόσο, ακόμη κι αν οι υποψήφιοι δεν έχουν αντίπαλο στην ομάδα τους, πρέπει να εξασφαλίσουν την υποστήριξη των δύο τρίτων και πλέον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Εδώ και χρόνια, οι περιφερειακές ομάδες συνηθίζουν να ορίζουν εκ των προτέρων τους υποψηφίους για τις θέσεις που τους αναλογούν ώστε να αποφεύγουν αδελφοκτόνες αντιπαλότητες.
Έχοντας τα τελευταία χρόνια έως πέντε μέλη στο Συμβούλιο Ασφαλείας, η Ευρωπαϊκή Ένωση κινδυνεύει να χάσει την επιρροή της καθώς δεν θα έχει τον Ιανουάριο παρά μόνο δύο μέλη, τη (μόνιμη) Γαλλία και τη (μη μόνιμη) Ιρλανδία.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει συνολικά 15 μέλη, από τα οποία πέντε μόνιμα μέλη που έχουν δικαίωμα αρνησικυρίας (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία) και δέκα μη μόνιμα μέλη, που ανανεώνονται κατά το ήμισυ κάθε χρόνο. Είναι το μόνο όργανο του ΟΗΕ που μπορεί να λαμβάνει νομικά δεσμευτικές αποφάσεις όπως η επιβολή κυρώσεων και η εξουσιοδότηση χρήσης στρατιωτικής βίας.