Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Πρωθυπουργό και τους εκπροσώπους των βραβευθέντων | ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ / POOL / ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
Επικαιρότητα

Βραβείο «Lord Byron» στους Τζον Κέρι, Τζακ Λανγκ, Σαρλ Πικτέ, απογόνους φιλελλήνων

Πανηγυρική συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών για να τιμηθούν ο πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, ο πρώην υπ. Πολιτισμού της ΓαλλίαςTκαι ο ελβετός τραπεζίτης. Επιχορήγηση 10.000 δολ. στο όνομά τους, σε ίδρυμα της επιλογής τους με δράση σε τομείς που εξυπηρετούν και προωθούν τις αξίες του Ελληνισμού και του Φιλελληνισμού
Protagon Team

Σε έκτακτη πανηγυρική συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου απένειμε το Διεθνές Βραβείο Φιλελληνισμού για το έτος 2021 σε τρεις προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής, του πνεύματος και των επιχειρήσεων, τον πρώην γερουσιαστή και υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, απόγονο του Τόμος Γουίνθροπ, προέδρου της Φιλελληνικής Επιτροπής της Βοστώνης, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης, τον γάλλο πολιτικό -πρώην υπουργό Πολιτισμού και Παιδείας-  Τζακ Λανγκ, ο οποίος με το έργο του συνέβαλε στην προώθηση του ευρωπαϊκού πολιτισμού και της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, και τον ελβετό τραπεζίτη Σαρλ Πικτέ, απόγονο της οικογένειας Pictet de Rochemont, η οποία σε συνεργασία με τον Ζαβ Γκαμπριέλ Εϊνάρ, υποστήριξε τον Ιωάννη Καποδίστρια και το φιλελληνικό κίνημα στην Ελβετία και ολόκληρη την Ευρώπη. Παρών στη βράβευση και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εγχάρακτη στο μετάλλιο με το οποίο τιμήθηκαν οι τρεις σύγχρονοι φιλέλληνες, η ομηρική φράση από την δέκατη Ραψωδία της Ιλιάδας: «άφθιτον κλέος αεί»

Ο φιλελληνισμός ήταν «βαθιά ριζωμένος στα αρχαία χρόνια» τόνισε στον χαιρετισμό της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καθώς «εμφανίζεται στην αρχαία Ρώμη και στα γραπτά του Κικέρωνα, επεκτείνεται στην Αναγέννηση και στον Διαφωτισμό και συνδέεται με την προσπάθεια της Δύσης να ενσωματώσει τον ελληνικό τρόπο σκέψης και δράσης, όπως τον είδε να αποτυπώνεται στα αρχαία ελληνικά κείμενα και την κλασική τέχνη. Σύμβολα και αντανακλάσεις πολιτικής ελευθερίας».

«Στα τέλη του 18ου αιώνα, ήδη από τα πρώτα επαναστατικά σκιρτήματα των υπόδουλων Ελλήνων», σημείωσε, «οι ευρωπαίοι λάτρεις του ελληνικού ιδεώδους, βλέπουν την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Τούρκους ως επιβεβαίωση των αρετών του κλασικού πολιτισμού, ως κατατρόπωση της φαυλότητας και της τυραννίας που επικρατούσαν στις μέρες τους. Και εκφράζουν ποιητικά, μουσικά και εικαστικά την συγκίνηση που τους προκαλεί η εξέγερση της χώρας “των χαμένων θεών και των θεόμορφων ανθρώπων”, όπως αποκαλούσε ο Λόρδος Βύρων την Ελλάδα στο μακροσκελές αφηγηματικό του ποίημα “Το προσκύνημα του Τσάιλντ Χάρολντ”».

Ως προς την βράβευση των κ.κ. Κέρι, Λανγκ και Πικτέ, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στάθηκε σε μια φράση, εγχάρακτη στο μετάλλιο με το οποίο τιμήθηκαν οι τρεις σύγχρονοι φιλέλληνες.

«Στη μία όψη του μεταλλίου υπάρχει, προφανώς, η μορφή του Λόρδου Βύρωνα. Στην άλλη, η ομηρική φράση από την δέκατη Ραψωδία της Ιλιάδας: “άφθιτον κλέος αεί”, δόξα, δηλαδή, που δεν φθίνει, που δεν μαραίνεται. Πράγματι, το κλέος των φιλελλήνων, παλαιότερων και σύγχρονων, παραμένει ανέπαφο μέσα στον χρόνο. Προκάλεσε και προκαλεί αισθήματα συγκίνησης και ευγνωμοσύνης και ταυτοχρόνως μας υπενθυμίζει ότι η χώρα μας ανήκει σε ένα ευρύ διεθνές πεδίο συνεχούς αλληλεπίδρασης, γόνιμης ανταλλαγής ιδεών και δράσης. Η σημερινή βράβευση των υψηλών προσκεκλημένων μας είναι μια ελάχιστη απόδοση τιμής στους ακάματους συνεχιστές της μακράς παράδοσης του φιλελληνισμού», εξήγησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Η Ελλάδα τιμά στο πρόσωπο του Τζον Κέρι τον πρόγονο και τον προκάτοχό του, αλλά και όλους όσοι συνέβαλαν στη γέννηση της ελεύθερης Ελλάδας», τόνισε από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η χώρα μας, ανέφερε ο Πρωθυπουργός, τιμά τη διαρκή προσήλωση των ΗΠΑ στην ιδέα της Ελευθερίας, που αποτυπώθηκε στον αγώνα τους κατά του φασισμού και του ναζισμού κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο 1939- 1945. Κατά τη διάρκεια της πολιτικής του καριέρας, ο Τζον Κέρι υπηρέτησε τις ιδέες της ενότητας και της μετριοπάθειας, ενώ ως ο 68ος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ εργάστηκε αδιάκοπα για τη διεθνή συμφιλίωση και την πολυμερή συναντίληψη» επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης για τον πρώην γερουσιαστή και πρώην υπουργό Εξωτερικών του Μπαράκ Ομπάμα – και πλέον ειδικό απεσταλμένο του προέδρου Τζο Μπάιντεν για ζητήματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ο Τζον Κέρι συστηματικά προωθούσε τις αξίες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης.

«Και υπό τον νέο ρόλο του στο θέμα του κλίματος, είμαι σίγουρος πως ο κ. Κέρι θα φέρει ενέργεια, αποφασιστικότητα και εν τέλει επιτυχία στη σημαντικότερη μακροπρόθεσμη πρόκληση της εποχής μας, ήτοι της υπερθέρμανσης του πλανήτη» σημείωσε ο Πρωθυπουργός, που επανέλαβε ότι Ελλάδα και ΗΠΑ στέκονται μαζί στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. «Είμαστε περήφανοι, που τιμούμε σήμερα εδώ τον Τζον Κέρι» κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

Το βραβείο παρέλαβε για λογαριασμό του Τζον Κέρι ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.

Κέρι: «Ηγετικός ο ρόλος Μητσοτάκη για το κλίμα»

«Ως πρώην υπουργός Εξωτερικών έφερα μαζί μου με τρόπο αυθεντικό, κατά τη διάρκεια της καριέρας μου, τα διδάγματα που αντλεί κανείς από την Ελληνική Επανάσταση», τόνισε ο Τζον Κέρι που συμμετείχε διαδικτυακά από την Ουάσιγκτον στην τελετή απονομής.

Μιλώντας για το σήμερα, ο κ. Κέρι έκανε ειδική αναφορά στον σημαντικό ρόλο του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΕΕ για την καθαρή ενέργεια και για το κλίμα. «Θέλω να ευχαριστήσω τον έλληνα πρωθυπουργό για τον ηγετικό ρόλο του για το κλίμα στην ΕΕ», τόνισε ο Κέρι. «Η ηγετική θέση της Ελλάδας είναι καθοριστική για εμάς», προσέθεσε.

Ακόμη στάθηκε «στον αυξανόμενο ηγετικό ρόλο της Ελλάδας σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα», προσθέτοντας ότι «είναι πραγματικά σπουδαίο να βλέπει κανείς την Ελλάδα να συγκαταλέγεται σήμερα ανάμεσα στους μεγαλύτερους παραγωγούς αιολικής και ηλιακής ενέργειας της Ευρώπης και να βλέπουμε την προσωπική δέσμευση του Πρωθυπουργού για την απολιγνιτοποίηση της ελληνικής ενέργειας ταχύτερα από όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ».

«Χαιρετίζω τους φιλόδοξους στόχους που έχουν τεθεί. Πρόκειται για το πιο φιλόδοξο ενεργειακό πλάνο της Ευρώπης. Σας συγχαίρω για την απόφαση της Ελλάδας να κλείσει και η τελευταία μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα το 2025, νωρίτερα δηλαδή από ό,τι είχε αρχικά σχεδιαστεί. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα και ένα παράδειγμα για τον υπόλοιπο κόσμο», προσέθεσε ο βετεράνος διπλωμάτης και πολιτικός.

Τζακ Λανγκ: Η αγάπη μου για την Ελλάδα

Στη συνέχεια, η παρούσα επίσης υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως προσφώνησε τον πρώην υπουργό Πολιτισμού και Παιδείας της Γαλλίας, Τζακ Λανγκ, υπενθυμίζοντας σημαντικά επιτεύγματα από την πολιτική του σταδιοδρομία τόσο για την Γαλλία, όσο και για την Ευρώπη, αλλά ακόμα και ως δημάρχου της ιστορικής πόλης Μπλουά.

«Ο Τζακ Λανγκ δούλεψε για την καλλιέργεια της γαλλογερμανικής συνεργασίας και την εμβάθυνση των θεμελίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης» υπογράμμισε η κ. Κεραμέως, προσθέτοντας ότι προς αυτό το στόχο «τόνισε και προώθησε τον ρόλο της κουλτούρας ως κοινής ευρωπαϊκής κληρονομιάς και βασικού συστατικού για την περαιτέρω ενδυνάμωση της ένωσης ανάμεσα στους λαούς της Ευρώπης». «Ήταν και είναι μέχρι αυτή τη μέρα ένας σπουδαίος φιλέλληνας», υπογράμμισε.

«Η Μελίνα ήταν το φως της Ελλάδας», είπε ο Τζακ Λανγκ

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέδωσε το μετάλλιο και το δίπλωμα του κ. Λανγκ στον επιτετραμμένο, αναπληρωτή επικεφαλής της πρεσβείας της Γαλλικής Δημοκρατίας, Νικολά Κρουαζέ, ενώ μέσω Διαδικτύου, ο τιμώμενος ευχαρίστησε την Ελλάδα για την «εξαιρετικά τιμητική» βράβευσή του από την Εταιρεία για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό (ΕΕΦ), μιλώντας με θερμά λόγια για την αγάπη του για την χώρα μας.

Με την ευκαιρία μοιράστηκε την ανάμνηση του πρώτου ταξιδιού στην Ελλάδα ως έφηβος, λέγοντας τον άφησε «έκθαμβο».

Ο γάλλος πολιτικός ανέτρεξε σε σημαντικούς εκπροσώπους του ελληνικού πολιτισμού, όπως ο συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο Κώστας Γαβράς, ο Αλέκος Φασιανός, ο εικαστικός Γιάννης Κουνέλλης, κάνοντας ειδική μνεία στην προσωπική του φίλη Μελίνα Μερκούρη.

«Η Μελίνα ήταν το φως της Ελλάδας», αναφώνησε, υπενθυμίζοντας τον αγώνα της Μελίνας Μερκούρη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και επαναλαμβάνοντας τη θέση του ότι πρέπει να αποκατασταθούν στη θέση τους στον Παρθενώνα, στην Ακρόπολη, καθώς όπως είπε, «ανήκουν εις την αιωνιότητα στην Ελλάδα».

Ο τραπεζίτης Σαρλ Πικτέ

Στην προσφώνηση του ελβετού τραπεζίτη Σαρλ Πικτέ προχώρησε ο έτερος παρών, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος σημείωσε ότι εκτός από «γνήσιος φίλος της Ελλάδας, είναι διακεκριμένη προσωπικότητα της διεθνούς οικονομικής κοινότητας».

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στο παρελθόν της οικογένειας Pictet de Rochemont, η οποία στήριξε οικονομικά το νεοσύστατο ελληνικό κράτος και τον Ιωάννη Καποδίστρια ενώ, ενίσχυσε καθοριστικά το φιλελληνικό κίνημα στην Ελβετία, αλλά και σε όλη την Ευρώπη.

«Ωστόσο, το κύριο επίτευγμα» των προγόνων του κ. Πικτέ ήταν «η συνεισφορά στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα», υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας, για να καταλήξει:

«Ο κ. Πικτέ έχει αποδείξει την αγάπη του για την Ελλάδα, μαζί με την βαθιά πεποίθησή του ότι η κουλτούρα είναι μια ανεκτίμητη κληρονομιά που πρέπει να προστατεύεται και να προωθείται».

Εκ μέρους του τιμώμενου τραπεζίτη το βραβείο, που επέδωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παρέλαβε ο πρεσβευτής της Ελβετικής Συνομοσπονδίας, Ολαφ Αντρέας Κιέλσεν.

Στο ψηφιακό του μήνυμα ο φιλέλληνας τραπεζίτης σχολίασε για την βράβευσή του μαζί με τους κ.κ. Κέρι και Λανγκ:

«Ναι, μοιραζόμαστε την ίδια αφοσίωση στην Ελλάδα και αυτός είναι ο κοινός μας δεσμός».

Οπως είπε, ξεκίνησε να εξοικειώνεται με την Ελλάδα πριν από 51 χρόνια κατά τη διάρκεια του μήνα του μέλιτός του, μάλιστα μοιράστηκε μια φωτογραφία από τότε, και είπε χαρακτηριστικά ότι «αμέσως ερωτεύτηκε» την χώρα μας. Και έτσι αποφάσισε να ευχαριστήσει την Ελλάδα για όσα του προσέφερε και για τη χαρά που εισέπραττε όταν την επισκεπτόταν.

Η δική του φιλελληνική διαδρομή προστέθηκε στης οικογένειας του, ξεκινώντας από την αποκατάσταση των παραδοσιακών ανεμόμυλων της Πάτμου, από τους οποίους ο κ. Πικτέ προέβαλε και ένα βίντεο.

Μεταξύ άλλων, εκτενή αναφορά έκανε στον πρόγονο του, Σαρλ Πικτέ ντε Ροσμόν (Charles Pictet de Rochemont) και την υποστήριξή του στην Ελλάδα, ενώ αναφέρθηκε και  στην ξεχωριστή συνεισφορά του Ιωάννη Καποδίστρια στην Ελβετία, καθώς, όπως είπε, «τα σύνορα της σύγχρονης Ελβετίας και η ουδετερότητά της έγιναν αποδεκτά» μετά από την παρέμβαση του Καποδίστρια στο Παρίσι, όταν οι Μεγάλες Δυνάμεις αποφάσιζαν το μέλλον της Ευρώπης.

Κλείνοντας, ο Σαρλ Πικτέ δήλωσε ότι «ευτυχής» που διαπιστώνει ότι «ο φιλελληνισμός ακόμα ανθεί».

Χαιρετισμός Ζερεφού

Τις εργασίες της 6ης πανηγυρικής συνεδρίας άνοιξε ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών και ακαδημαϊκός, Χρήστος Ζερεφός.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Ζερεφός (φωτογραφία) αναφέρθηκε στην λέξη φιλελληνισμός, όπως αποδίδεται σήμερα. «Η λέξη φιλελληνισμός συναντάται σε αρχαία κείμενα. ο σύγχρονο νόημα αναφέρεται στην περίοδο του Διαφωτισμού, κατά τη διάρκεια του οποίου εκατοντάδες ξένοι υπήκοοι συνεισέφεραν στην επιτυχία της ελληνικής επανάστασης» είπε και  έκανε μια ιστορική αναδρομή των δεινών που υπέστησαν οι Έλληνες κατά την τουρκοκρατία και του κινήματος συμπαράστασης στον ελληνικό λαό από φιλέλληνες στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και αλλού.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον απόδημο Ελληνισμό, Κωνσταντίνος Βλάσης, ο οποίος συνεχάρη την Εταιρεία για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό (ΕΕΦ) για την πρωτοβουλία της καθιέρωσης του διεθνούς βραβείου Λόρδος Βύρων, καθώς  όπως είπε, πρόκειται «αδιαμφισβήτητα για ένα εργαλείο εξωστρέφειας της χώρας μας». Ο κ. Βλάσης αναφέρθηκε στο ορόσημο των 200 χρόνων από «τη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους».

Τέλος, ο πρόεδρος της Εταιρείας για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό (ΕΕΦ), Κωνσταντίνος Βελέντζας, αναφέρθηκε εκτενώς στη ζωή και την δράση του Λόρδου Βύρωνα ως πρότυπο και τους λόγους για τους οποίους, συνεπώς, το βραβείο έλαβε το δικό του όνομα.

Παρουσιάζοντας τα τρία βραβεία προς τους Τζον Κέρι, Τζακ Λανγκ και Σαρλ Πικτέ, ο κ. Βελέντζας ευχαρίστησε όλους όσοι αγκάλιασαν το βραβείο και τις αξίες τις οποίες αντιπροσωπεύει.

Στην τελετή βράβευσης παρευρέθησαν η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αγγελος Συρίγος, η πρέσβειρα της Μεγάλης Βρετανίας Κέιτ Σμιθ, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας και ο γενικός γραμματέας της ΕΕΦ Φώτης Παπαθανασίου.

Επισημαίνεται ότι κατά τη διάρκεια της τελετής τηρήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας για τον κορονοϊό, τα οποία έχουν οριστεί από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας