Θέση υπέρ της απλής αναλογικής πήρε ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης | InTime News
Επικαιρότητα

Ο Βούτσης ζητάει απλή αναλογική

Ο Πρόεδρος της Βουλής πήρε θέση για το νέο εκλογικό νόμο, ενώ απάντησε στις κατηγορίες του Κυριάκου Μητσοτάκη για αυταρχισμό της κυβέρνησης στην κοινοβουλευτική διαδικασία. Τι είπε για Προσφυγικό και αξιολόγηση
Protagon Team

Οκτώ μήνες στη θέση του Προέδρου της Βουλής είναι αρκετοί για να οδηγήσουν τον Νίκο Βούτση σε έναν πρώτο απολογισμό της θητείας του. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Τα Νέα, ο κ. Βούτσης μίλησε ανοιχτά για τον εκλογικό νόμο που πρέπει να προωθήσει η κυβέρνηση, τις κατηγορίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ευτελισμό των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, το Προσφυγικό και τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει ως πρόεδρος για τη βελτίωση της λειτουργίας του κοινοβουλίου.

Για τον εκλογικό νόμο που πλέον έχει καταστεί κορυφαίο θέμα πολιτικής ζύμωσης, ο κ. Βούτσης τόνισε: «Η πάγια θέση της Αριστεράς ήταν η απλή αναλογική, που εξασφαλίζει την ουσιαστική ισοτιμία της ψήφου όλων των πολιτών. Πιστεύω πως θα πρόκειται για ιστορική ανακολουθία μια διαφορετική προσέγγιση σήμερα, που η Αριστερά έχει τον πολιτικό συσχετισμό να στηρίξει μια τέτοια επιλογή. Η πρόταση είναι ρεαλιστική, ακριβώς γιατί μέσα σε κλίμα οικονομικής κρίσης και ήττας του παλαιού πολιτικού δικομματικού συστήματος έχουν διαμορφωθεί συνθήκες τόσο για την πλουραλιστική αποτύπωση απόψεων μέσα στη Βουλή όσο και για τη συγκρότηση κυβερνήσεων προγραμματικής συνεργασίας».

Ο κ. Βούτσης απέκρουσε τις επιθέσεις της ΝΔ και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη για αυταρχισμό της κυβέρνησης σε θέματα κοινοβουλίου. Συγκεκριμένα, είπε: «Το περί «καλπάζουσας αυταρχικότητας» είναι προφανές ότι δεν αναφέρεται στη σημερινή εποχή, καθώς μάλιστα όλοι ζήσαμε, μέσα στην ίδια χώρα και την ίδια κοινωνία, την εξαετία της κρίσης, που οδήγησε την κοινωνία σε απόγνωση και την Αριστερά στην κυβέρνηση ως επιλογή ελπίδας για την υπέρβαση της κρίσης. Ως προς τις αιτιάσεις που αφορούν προβλήματα του κοινοβουλευτικού ελέγχου και της νομοθέτησης, κάνουμε κάθε προσπάθεια, με τη βοήθεια ή και την ανοχή των πολιτικών εκπροσώπων στη Διάσκεψη των Προέδρων, να τα αντιμετωπίζουμε».

Οι τροπολογίες

Ειδικά για τις τροπολογίες που έρχονται πάντα τελευταία στιγμή, ο κ. Βούτσης τόνισε: «Θεωρούμε ότι μπορούν να συντίθενται σε αυτόνομα νομοσχέδια των υπουργείων ή και σε μίνι πολυνομοσχέδια. Δεν βρίσκω κανένα λόγο για να υπάρχουν υπερβολές και καταγγελτική λογική, αλλά ο καθένας παίρνει την ευθύνη του στο πλαίσιο του πολιτικού ρόλου που μας έχει αναθέσει ο λαός. Σημειώνω ότι η κανονικότητα στη νομοθέτηση των συγκεκριμένων νομοσχεδίων και διατάξεων, που κάθε φορά συμπεριλαμβάνονται στις συμφωνίες με τους δανειστές και υλοποιούνται στις αξιολογήσεις, δεν μπορεί να αποκατασταθεί και να θεραπευτεί αν δεν υπάρξουν το τέλος και η υπέρβαση αυτής καθαυτήν της μνημονιακής διαδικασίας και του καθεστώτος των επιτηρήσεων.

Παράλληλα, αρνήθηκε ότι η αναθεώρηση του υπηρεσιακού/ειδικού Κανονισμού της Βουλής είχε ως… ουρά νέες προσλήψεις στο κοινοβούλιο, ενώ τάχθηκε υπέρ της ανοικτής Βουλής μέσα στο καλοκαίρι για να ψηφιστούν μια σειρά θεμάτων. «Η κοινωνία απαιτεί από εμάς η Βουλή να λειτουργήσει το καλοκαίρι, ώστε η πρόσφατη αξιολόγηση να οριοθετήσει την απαρχή θετικών και εξισορροπητικών παρεμβάσεων, τόσο στην πραγματική οικονομία όσο και στην κοινωνία. Εκ παραλλήλου με αυτές τις προτεραιότητες, θα ανοίξουν προφανώς και θεσμικές εκκρεμότητες όπως αυτή της συνταγματικής αναθεώρησης, που θα χρειαστεί μερικούς μήνες έτσι ώστε η επόμενη Βουλή να είναι αναθεωρητική και προικισμένη με μια ουσιαστική διαδικασία, και βεβαίως η έγκαιρη ψήφιση του εκλογικού νόμου».

Η αξιολόγηση και το Προσφυγικό

Για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έκανε λόγο για νέο «οδικό χάρτη» που μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη και ότι έπεσε στο τραπέζι το θέμα της απομείωσης του χρέους.

Τάχθηκε εναντίον της λογικής των κλειστών συνόρων ως προς το θέμα των προσφυγικών ροών. Ζήτησε, δε, ότι η Ευρώπη πρέπει να αντιληφθεί ότι χρειάζεται να υπάρξει μεγαλύτερη μέριμνα για την υποδοχή των προσφύγων.

Τέλος, ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε σε διάφορα επεισόδια που έγιναν μέσα στη Βουλή με πρωταγωνιστές τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, λέγοντας πως η λογική του προεδρείου δεν είναι να εξελιχθεί σε σόου η διαδικασία και ότι όλα αντιμετωπίστηκαν με ψύχραιμο τρόπο.