Πάνε τα μνημόνια, πάει η δημοσιονομική προσαρμογή, πάνε οι μειώσεις, πάνε και οι περικοπές, έρχονται ελαφρύνσεις (βλ. παροχές).
Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα που θέλησε να περάσει ο Αλέξης Τσίπρας μέσα από την ομιλία του στην πρώτη συνεδρίαση του ανασχηματισμένου υπουργικού συμβουλίου, παραβλέποντας για λίγο τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο όνομα της χώρας έναντι των δανειστών.
«Mε τον κύκλο των μνημονίων έχει κλείσει και ο κύκλος της δημοσιονομικής προσαρμογής. Έχει κλείσει ο κύκλος της επιτροπείας, των μειώσεων και των περικοπών και μπορεί να ανοίξει ο κύκλος των ελαφρύνσεων, των πολιτικών κοινωνικής στήριξης, ο ενάρετος κύκλος της δίκαιης ανάπτυξης», ανέφερε με νόημα ο Πρωθυπουργός και ενώ πλησιάζει η ώρα των πιο συγκεκριμένων εξαγγελιών – υποσχέσεων στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.
Και σόου με «αυστηρές οδηγίες» στους υπουργούς
Η ιδιότητα του μέλους της κυβέρνησης δεν είναι αξίωμα, ούτε προνόμιο, είναι ευθύνη, υπογράμμισε στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός, γιατί, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «δεν μας χρωστάει ο λαός. Εμείς του χρωστάμε».
«Από την δική του εξουσία πηγάζει η δική μας ευθύνη. Και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ», πρόσθεσε στις συστάσεις του προς τους υπουργούς.
«Δίνουμε καθημερινά εξετάσεις», τους είπε. «Εξετάσεις αποτελεσματικότητας, αλλά και εξετάσεις ευπρέπειας, κοινωνικής ευαισθησίας και κατανόησης. Εξετάσεις ηθικής και πολιτικής ποιότητας», πρόσθεσε και στο ίδιο πομπώδες ύφος ξεκαθάρισε ότι «αλαζονικές συμπεριφορές, κλειστές πόρτες και κλειστά αυτιά, αίσθηση αυτάρκειας, άρνηση συντονισμού, προσωπικές στρατηγικές είναι χαρακτηριστικά των υπουργών και των κυβερνήσεων που χρεοκόπησαν τη χώρα και δεν έχουν θέση στη δική μας κυβέρνηση».
Από την ομιλία του κ. Τσίπρα δεν θα μπορούσε, τέλος, να λείπει η αναφορά στον νέο «πολυσυλλεκτικό» χαρακτήρα της κυβέρνησής του και οι απαραίτητη ανάδειξη της ειδοποιού διαφοράς της «από τις δυνάμεις του νεο-φιλευλευθερισμού»:
«Η πίστη στην προοπτική της κοινωνικής δικαιοσύνης είναι αυτό ακριβώς που μας διαφοροποιεί, όλους εμάς που βρισκόμαστε σε αυτό το υπουργικό τραπέζι: αριστερούς, οικολόγους, κεντροαριστερούς αλλά και κεντροδεξιούς- από τις δυνάμεις του ακραίου νέο-φιλελευθερισμού, που, πέραν όλων των άλλων ευθυνών για την πορεία της οικονομίας, έχουν ακέραια και την ευθύνη και για την άνοδο της ακροδεξιάς, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας στον τόπο μας», δήλωσε ο Πρωθυπουργός .
«Σήμερα είναι η πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου μετά την εκπνοή του προγράμματος προσαρμογής και την καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια. Βρισκόμαστε σε μια νέα φάση, αντιμέτωποι με νέες προκλήσεις αλλά και με νέα σύνθεση», είπε στην αρχή της ομιλίας του ο κ.Τσίπρας, επιμένοντας στο αφήγημα περί «καθαρής εξόδου»
«Σήμερα», συνέχισε, «μπορούμε να πούμε ότι είμαστε, επιτέλους, σε καλό δρόμο». «Παρά τις κινδυνολογικές κραυγές, την καταστροφολογία, την προεξόφληση της αποτυχίας από την αντιπολίτευση και όσους την στηρίζουν, βλέπουμε ότι η Ελλάδα αποτελεί σήμερα καλή είδηση σε ένα διεθνές περιβάλλον που κάθε άλλο παρά σταθερό είναι», ήταν μία ακόμη χαρακτηριστική αναφορά του, σε μια απόπειρα να ανεβάσει το ηθικό των υπουργών του εν όψει του δύσκολου έργου που τους περιμένει μέχρι την ημερομηνία των εκλογών (να πείσουν δηλ. τους πολίτες ότι η πραγματικότητα είναι διαφορετική από αυτή που βιώνουν).
Και αυτό διότι, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, «η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια γεμίζει τον ελληνικό λαό με εύλογες προσδοκίες για βελτίωση των συνθηκών ζωής του, για ανακούφιση από τα βάρη της λιτότητας, για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας, αλλά, πάνω από όλα, με προσδοκίες να πορευτούμε από δω και στο εξής με σύνεση αλλά και με σχέδιο, για να μη ξαναγυρίσει ποτέ η χώρα στη περιπέτεια της χρεοκοπίας».
Γιατί μπορεί να άνοιξε ο κύκλος των ελαφρύνσεων, αλλά όπως έσπευσε να προλάβει τη χαρά των υπουργών του, απαιτείται σύνεση και σωφροσύνη, ώστε να μην επαναληφθούν «τα λάθη του παρελθόντος που οδήγησαν τη χώρα στην μνημονιακή επιτροπεία».
Είμαστε εδώ όλοι μαζί: αριστεροί, οικολόγοι, κεντροαριστεροί και κεντροδεξιοί, ανέφερε στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός
Ειδικά στην αναφορά του για τις επικείμενες παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας, ο Πρωθυπουργός θέλησε να πείσει ότι δεν θα αφορούν μόνο τους μισθωτούς, αλλά και τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που τα τελευταία χρόνια έχει σφυροκοπήσει με ανελέητη υπερφολόγηση και επιβολή πάσης φύσεως επιβαρύνσεων (υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές κτλ).
Κατά άλλα, στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός αρκέστηκε στις ανέξοδες, χιλιοειπωμένες υποσχέσεις για δημιουργία «φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος» στη χώρα, για «διοικητική αποτελεσματικότητα», «καταπολέμηση των εστιών διαφθοράς» στη δημόσια διοίκηση, «επιτάχυνση και εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων» και άλλα τέτοια βαρύγδουπα που συνήθως επιλέγονται σε αντίστοιχες πρωθυπουργικές ομιλίες κάνοντάς τις να μοιάζουν με εκθέσεις ιδεών.
Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο βγήκε στο Περιστύλιο μαζί με τον Πρωθυπουργό για την καθιερωμένη οικογενειακή φωτογραφία, με τους τουρίστες να μην χάνουν την ευκαιρία να απαθανατίσουν τη στιγμή με τις φωτογραφικές τους μηχανές (δείτε φωτογραφίες κάτω).