Διπλά αποκαλυπτικό ρεπορτάζ έστειλε στον ιστότοπο του Gatestone Institute η τουρκάλα συνεργάτις του Ουζάι Μπουλούτ (Uzay Bulut), το οποίο αφορά τις «καραβιές» παράτυπων μεταναστών που στέλνει η Τουρκία μέσω Κατεχομένων στην Κύπρο.
Η αποκάλυψη του «τουρκικού σχεδίου εργαλειοποίησης του Μεταναστευτικού» είναι ένα κρατούμενο. Το άλλο είναι ότι το άρθρο απηχεί την εικόνα που έχουν σχηματίσει οι Αμερικανοί για την υπόθεση (και γενικώς για τις τουρκικές στρατηγικές κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο), αφού το Gatestone δηλώνει στον επισκέπτη του ότι προβάλλει θέματα «που συνιστούν στρατιωτικές και διπλωματικές απειλές για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους».
Η Μπουλούτ έγραψε ότι η κυπριακή κυβέρνηση λέει πως η Τουρκία ενορχηστρώνει τις ροές των παράτυπων μεταναστών προς την Κύπρο, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς που καταφθάνουν στο νησί αναχωρούν από τουρκικό έδαφος. Τα δρομολόγια της διακίνησης είναι μάλλον ασφαλέστερα εκείνων που γίνονται στο Αιγαίο. «Ταξιδεύουν αεροπορικώς στα Κατεχόμενα από την Κωνσταντινούπολη ή από την Αγκυρα, και κατόπιν μεταφέρονται λαθραία στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εκεί και σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης μπορούν να καταθέσουν αίτηση περί παροχής ασύλου».
Η συντάκτρια αναφέρθηκε στο ιστορικό του Κυπριακού μετά τους δύο «Αττίλες» του 1974 και έγραψε περί «βίαιης εθνοκάθαρσης» που υπέστησαν οι Ελληνοκύπριοι. Οσον αφορά τις πολιτικές που εφήρμοσε εν συνεχεία το τουρκικό κράτος, η Τουρκάλα δεν μάσησε τα λόγια της: «Αποσκοπούν στην απάλειψη της ελληνικής ταυτότητας και του ελληνικού πολιτισμού στην κατεχόμενη βόρεια μεριά του νησιού». Και δεν σταμάτησε μόνο σε αυτή τη διαπίστωση. Εγραψε ότι η Κύπρος σήμερα υποφέρει τόσο από την τουρκική κατοχή όσο και από τη μαζική εισροή παράτυπων μεταναστών εκ Τουρκίας: «Ο ατελείωτος αριθμός των παράνομων μεταναστών προφανώς προορίζεται να ξεπεράσει και να αντικαταστήσει τους αυτόχθονες Κυπρίους».
Η λύση στο διπλό πρόβλημα που περιέγραψε η Μπουλούτ είναι μία κατά την ίδια: «Τερματισμός της παράνομης τουρκικής στρατιωτικής κατοχής και κατευνασμός της Τουρκίας από την ΕΕ». Στα στατιστικά της υπόθεσης η Μπουλούτ κατέγραψε ότι «η Κύπρος έχει πλέον τον υψηλότερο αριθμό αιτήσεων ασύλου στην ΕΕ, αφού σχεδόν το 5% του πληθυσμού του νησιού αποτελείται πλέον από αιτούντες άσυλο», και έδωσε τον λόγο στην κυπριακή κυβέρνηση: «Στα μη κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας εισέρχονται 1.000 με 1.500 άτομα κάθε μήνα. Ολοι τους περνούν παράνομα την ‘‘Πράσινη Γραμμή’’ στην ουδέτερη ζώνη του ΟΗΕ, προερχόμενοι κυρίως από την Τουρκία, μέσω των Κατεχόμενων. Μέχρι τις 31 Αυγούστου η Κυπριακή Δημοκρατία είχε λάβει 15.154 νέες αιτήσεις ασύλου για το τρέχον έτος. Ο αριθμός είναι αυξημένος κατά 101% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021».
Την άποψη ότι η ΕΕ πρέπει να επέμβει διατύπωσαν και οι κύπριοι κυβερνητικοί: «Εχοντας υπ’ όψιν ότι οι μετανάστες εργαλειοποιούνται από τρίτες χώρες όπως η Τουρκία, καλούμε την ΕΕ να υποχρεώσει την Τουρκία να σεβαστεί και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016 και τη δεσμεύουν απέναντι σ όλα τα κράτη-μέλη, άρα απέναντι και στην Κυπριακή Δημοκρατία».
Η κατάσταση που επικρατεί στους καταυλισμούς των μεταναστών δεν είναι καλή, κάτι που πιστοποιείται και από τη συνοριακή υπηρεσία της ΕΕ. Οι άνθρωποι της Frontex, έγραψε η Μπουλούτ, μίλησαν για «ανθυγιεινές συνθήκες» και για «εξαιρετική πρόκληση που αντιμετωπίζει η Κύπρος». Και το δικό τους συμπέρασμά τους ήταν ότι «η Κύπρος χρειάζεται εξαιρετική υποστήριξη».