Από το σφυροκόπημα της Ζωής Κωνσταντοπούλου για τις ευθύνες και τον ρόλο κρατικών, δικαστικών αλλά και πολιτικών στελεχών την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την εθνική τραγωδία στο Μάτι, σημαδεύτηκε η διαδικασία συζήτησης του αιτήματος άρσης της βουλευτικής ασυλίας της πρώην περιφερειάρχη και νυν βουλευτού Ρένας Δούρου, το οποίο διαβίβασε η Δικαιοσύνη στη Βουλή προκειμένου στις 24 Ιουλίου να συνεχιστεί η δίκη για την υπόθεση.
Το ξέσπασμα της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας η οποία υπογράμμισε πως υπάρχουν κακουργηματικές ευθύνες της τότε κυβέρνησης και της Περιφέρειας για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018, ήρθε σε συνέχεια της επισήμανσης στην οποία προέβη η κυρία Δούρου ότι «η απαλλαγή μου στο ακροατήριο είναι η ικανή και αναγκαία συνθήκη για να συνεχίσω να λειτουργώ ως πολιτικός με αξιοπρέπεια».
«Η υπόθεση αυτή δεν αφορά την πολιτική υπόσταση κανενός. Η υπόθεση αυτή αφορά τα δίδυμα κοριτσάκια που έχασαν την ζωή τους και δεν έμεινε κανείς για να τα υπερασπιστεί», απάντησε στη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ που καθόταν μόλις λίγα μέτρα μακριά της, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, χαρακτηρίζοντας παράλληλα ντροπή για τη μνήμη των θυμάτων το ότι δεν έγινε προανακριτική επιτροπή στη Βουλή για τις κυβερνητικές ευθύνες.
Μηνύτρια η ίδια και μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση, η κυρία Κωνσταντοπούλου προέβη σε βαρύτατες καταγγελίες κατά κρατικών, δικαστικών αλλά και πολιτικών στελεχών την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας βαριές αιχμές για απόπειρα κουκουλώματος της υπόθεσης:
«Η υπόθεση που αφορά στο Μάτι είναι υπόθεση ακραίων παρεμβάσεων στο έργο της Δικαιοσύνης. Από τον ρόλο που διαδραμάτισε η διορισμένη από την τότε κυβέρνηση εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κυρία Δημητρίου η οποία επεχείρησε να σταματήσει την κλήση υπόπτων, στον ρόλο της διορισμένης από την τότε κυβέρνηση γενικής επιθεωρήτριας δημόσιας διοίκησης κυρία Παπασπύρου η οποία ενεπλάκη στην υπόθεση και τον ρόλο του τότε υπουργού Δικαιοσύνης κ. Κοντονή , ο οποίος παρήγγειλε αντί να ελεγχθούν οι πολιτικές υπηρεσιακές ευθύνες, να ελεγχθούν τα θύματα για αυθαίρετα», παρατήρησε χαρακτηριστικά.
«Το Μάτι – υπογράμμισε- είναι έγκλημα που συνιστά κακούργημα και όχι πλημμέλημα» και «η Βουλή έχει ευθύνη να μην πλαστογραφείται μέσω των πρακτικών η αλήθεια για χάρη κανενός. Υπήρχαν κορυφαίες κυβερνητικές και πρωθυπουργικές ευθύνες που αναλήφθηκαν μόνο προφορικά».
Στη δική της παρέμβαση, η Ρένα Δούρου ξεκίνησε με ένα «η οδύνη δεν παραγράφεται», για να επαναλάβει στη συνέχεια ότι υπήρξε θύμα πολιτικών της αντιπάλων και ΜΜΕ που επιχείρησαν να καλλιεργήσουν κλίμα ενοχής της.
Οπως σημείωσε, ζήτησε άμεσα την άρση της ασυλίας της προκειμένου να επισπευστεί η διαδικασία και να μην υπάρχει καθυστέρηση ή φόβος παραγραφής για την εθνική τραγωδία στο Μάτι.
«Το πράττω με αίσθηση ευθύνης απέναντι στις οικογένειες των θυμάτων και σεβασμό στη μνήμη τους.Η οδύνη δεν παραγράφεται. Η Εθνική τραγωδία στο Μάτι αποτελεί εθνική ντροπή και σηματοδοτεί τη συνολική αποτυχία του πολιτικού συστήματος», θέλησε να υπογραμμίσει, ζητώντας «να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη απερίσπαστη να επιτελέσει την αποστολή της».
.«Δυστυχώς κάποιοι πολιτικοί αντίπαλοι χωρίς να γνωρίζουν τα γεγονότα και αγνοώντας το ακριβές νομικό πλαίσιο καταρρακώνοντας κάθε έννοια του τεκμηρίου αθωότητας, έσπευσαν από την πρώτη στιγμή να με δείξουν ως ένοχη για την εθνική τραγωδία. Προσπαθούσαν να δημιουργήσουν κλίμα ενοχής μου για την πολιτική αλλά και φυσική μου εξόντωση. Δεν το κατάφεραν. […] Επέλεξα να σιωπώ από σεβασμό στα θύματα Εγώ θεωρώ ότι δεν έκανα λάθος, αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία. Δεν έχει καμία αξία τι πιστεύω εγώ αν δεν επιβεβαιωθεί από τη δικανική κρίση» κατέληξε η πρώην περιφερειάρχης Αττικής.