Αυτή η εικόνα είναι από το ξεκίνημα της συζήτησης στην Ολομέλεια. Αργότερα, γέμισαν τα έδρανα και αυξήθηκε η ένταση | ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ / InTimeNews
Επικαιρότητα

Βουλή: Eνταση και κόντρες για τη «Βόρεια Μακεδονία»

Συνεχείς αντιπαραθέσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης - Σφοδρή επίθεση για τη στάση των ΑΝΕΛ – O -πρώην, πια- βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Κώστας Μπαρμπαρούσης προέτρεψε σε πραξικοπηματικές πράξεις. Μάθετε τι συνέβη κατά τη δεύτερη ημέρα της συζήτησης επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης στην Ολομέλεια
Protagon Team

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους και με έντονες αντιπαραθέσεις κινήθηκε η δεύτερη ημέρα της συζήτησης επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης στην Ολομέλεια της Βουλής.

Στο σύνολό τους, σχεδόν, τα κόμματα της αντιπολίτευσης άσκησαν δριμεία κριτική, καταγγέλλοντας ότι η συμφωνία Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ για τη «Βόρεια Μακεδονία» δημιουργεί τετελεσμένα εις βάρος της Ελλάδος.

Η κατάσταση στην Ολομέλεια εκτροχιάστηκε με την παρέμβαση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Κώστα Μπαρμπαρούση, ο οποίος εμφανίσθηκε να ζητά μέχρι και την παρέμβαση του στρατού, προτρέποντας σε πραξικοπηματικές πράξεις, που ξεφεύγουν από το κοινοβουλευτικό πολίτευμα. Η ηγεσία της Χρυσής Αυγής υποχρεώθηκε να τον θέσει εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αφού το ζήτημα έλαβε τεράστιες διαστάσεις, που οδήγησαν μέχρι και στην παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης επικεντρώθηκαν στη σκληρή κριτική και κυρίως στην κριτική προς τους ΑΝΕΛ για τη στάση τους, αλλά και για το γεγονός πως αυτή η συμφωνία αναγνωρίζει «μακεδονική γλώσσα» και «μακεδονική εθνικότητα».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της έντασης ήταν η σφοδρή κόντρα μεταξύ της Ντόρας Μπακογιάννη και του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, καθώς η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κατηγόρησε τον υπουργό για συνεργασία με το καθεστώς Χόνεκερ και… ελλείψεις στο βιογραφικό του υπουργού.

«Παρακολουθώ τον υπουργό Εξωτερικών να περιφέρεται στα κανάλια και να απειλεί με δημοσιοποίηση απορρήτων εγγράφων. Είναι η γνωστή στη γενιά μας λογική της Στάζι. Άλλωστε εσείς κύριε Κοτζιά, έχετε εμπειρία από τη συνεργασία σας με το αλήστου μνήμης καθεστώς Χόνεκερ» είπε στην ομιλία της η κυρία Μπακογιάννη. Ο Νίκος Κοτζιάς πήρε άμεσα τον λόγο, σπεύδοντας να αποσείσει τις κατηγορίες, ωστόσο η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ανταπάντησε: «Να τα βάλουμε όλα κάτω, τα άρθρα σας κ.λπ. Κάντε μου μήνυση και να αρθεί η ασυλία μου».

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους κινήθηκε και η σύγκρουση ανάμεσα στον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνι Γεωργιάδη και τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη.

Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας παρουσίασε τον ΣΥΡΙΖΑ πώς συμπεριφερόταν «με καρέκλα» και πώς χωρίς, τονίζοντας ότι είναι το πιο διχαστικό κόμμα και κυβέρνηση που έχει περάσει ποτέ από την Ελλάδα. Μιλώντας προσωπικά στον Κωνσταντίνο Κατσίκη των ΑΝΕΛ, διαπίστωσε ότι οι θέσεις τους για την ονομασία των Σκοπίων συμπίπτουν. «Εγώ όμως είμαι έμπορος εθνικισμού, ενώ εσείς είστε υπεύθυνος και έχετε αρχές, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας για τον αρχηγό σας. Πώς γίνεται αυτό, ενώ συμπίπτουν οι απόψεις μας; Μόνο ψεύτες σαν εσάς το ξέρουν» υπογράμμισε.

Η κοινοβουλευτική διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί το Σάββατο, με τις ομιλίες των αρχηγών και την ψηφοφορία.