Η κυβέρνηση Πετκόφ, που υπέστη ήττα κατά την ψηφοφορία για την πρόταση μομφής εναντίον της, προειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι τα σύνορά της με την Τουρκία ελέγχονται από τη βουλγαρική μαφία, εγκυμονώντας κινδύνους για την ασφάλεια των εισαγόμενων τροφίμων, που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις της ΕΕ.
Αφού τα έβαλε με τη Ρωσία, απολύοντας 70 διπλωμάτες και ρώσους κατασκόπους, ο βούλγαρος πρωθυπουργός που παραιτήθηκε μετά την ήττα του στο κοινοβούλιο, μόλις επτά μήνες μετά την εκλογή του, αλλά παραμένει ως υπηρεσιακός, ξεκίνησε εκστρατεία και εναντίον της μαφίας για να αποδείξει ότι η δική του είναι η πρώτη κυβέρνηση των τελευταίων 30 ετών στη χώρα που δεν είναι διεφθαρμένη. Εχει κάθε λόγο να το κάνει, σημειώνει το Politico, ενόψει των πιθανών εκλογών του φθινοπώρου.
Η μαφία έχει εισάγει στην ΕΕ τεράστιες ποσότητες τροφίμων χωρίς τους απαραίτητους ελέγχους από τους σχετικούς μηχανισμούς, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία εκατομμυρίων πολιτών. Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μία μεγάλη ενημερωτική καμπάνια για τις προσπάθειές της εναντίον της μαφίας.
Ο Ιβάν Χριστάνοφ, ο βούλγαρος υφυπουργός Γεωργίας ανέλαβε το δύσκολο έργο της καταπολέμησης της μαφίας στα σύνορα και της ανάκτησης του ελέγχου στο συνοριακό σταθμό Καπιτάν Αντρέεβο, στα σύνορα με την Τουρκία.
Οπως είπε στο Politico, όταν ζήτησε να του στείλουν τον φάκελο για τον σταθμό αυτόν, την άλλη ημέρα έλαβε ένα μήνυμα από τη μαφία που έλεγε: «Θα έχουμε πόλεμο με σένα; Ή θα έχουμε ειρήνη;». Από τότε, έχει δεχθεί πολλές απειλές, όπως και άλλοι αξιωματούχοι και οι οικογένειές τους και βρίσκεται υπό την διαρκή προστασία της αστυνομίας.
Υπό κανονικές συνθήκες, τα τρόφιμα που περνούν από το σημείο αυτό και εισέρχονται στην ΕΕ, θα καταστρέφονταν, καθώς έχουν μεγάλες ποσότητες φυτοφαρμάκων, όμως η μαφία που ήλεγχε για μία δεκαετία τουλάχιστον τα σύνορα με την Τουρκία, έβρισκε τρόπους να τα περάσει, με αποτέλεσμα η οικονομική ζημία για την κυβέρνηση να φτάνει τα 2.500 ευρώ την ώρα ή 22 εκατ. ευρώ τον χρόνο, σύμφωνα με τον Ασεν Βασίλιεφ, τον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών. «Επί της ουσίας, τα σύνορα ήταν ιδιωτικά για μία δεκαετία», είπε χαρακτηριστικά, καθώς η μαφία πληρωνόταν από εταιρείες και δωροδοκούσε αξιωματούχους για να κάνουν τα στραβά μάτια.
«Εχουμε αποδείξεις ότι επικίνδυνα τρόφιμα έφταναν στο τραπέζι των Ευρωπαίων, αλλά και των δικών μας παιδιών. Για εμάς το ζήτημα είναι πάρα πολύ σοβαρό», είπε ο Χριστάνοφ.
Οπως αναφέρει το Politico, η βουλγαρική κυβέρνηση έχει ανακτήσει πλέον τον έλεγχο του σημείου εισόδου και έχει ζητήσει βοήθεια από ξένες κυβερνήσεις και οργανισμούς.
«Για τα 10 τελευταία χρόνια, τα πάντα στο Καπιτάν Αντρέεβο λειτουργούσαν με τρόπο που ήταν σε βάρος της υγείας των βουλγάρων και των ευρωπαίων πολιτών. Μία ιδιωτική εταιρεία είχε την ευθύνη για τη φόρτωση και εκφόρτωση των φορτίων καθώς και για τον έλεγχο ποιότητας των τροφίμων», είπε ο Χρίστο Ντασκάλοφ, διευθυντής της βουλγαρικής υπηρεσίας για την ασφάλεια τροφίμων.
Η κατάσταση στο Καπιτάν Αντρέεβο, ήταν «κοινό μυστικό», είπε ο Κονσταντίν Μπατσίσκι, βουλευτής με το κόμμα του Πετκόφ. «Στο παρελθόν, όλοι ήξεραν αλλά κανείς δεν ήθελε να μάθει μέχρι πριν επτά μήνες», πρόσθεσε.
Μέχρι τότε, η διαφθορά στα σύνορα ήταν δυνατή γιατί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι προστάτευαν την μαφία, σύμφωνα με τον ίδιο, ενώ το τελευταίο επτάμηνο, «η Βουλγαρία έχει κυβέρνηση που για πρώτη φορά εδώ και 30 χρόνια θέλει να καταπολεμήσει τη διαφθορά».
Η κατάσταση ήταν γνωστή και στην ΕΕ, σημειώνει το Politico και ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν εκφράσει την ανησυχία τους, αλλά δεν γινόταν κάτι.
Την άνοιξη, η κυβέρνηση Πετκόφ ανέλαβε δράση ξεκινώντας τη διαδικασία για να ανακτήσει τον έλεγχο του σημείου. Οι βουλγαρικές αρχές προσκάλεσαν και ξένους ειδικούς και πρόσφατα, αντιπροσωπεία από την Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ επισκέφθηκε το Καπιτάν Αντρέεβο.
«Οι εργαστηριακές αναλύσεις δείχνουν ότι τον τελευταίο ενάμισι μήνα έχουμε υψηλότερο ποσοστό δειγμάτων με φυτοφάρμακα από ό,τι ολόκληρο τον τελευταίο χρόνο», είπε ο Ντασκάλοφ.
Η κυβέρνηση αντιμετώπισε σαμποτάζ και μεγάλη αντίσταση κατά τη διαδικασία της αλλαγής, αλλά τώρα χτίζει ένα σύγχρονο εργαστήριο ελέγχου στα σύνορα και προσλαμβάνει προσωπικό, πρόσθεσε.
«Οι βούλγαροι και οι ευρωπαίοι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι μετά από χρόνια “κακοποίησης” η βουλγαρική κυβέρνηση αποκατέστησε την τάξη στα σύνορα και πλέον λειτουργεί μηχανισμός ελέγχου της ποιότητας», τόνισε ο ίδιος.
Η βουλγαρική κυβέρνηση τόνισε ότι παρά την πληθώρα αποδείξεων για τις παράνομες και επικίνδυνες τακτικές της μαφίας, η Δικαιοσύνη δεν δίνει σημασία. «Εχουμε τόνους αποδείξεων εδώ αλλά τίποτα από τους εισαγγελείς, ούτε καν μία ερώτηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χριστάνοφ. «Είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι όταν δεν είμαστε πια κυβέρνηση, θα κυνηγήσουν εμάς αντί για τη μαφία που έστησαν όλο αυτό. Και φυσικά αυτό με ανησυχεί».
Ο γενικός εισαγγελέας της Βουλγαρίας είναι διορισμένος από τον προηγούμενο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ, υπό την κυβέρνηση του οποίου η χώρα αναδείχθηκε πρωταθλήτρια στη διαφθορά στην Ευρώπη, σύμφωνα με τη Διεθνή Διαφάνεια και αρνείται να παραιτηθεί.
Οι Βούλγαροι θεωρούν ότι η προστασία των συνόρων από τη μαφία είναι πανευρωπαϊκό πρόβλημα και όχι μόνο εγχώριο. Για αυτό και ζητούν βοήθεια και χρήματα από την ΕΕ.
Την τελευταία δεκαετία, γράφει το Politico, η ΕΕ δεν έκανε πολλά για να καταπολεμήσει τη διαφθορά στην Βουλγαρία, αφήνοντας ανενόχλητο τον Μπορίσοφ.
Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Γεωργίας στην κυβέρνηση του Μπορίσοφ, Μίροσλαβ Ναϊντένοφ, κατηγορεί τον Χριστάνοφ ότι ψεύδεται και ότι ο έλεγχος για φυτοφάρμακα δεν πέρασε ποτέ σε ιδιωτική εταιρεία, ενώ αναλυτές λένε ότι η υπόθεση αφορά την κόντρα ανάμεσα στα δύο κόμματα ενόψει των πιθανών εκλογών.