Βούλγαροι διαδηλώνουν στη Σόφια κατά της κυβέρνησης του Μπόικο Μπορίσοφ. Το σύνθημα στο πλακάτ, λιτό αλλά περιεκτικό: «Ελευθερία» | REUTERS/Stoyan Nenov
Επικαιρότητα

Βουλγαρία: Οργή λαού για τα σκάνδαλα του Μπορίσοφ

Αποδεικνύεται διαπλοκή με τη Δικαιοσύνη ορισμένων «επιφανών» ιδιωτών, ολιγαρχών, ένας εκ των οποίων είναι ο πρώην αρχηγός του «τουρκικού κόμματος». Ο πρόεδρος Ράντεφ ζητεί το ενδιαφέρον της ΕΕ με σκοπό την αποκατάσταση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Μεγάλες διαδηλώσεις
Protagon Team

Πολυκέφαλη Λερναία Υδρα είναι η διαφθορά στη Βουλγαρία, στη γειτονική μας χώρα που έγινε μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας και με τη στήριξη της Ελλάδος. Από τα σκάνδαλα βοά ο τόπος πλέον, όμως η Ενωση και προσωπικώς η Ανγκελα Μέρκελ, όπως λέει το Politico, ακόμη κωφεύουν.

Το σάιτ με δημοσιεύματά του (εδώ και εδώ) καθιστά σαφείς τις επισημάνσεις του: «Τόσα χρόνια, πάνω από μια δεκαετία, η γερμανίδα καγκελάριος αλλά και άλλοι ηγέτες της κεντροδεξιάς στην Ενωση αρνήθηκαν να κοιτάξουν εις βάθος τον τρόπο με τον οποίο ο πιστός σύμμαχός τους, ο Μπόικο Μπορίσοφ, κυβερνά τη Βουλγαρία». Και προτείνει στους Ευρωπαίους «να σηκώσουν το καπάκι» και να ρίξουν τώρα μια ματιά στα πεπραγμένα της διακυβέρνησης Μπορίσοφ. Να δουν τους ολιγάρχες πώς διαπλέκονται με την εξουσία ακόμη και στο πιο ευαίσθητο σκέλος της, το δικαστικό.

Ωστόσο ο, επίσης Γερμανός, Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο στο οποίο συγκαταλέγεται και το κόμμα του Μπορίσοφ, την περασμένη Παρασκευή επανέλαβε με τον επισημότερο τρόπο ότι η συντηρητική παράταξη «υποστηρίζει πλήρως τη βουλγαρική κυβέρνηση». Μάλιστα ο Βέμπερ δεν δίστασε να ανακηρύξει τον Μπορίσοφ πολιτικό πρόσωπο που «προσπαθεί να καταπολεμήσει τη διαφθορά».

Πέρα από τα δημοσιοποιημένα κατορθώματα του Μπορίσοφ με τα… κομοδινάτα πακέτα των χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ, με το πιστόλι στο προσκέφαλο κ.λπ. (καταστάσεις ανήκουστες για πρωθυπουργό ευρωπαϊκής χώρας), τώρα τη Βουλγαρία συγκλονίζουν νεότερες αποκαλύψεις που αφορούν και την άλωση του δικαστικού συστήματος από τους ντόπιους μαφιόζους. Συγχρόνως η αντιπολίτευση κινητοποιείται και διαδηλώνει την απαίτησή της να παραιτηθούν τόσο ο Μπορίσοφ όσο και ο γενικός εισαγγελέας της Βουλγαρίας.

Ο… πρωθυπουργός Μπορίσοφ κοιμάται με το πιστόλι δίπλα του – για κάθε ενδεχόμενο

Ο σοσιαλιστής πρόεδρος της γειτονικής χώρας, ο Ρούμεν Ράντεφ, ανεμίζει τη σημαία της έντονης λαϊκής αντίδρασης στα σκάνδαλα ώστε να ευαισθητοποιηθούν οι Βρυξέλλες: «Η Ευρώπη δεν έχει δικαίωμα να συνεχίσει να κλείνει τα μάτια της. Η Ευρώπη χρειάζεται μια δημοκρατική Βουλγαρία, μια Βουλγαρία με κράτος δικαίου». Ο Ράντεφ, πολιτικός αντίπαλος του Μπορίσοφ, διατυμπανίζει εδώ και καιρό ότι το κράτος δικαίου έχει αντικατασταθεί από τον μαφιόζικο νόμο των «ολιγαρχών».

Ο Μπορίσοφ αμύνεται ανακυκλώνοντας τις παλιές κατηγορίες του ότι καλύτεροι σκανδαλοποιοί από τους σοσιαλιστές δεν υπάρχουν! Ταυτόχρονα κατηγορεί τον Ράντεφ ότι έχει εξαπολύσει πόλεμο εναντίον του, μία «προσωπική βεντέτα».

Δεν είναι θυρίδα, αλλά το συρτάρι του κομοδίνου στην κρεβατοκάμαρα του Μπορίσοφ

Τα νέα πρόσωπα που μπήκαν στον χορό της διαφθοράς και σκανδαλίζουν τους Βουλγάρους είναι ο πρώην επικεφαλής του λεγομένου «τουρκικού κόμματος» Αχμέτ Ντογκάν και ο σύμμαχός του και ιδιοκτήτης ομίλου media Ντέλιαν Πεέφσκι. Η κρίση παροξύνθηκε τις τελευταίες ημέρες καθώς ζητήθηκαν εξηγήσεις πάνω στο εξής θέμα: για ποιον λόγο οι εν λόγω κύριοι προστατεύονται από άνδρες των βουλγαρικών μυστικών υπηρεσιών, όπως απεδείχθη, την ίδια στιγμή που όλα δείχνουν ότι επηρεάζουν το δικαστικό προσωπικό, αν δεν το ελέγχουν απολύτως.

Το νέο επεισόδιο στη σειρά των σκανδάλων σημειώθηκε στις 7 Ιουλίου σε μία παραλία του Ευξείνου Πόντου όταν ο Κρίστο Ιβάνοφ, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και ηγέτης του «κόμματος κατά της διαφθοράς» με την επωνυμία «Ναι, Βουλγαρία», παρενοχλήθηκε από φρουρούς ασφαλείας, επειδή η ακτή ανήκει στον Ντογκάν.

Την επομένη ο ίδιος ο πρόεδρος Ράντεφ αποκάλυψε ότι οι φρουροί στην ακτή του Ντογκάν ήταν μυστικοί πράκτορες του κράτους, και το σκάνδαλο κλιμακώθηκε στις 9 Ιουλίου, όταν εισαγγελείς εισέβαλαν στο γραφείο του προέδρου και συνέλαβαν δύο από τους βοηθούς του!

Η κίνηση αυτή των δικαστικών αρχών αποδόθηκε από τον λαό σε παρέμβαση των Ντογκάν και Πεέφσκι στη Δικαιοσύνη και με σκοπό την εκδίκηση! Ακολούθησαν οι διαδηλώσεις με τις οποίες ζητείται η παραίτηση του Μπορίσοφ.