515
Ο Μπόικο Μπορίσοφ μιλά στους δημοσιογράφους έξω από εκλογικό τμήμα της Σόφιας | REUTERS/Spasiyana Sergieva

Βουλγαρία: Νικητή των εκλογών τον Μπορίσοφ έδωσαν τα exit polls

Protagon Team Protagon Team 2 Οκτωβρίου 2022, 20:13
Ο Μπόικο Μπορίσοφ μιλά στους δημοσιογράφους έξω από εκλογικό τμήμα της Σόφιας
|REUTERS/Spasiyana Sergieva

Βουλγαρία: Νικητή των εκλογών τον Μπορίσοφ έδωσαν τα exit polls

Protagon Team Protagon Team 2 Οκτωβρίου 2022, 20:13

Το κόμμα Gerb του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ είναι ο νικητής των εκλογών στην Βουλγαρία, σύμφωνα με τα exit polls.

Συγκεκριμένα, φαίνεται να εξασφαλίζει το 25,% των ψήφων, σύμφωνα με το exit poll της Alpha Research και το 24,6%, σύμφωνα με το exit poll της Gallup International.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, έπεται το κόμμα του αντιπάλου του, του κεντρώου Κίριλ Πετκόφ, με το 19% των ψήφων.

Ωστόσο, είναι πιθανόν ότι ο Μπορίσοφ θα δυσκολευθεί να εξασφαλίσει εταίρους για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Οι Βούλγαροι ψήφισαν σήμερα για τέταρτη φορά μέσα σε ενάμισι χρόνο, με την ακρίβεια να είναι το βασικό θέμα που απασχόλησε τα κόμματα και τους πολίτες στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Είναι χαρακτηριστικό πάντως, ότι η αποχή ενδέχεται να βρίσκεται σε ιστορικά υψηλό επίπεδο, καθώς είναι εμφανής η «κόπωση» των ψηφοφόρων από τις απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις.

Αν η ενδημική διαφθορά δέσποζε στις συζητήσεις στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, η οικονομική ανασφάλεια κυριάρχησε αυτή τη φορά στην προεκλογική εκστρατεία, ενώ ο πληθωρισμός αγγίζει το 20% σ’ αυτή τη χώρα των Βαλκανίων που είναι η πιο φτωχή -και πιο διεφθαρμένη, σύμφωνα με τις διεθνείς εκθέσεις- της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Οι τιμές είναι αυτό που ανησυχεί τους ψηφοφόρους, πολύ περισσότερο από τα γεωστρατηγικά ζητήματα που απασχολούν τα κόμματα», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκλογολόγος Αντονι Τοντόροφ του Νέου Βουλγαρικού Πανεπιστημίου.

Οι μελέτες δείχνουν «ένα φόβο για το χειμώνα», μήπως οι τιμές της θέρμανσης και των τροφίμων, που αυξάνονται κάθετα, οδηγήσουν τους ανθρώπους στη φτώχεια.

Σ’ αυτό το κλίμα ανησυχίας, ο πρώην πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, 63 ετών, βρήκε την ευκαιρία  να επανέλθει δυναμικά, παρότι είχε εκδιωχθεί από την πρωθυπουργία λόγω κατηγοριών για διαφθορά και εκτεταμένων διαδηλώσεων εναντίον του.

Με την εμπειρία του από μια δεκαετία στην εξουσία, υποσχέθηκε την Παρασκευή, κατά την τελευταία συγκέντρωση των υποστηρικτών του στη Φιλιππούπολη (Πλόβντιβ, νότια Βουλγαρία) να νικήσει «το χάος», να «εργαστεί για τη σταθερότητα της χώρας».

Ο 42χρονος αντίπαλός του, Πετκόφ, ήθελε «να συνεχίσει την αλλαγή», αλλά κυβέρνησε μόλις επτά μήνες, πριν ανατραπεί με πρόταση μομφής.

Σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι επιτέθηκε στις «πρακτικές διαφθοράς» για να αναδιανείμει το χρήμα στους νεότερους και τους συνταξιούχους, όμως «μένει να γίνει πολλή δουλειά».

«Η πρόκληση έγκειται στην επιλογή ανάμεσα σε μια ευρωπαϊκή, προοδευτική και διάφανη Βουλγαρία και στην επιστροφή στα χρόνια της πολιτικής διαφθοράς», είπε σε μια ύστατη έκκλησή του προς τους ψηφοφόρους.

Ο Πετκόφ απέκλεισε κατηγορηματικά μια συμμαχία με τον Μπορίσοφ, τον ορκισμένο εχθρό του, κάνοντας να πλανάται το φάσμα της συνέχισης της πολιτικής αστάθειας, που δεν έχει προηγούμενο μετά το τέλος του κομμουνισμού το 1989.

Το κόμμα Gerb δηλώνει από την πλευρά του «ανοιχτό σε όλους».

«Η κατάσταση είναι κρίσιμη, η Βουλγαρία έχει ανάγκη μια κυβέρνηση, όμως όχι με οποιοδήποτε τίμημα», είπε ο Τοντόροφ.

Για τον πολιτειολόγο Γκεόργκι Κιριάκοφ, ο Μπορίσοφ θα μπορούσε πάντως να συμμαχήσει με το κόμμα της τουρκικής μειονότητας MDL και τον υπερεθνικιστικό και φιλορωσικό σχηματισμό Vazrajdane (Αναγέννηση), του οποίου «η συμπεριφορά θα έχει καθοριστική σημασία».

Η κίνηση αυτή, η οποία πιστώνεται στις δημοσκοπήσεις με 11% ως 14% των ψήφων, αύξησε τη δύναμή της μετά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης, καθώς η Βουλγαρία είναι μια χώρα η οποία έχει ισχυρούς ιστορικούς, οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς με τη Μόσχα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...