Ηττα υπέστη την Τετάρτη η κυβέρνηση του Κίριλ Πετκόφ στη Βουλγαρία κατά την ψηφοφορία στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, γεγονός που εκτιμάται ότι θα βυθίσει τη χώρα σε νέα πολιτική κρίση. Την πρόταση μομφής σε βάρος της κυβέρνησης ψήφισαν 123 βουλευτές, ενώ 116 καταψήφισαν, σε σύνολο 240, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου Μίροσλαβ Ιβάνοφ.
Καταλυτικό παράγοντα για την πτώση της κυβέρνησης αποτέλεσαν οι διαφωνίες για το αν η Βουλγαρία θα έπρεπε να ξεμπλοκάρει την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση (περισσότερα εδώ).
Ο 42χρονος Πετκόφ, ένας απόφοιτος του Χάρβαρντ ο οποίος είχε δεσμευτεί πως θα καταπολεμήσει τη διαφθορά, υιοθέτησε μια ξεκάθαρα φιλοευρωπαϊκή και φιλονατοϊκή στάση μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, μια ασυνήθιστη προσέγγιση για μια χώρα με παραδοσιακά φιλική συμπεριφορά απέναντι στη Μόσχα, υπογράμμισε το πρακτορείο Reuters. Πολιτικοί αναλυτές προέβλεψαν ότι η νέα κυβέρνηση θα υιοθετήσει μια «πιο ουδέτερη στάση».
«Αυτή η ψηφοφορία είναι μόνο ένα μικρό βήμα σε έναν πολύ μακρύ δρόμο», είπε ο Πετκόφ μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας στη Βουλή. Ο ίδιος έχει απορρίψει τις συνομιλίες με κόμματα της αντιπολίτευσης για τη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού και θα επιδιώξει να προσεγγίσει αμφιταλαντευόμενους βουλευτές σε μια ύστατη προσπάθεια για να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές.
Ωστόσο, η Βουλγαρία ενδέχεται να οδηγηθεί σε νέες εκλογές, τις τέταρτες από τον Απρίλιο του 2021, θέτοντας σε κίνδυνο εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ και τα σχέδιά της να υιοθετήσει το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα το 2024, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ, επικαλούμενο ξένα δίκτυα, σε συνέχεια της παραπάνω εξέλιξης.
Ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ θα δώσει εκ νέου διερευνητική εντολή στο κόμμα του Κίριλ Πέτκοφ για να σχηματίσει νέα κυβέρνηση. Αν δεν τα καταφέρει, θα προσπαθήσουν άλλα δύο κόμματα. Σε περίπτωση αποτυχίας, η Βουλή θα διαλυθεί και θα προκηρυχθούν νέες εκλογές.
«Προέλαση των φιλορώσων;»
Το αποτέλεσμα της κάλπης της Τετάρτης ήταν αναμενόμενο, σύμφωνα με αναλυτές, μετά και από την αποχώρηση του κόμματος «Υπάρχει Τέτοιος Λαός» από το κυβερνητικό σχήμα, νωρίτερα τον Ιούνιο (περισσότερα εδώ).
Οπως είχε ανακοινώσει ο ηγέτης αυτού του κόμματος οι τέσσερις υπουργοί που προέρχονται από το «Υπάρχει Τέτοιος Λαός» (Εξωτερικών, Ενέργειας, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Νεολαίας και Αθλητισμού) αποσύρθηκαν επειδή διαφωνούν με τη στάση του επικεφαλής της βουλγαρικής κυβέρνησης απέναντι στη Βόρεια Μακεδονία όπως και με τη χαρασσόμενη οικονομική πολιτική.
Το πιθανότερο σενάριο είναι να στηθούν κάλπες εντός του θέρους, έγραφε πριν λίγες ημέρες ο διεθνής Τύπος. Η Corriere della Sera είχε μιλήσει περί «προέλασης των φιλορώσων Βουλγάρων», ενώ δεν απέκλεισε, σε προ ολίγων ημερών δημοσίευμά της, να δούμε στο εγγύς μέλλον ακόμη και «φιλορωσική κυβέρνηση σε ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης» (περισσότερα εδώ).
Υπενθυμίζεται ότι η γειτονική χώρα κατέληξε στη λύση του φιλελεύθερου Πετκόφ ύστερα από μακρά περίοδο πολιτικής αστάθειας εξαιτίας σκανδάλων. Αφορμή για την αντίδραση κατά του Πετκόφ ήταν το άνοιγμά του σε Αλβανία και Σκόπια όσον αφορά τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες τους (ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση). Περαιτέρω, οι απελάσεις κάποιων ρώσων διπλωματών και η άρνησή του του να πληρώσει σε ρούβλια τους Ρώσους για τις ενεργειακές προμήθειες της χώρας – κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα το κλείσιμο της στρόφιγγας από πλευράς Gazprom, ήδη από τον Απρίλιο (περισσότερα εδώ) – δεν βοήθησε τη δημοτικότητά του, καθώς οι Βούλγαροι θεωρούνται ένας από τους πλέον φιλικούς προς τη Μόσχα λαούς της Γηραιάς Ηπείρου (περισσότερα εδώ).