Ο Βίκτορ Ορμπαν μιλά στο ουγγρικό Κοινοβούλιο, την Δευτέρα | REUTERS/Bernadett Szabo
Επικαιρότητα

Βουδαπέστη: Ο Ορμπαν είπε «ναι» και η Σουηδία μπαίνει στο ΝΑΤΟ

Από τον Μάιο του 2022 προσπαθούσε η Στοκχόλμη να γίνει μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, αλλά Τουρκία και Ουγγαρία είχαν αντίθετη άποψη. Αφού πρώτα κάμφθηκε η αντίσταση του Ερντογάν, ήρθε η σειρά του ούγγρου πρωθυπουργού να πάρει αυτά που ήθελε από τους Σουηδούς -μαχητικά αεροσκάφη- για να ανάψει το «πράσινο φως»
Protagon Team

Μετά από σχεδόν δύο χρόνια σκόπιμων καθυστερήσεων, το τελευταίο εμπόδιο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και την ισχυροποίηση των βορείων συνόρων της Συμμαχίας με τη Ρωσία, πέφτει τη Δευτέρα με την έγκριση της Ουγγαρίας.

Ο Βίκτορ Ορμπαν το είχε προαναγγείλει από την Παρασκευή, και το επανέλαβε τη Δευτέρα στο ουγγρικό Κοινοβούλιο, κατά την εναρκτήρια ομιλία της εαρινής συνόδου της Βουλής.

Η επικύρωση του πρωτοκόλλου στην ουγγρική Βουλή εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία (188 ψήφοι επί συνόλου 199 βουλευτών),

Η Ουγγαρία είναι το τελευταίο από τα 30 μέλη της Συμμαχίας (όσα ήταν τον Μάιο του 2022) που απέμενε για να επικυρώσει την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας, καθώς ακόμα και η Τουρκία είχε δώσει το πράσινο φως, τον Ιανουάριο.

Ετσι, μετά την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας -που όπως λένε οι αναλυτές, προκάλεσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν με το να εισβάλει στην Ουκρανία- το ΝΑΤΟ εμφανίζεται ισχυροποιημένο και οι γειτονικές της Ρωσίας χώρες προστατευμένες ενόψει της ρωσικής απειλής.

Κρίστερσον: Ιστορική ημέρα

«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα», δήλωσε ο σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον, αμέσως μετά την επικύρωση από την Ουγγαρία του πρωτοκόλλου για την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας εντός του ΝΑΤΟ, πρόσθεσε ο ίδιος.

Συγχαρητήρια Σούνακ και Μακρόν σε Σουηδία

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ χαιρέτισε μια «ιστορική ημέρα» για το ΝΑΤΟ μετά την έγκριση του ουγγρικού Κοινοβουλίου.

«Ανυπομονούμε να σας καλωσορίσουμε στο ΝΑΤΟ πολύ σύντομα», δήλωσε ο Σούνακ με ανάρτηση στο X.

Από την πλευρά του ο Εμανουέλ Μακρόν συνεχάρη τη Σουηδία. «Συγχαρητήρια στη χώρα σας», είπε ο Μακρόν, δηλώνοντας χαρούμενος που η Σουηδία και η Φινλανδία «εντάχθηκαν στον οργανισμό μας».