O Μάκης Βορίδης στο στούντιο της ΕΡΤ το βράδυ της Πέμπτης | YouTube/ERT
Επικαιρότητα

Βορίδης: Ερχεται νέα νομοθετική παρέμβαση για το μπλόκο στον Κασιδιάρη

«Υπάρχει μια βαθιά αντίφαση που λέει ότι από τη μια μεριά το ποινικό τμήμα της Δικαιοσύνης τον καταδικάζει ως αρχηγό εγκληματικής οργανώσεως και έρχεται ένα άλλο τμήμα, της Δικαιοσύνης επίσης, το Α1 του Αρείου Πάγου, που λέει ότι είναι πολιτικός αρχηγός», σχολίασε ο υπουργός Εσωτερικών. Τι θα προβλέπει η τροπολογία ώστε να μην αμφισβητηθεί η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου
Protagon Team

Πρόσθετη νομοθετική παρέμβαση, για να μην κατέλθει στις εκλογές το λεγόμενο κόμμα Κασιδιάρη, προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, στη σκιά και των πρόσφατων εξελίξεων που έφεραν τον επίτιμο αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αναστάσιο Κανελλόπουλο, να τίθεται επικεφαλής του συγκεκριμένου πολιτικού μορφώματος ώστε να παρακαμφθεί το εμπόδιο για τον έγκλειστο στις φυλακές Δομοκού για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Ηλία Κασιδιάρη.

Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Εσωτερικών, μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στην ΕΡΤ1 κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ με την Εφη Αχτσιόγλου του ΣΥΡΙΖΑ και τον Δημήτρη Μάντζο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, η συγκεκριμένη παρέμβαση θα συζητηθεί στη Βουλή την προσεχή Μ. Δευτέρα. Ωστόσο νεότερες πληροφορίες, ήθελαν τη ρύθμιση να κατατίθεται στη Βουλή ακόμα και εντός της Παρασκευής.

Είναι εμφανές πως η κυβέρνηση, εκφράζοντας το πολιτικό σύστημα ευρύτερα, τρέχει να προλάβει μια άστοχη κρίση του Αρείου Πάγου: το Α1 Τμήμα του ανώτατου δικαστηρίου αναμένεται στις 5 Μαΐου να ανακηρύξει τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις εκλογές – και το «Εθνικό Kόμμα – Ελληνες», που ιδρύθηκε το 2020 από τον Κασιδιάρη αλλά τώρα έχει πρόεδρο-μπροστινό τον κ. Κανελλόπουλο, καταγράφεται ήδη στις δημοσκοπήσεις με ποσοστά που του εξασφαλίζουν είσοδο στην επόμενη Βουλή.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», προτάθηκε να υπάρξει προσθήκη στον ισχύοντα νόμο, ώστε την απόφαση για τη συμμετοχή των κομμάτων στις επικείμενες εκλογές να λάβει το σύνολο των δικαστών που υπηρετούν στο αρμόδιο Τμήμα του Αρείου Πάγου και όχι μόνον πέντε από αυτούς, όπως γινόταν μέχρι τώρα.

Ο κ. Βορίδης ανέφερε συγκεκριμένα:

«Υπάρχουν δύο ζητήματα τα οποία κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει να συγχέονται. Το ένα είναι οι πολιτικές προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξτρεμιστική ψήφος. Αυτό είναι ένα πολιτικό ζήτημα. Είναι ένα ζήτημα το οποίο συνδέεται με το πόσο αποτελεσματικές μπορούν να είναι κάθε φορά οι πολιτικές που ακολουθούν με το πόσο οικοδομούν μια κοινωνική συνοχή. Οικοδομούν μία συνείδηση η οποία επιτρέπει στους πολίτες να συμμετέχουν με έναν τρόπο που υπερασπίζονται την πραγματικότητα, την κοινοβουλευτική δημοκρατία, την αντιπροσωπευτική δημοκρατία. Η λεγόμενη αντισυστημική ψήφος, να το πω έτσι, στην πραγματικότητα προφανώς και δεν αποτελεί λύση και δεν παράγει ουσιαστικές προτάσεις. Αποτελεί ένα είδος τυφλής διαμαρτυρίας και, ναι, χρήζει πολιτικής αντιμετωπίσεως.

»Το θέμα με τον Κασιδιάρη έχει και κάτι πρόσθετο. Το πρόσθετο είναι ότι ο Κασιδιάρης δεν είναι απλώς κάποιος στον οποίο διοχετεύεται η αντισυστημική ψήφος, είναι ένας καταδικασμένος εγκληματίας για ηγεσία σε εγκληματική οργάνωση στην οποία αποδίδονται συγκεκριμένες βαριές κακουργηματικές πράξεις. Αρα λοιπόν εδώ αυτά τα δύο πράγματα πρέπει να διαχωριστούν. Η παρέμβαση την οποία έχει κάνει η κυβέρνηση, είναι ένα ζήτημα να συζητήσουμε λοιπόν το πρώτο που είναι σύνθετες πολιτικές και σύνθετες δράσεις και μπορούμε να συζητάμε πολύ για αυτό, είναι ένα άλλο ζήτημα το να συζητήσουμε το δεύτερο που είναι ότι δεν μπορεί να υπάρχει μια βαθιά αντίφαση που λέει ότι από τη μια μεριά το ποινικό τμήμα της Δικαιοσύνης τον καταδικάζει ως αρχηγό εγκληματικής οργανώσεως και έρχεται ένα άλλο τμήμα της Δικαιοσύνης επίσης, το Α1 του Αρείου Πάγου, που λέει ότι είναι πολιτικός αρχηγός. Η παρέμβασή μας, θα εκδηλωθεί και νομίζω ότι θα τη συζητήσουμε εκτενώς στη Βουλή τη Δευτέρα».

Οι δηλώσεις του κ. Βορίδη έγιναν λίγη ώρα αφότου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας, από την πλευρά του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, είχε προαναγγείλει νέα παρέμβαση για να εμποδιστεί η συμμετοχή του πρωτοδίκως καταδικασμένου χρυσαυγίτη στις επικείμενες εκλογές. «Οτιδήποτε θεσμικά χρειαστεί να συμπληρωθεί μέχρι τη Μεγάλη Τρίτη, Μεγάλη Τετάρτη που θα κλείσει η Βουλή, εδώ είμαστε να το κάνουμε», είχε πει ο κ. Οικονόμου, για να προσθέσει:

«Υπάρχει ένα επαρκές θεσμικό πλαίσιο. Πολλές φορές μπορεί να χρειαστούν και κάποιες τεχνικές προσθήκες, εδώ είμαστε. Το ζήτημα έχει μια διπλή διάσταση. Η μια διάσταση είναι να μην επιτρέψουμε, να μην αφήσουμε κανένα περιθώριο να ξεγελάσουν μαχαιροβγάλτες, νεοναζί, εγκληματικές οργανώσεις την ελληνική Δικαιοσύνη. Το άλλο πλαίσιο, που είναι ευθύνη όλων μας –και της Νέας Δημοκρατίας και των υπόλοιπων πολιτικών κομμάτων– η πολιτική περιθωριοποίηση και αποδοκιμασία αυτών των μορφωμάτων. Είμαστε σε εγρήγορση, οτιδήποτε θεσμικά χρειαστεί να συμπληρωθεί μέχρι τη Μεγάλη Τρίτη, Μεγάλη Τετάρτη που θα κλείσει η Βουλή, εδώ είμαστε να το κάνουμε. Πάντως, επαρκές πλαίσιο υπάρχει, έτσι ώστε να μη δοθεί η δυνατότητα σε εγκληματική οργάνωση με οποιουσδήποτε “μπροστινούς” ή με οποιονδήποτε μανδύα, να διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών».

Τι θα προβλέπει η τροπολογία

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ιωάννας Μάνδρου για την «Καθημερινή», η σοβαρότητα του εγχειρήματος, που εκδηλώθηκε προκειμένου να επιτύχει ο καταδικασμένος Ηλίας Κασιδιάρης να περάσει το φίλτρο της νομιμότητας με την ανάληψη της ηγεσίας του κόμματός του από τον επίτιμο αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, σήμανε συναγερμό στο ανώτατο δικαστήριο, καθώς υποστηρίχθηκε η ανάγκη λήψης με νομοθετική ρύθμιση μέριμνας, ώστε η όποια δικαστική κρίση του ανωτάτου δικαστηρίου για ένα τόσο σοβαρό θέμα να μην μπορεί να αμφισβητηθεί.

Στόχος να μην αμφισβητηθεί η όποια απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου, καθώς θα ληφθεί από το σύνολο των δικαστών του αρμόδιου τμήματος στον Αρειο Πάγο.

Προς τούτο προτάθηκε να υπάρξει προσθήκη στον ισχύοντα νόμο, ώστε την απόφαση για τη συμμετοχή των κομμάτων στις επικείμενες εκλογές –η οποία στην παρούσα φάση θα αφορά πρωτίστως το κόμμα Κασιδιάρη– να λάβει το σύνολο των δικαστών που υπηρετούν στο αρμόδιο Τμήμα του Αρείου Πάγου και όχι μόνον πέντε από αυτούς, όπως γινόταν μέχρι τώρα.
Ο συνολικός αριθμός των δικαστών του Α1 Τμήματος του ανωτάτου δικαστηρίου, που θα αποφασίσουν για την ανακήρυξη των κομμάτων, σύμφωνα με την κυβερνητική τροπολογία που θα κατατεθεί, είναι εννέα μαζί με τον πρόεδρό του, αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου Χρήστο Τζανερίκο, έμπειρο δικαστικό.

Ετσι, η κυβερνητική ρύθμιση θα αποτελεί προσθήκη στην ισχύουσα νομοθεσία, η οποία ήδη προβλέπει ότι τη συμμετοχή των κομμάτων στις εκλογές κρίνει «το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου» χωρίς να κάνει λόγο για τον αριθμό των δικαστών που πρόκειται μετάσχουν στον εν λόγω δικαστικό σχηματισμό. Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», με την κυβερνητική τροπολογία θα προστεθεί «το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου σε πλήρη σύνθεση».

Ωστόσο, η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου για το κόμμα Κασιδιάρη, όπως κι αν αυτό τελικά επιλεγεί να αιτηθεί τη συμμετοχή του στις εκλογές, θα αποτελέσει ένα μεγάλο τεστ για τα αντανακλαστικά και της Δικαιοσύνης, η οποία καλείται να κλείσει την πόρτα της Βουλής σε καταδικασθέντες για εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, αξιοποιώντας τον πρόσφατο νόμο της κυβέρνησης με πρόσθετες ασφαλιστικές δικλίδες. Η απόφαση του Αρείου Πάγου θα ληφθεί στις 5 Μαΐου και αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον.

ΣΥΡΙΖΑ: Χορηγός της Ακροδεξιάς ο Πρωθυπουργός

Εντονη ήταν αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για τροπολογία-φιάσκο (για το ήδη ψηφισθέν πλαίσιο), αλλά και για ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία του Αρείου Πάγου με τη νέα ρύθμιση-προσθήκη, η οποία όπως εκτιμά, το μόνο που θα πετύχει και πάλι, είναν να φουσκώσει τα ποσοστά του κόμματος Κασιδιάρη και της ακροδεξιάς.

«Οταν προειδοποιούσαμε για τις συνταγματικές ακροβασίες του κ. Μητσοτάκη με την τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη, ο ίδιος μαζί με το ΚΙΝΑΛ απέρριψαν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και ψήφισαν μία τροπολογία που αποδεικνύεται δυστυχώς φιάσκο.

»Εναν μήνα μετά και ενώ έχουν προκηρυχθεί εκλογές, διαβλέποντας το αδιέξοδο, ετοιμάζεται να φέρει νέα τροπολογία για να καλύψει το εγκληματικό του λάθος, παρεμβαίνοντας όμως ευθέως στη λειτουργία του Αρείου Πάγου και τη σύνθεση του δικαστικού Σώματος που θα αποφασίσει», τονίζεται στην ανακοίνωση της Κουμουνδούρου.

«Το μόνο που καταφέρνει όμως με αυτές τις συνταγματικές ακροβασίες είναι να προσδίδει αντισυστημικά χαρακτηριστικά και να φουσκώνει τα ποσοστά της ακροδεξιάς», καταλήγει το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ που αποκαλεί τον Πρωθυπουργό «μεγαλύτερο χορηγό της Ακροδεξιάς» και «παρωδία» την όλη διαδικασία με τις τροπολογίες για το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη.