Επικαιρότητα

Βορίδης: «Στην αγοραστική δύναμη η Ελλάδα είναι πάνω από εννέα χώρες της ΕΕ»

«Τους τέσσερις τελευταίους μήνες υπάρχει αποκλιμάκωση των τιμών η οποία φαίνεται στις τιμές των σουπερμάρκετ», υποστήριξε ο υπουργός Επικρατείας, ο οποίος προστέθηκε στα κυβερνητικά στελέχη που προσπαθούν να καταδείξουν ότι η κατάσταση της οικονομίας με την ακρίβεια δεν είναι αυτή που περιγράφεται
Protagon Team

Ο Μάκης Βορίδης, υπουργός Επικρατείας και βουλευτής Ανατ. Αττικής της ΝΔ, προστέθηκε στη λίστα των υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών (Ακης Σκέρτσος αλλά και Κωστής Χατζηδάκης), που επιχειρούν τελευταία να αποκρούσουν τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, αλλά και ερευνητών και μέσων ενημέρωσης, περί ακρίβειας και γενικά δύσκολης κατάστασης της οικονομίας για τα ελληνικά νοικοκυριά.

Ο κ. Βορίδης εμφανίστηκε το πρωί της Τετάρτης στο Mega και δήλωσε σχετικά:

«Εμείς έχουμε εκλεγεί με βάση ένα προεκλογικό πρόγραμμα και αυτό υλοποιούμε. Στο προεκλογικό μας πρόγραμμα έχουμε πει ότι είναι στόχος 4ετίας η αύξηση του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ. Αυτή τη στιγμή, τον πρώτο χρόνο, έχουμε φτάσει τον μέσο μισθό στα 1.250 ευρώ. Με βάση αυτό το προεκλογικό πρόγραμμα θα κριθούμε όχι με βάση την αξίωση κάποιου. Εμείς δεν είπαμε ποτέ ότι μπορούμε να πάμε τον μέσο μισθό στα 2.500 ευρώ, είπαμε ότι θα τον πάμε στα 1.500. (…) Το επιτυγχάνουμε γιατί ασκούνται πολιτικές και αυτές οι πολιτικές θα συνεχίσουν», σημείωσε, για να συμπληρώσει:

«Η ακρίβεια ξέφυγε στον κόσμο, δεν ξέφυγε (μόνο) στην Ελλάδα. Στην αγοραστική δύναμη η Ελλάδα είναι πάνω από εννέα χώρες της ΕΕ και οι χώρες της ΕΕ προφανώς είναι οι πιο πλούσιες χώρες στον κόσμο. Εμείς είμαστε πάνω εννέα σκάλες από αυτές τις χώρες, βγαίνοντας από μια πολυετή κρίση», είπε, χωρίς πάντως να πει πού βασίζει αυτή την κατάταξη της χώρας μας.

Οι δηλώσεις του κ. Βορίδη έρχονται σε αντίθεση με την έρευνα (Μάρτιος 2024) της Eurostat, σύμφωνα με την οποία, από απόψεως αγοραστικής δύναμης των πολιτών, η Ελλάδα βρέθηκε, το 2023, στην προτελευταία θέση της ΕΕ των 27 όσον αφορά το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, με επίδοση στο 67% του μέσου όρου της ΕΕ, με τη Βουλγαρία να είναι η μοναδική χώρα με χαμηλότερη επίδοση (64%).

Ο ίδιος επέμεινε πως «οι αριθμοί μάς δείχνουν τη μεγάλη εικόνα», εννοώντας τους δικούς του αρθιμούς. Και στάθηκε στο θέμα με τις δηλώσεις εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών: «80% δηλώσεις ελευθέρων επαγγελματιών δηλώνουν εισόδημα 216 ευρώ τον μήνα. Εγώ δεν είμαι εντάξει με αυτό», είπε, για να αναφερθεί και στο θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού:

«Τα στοιχεία δείχνουν 30% αύξηση του κατώτατου μισθού. Τους τέσσερις τελευταίους μήνες υπάρχει αποκλιμάκωση των τιμών η οποία φαίνεται στις τιμές των σουπερμάρκετ. Δεν λέω ότι είναι θηριώδης αποκλιμάκωση. Ο κατώτατος μισθός δεν είναι μόνο ο κατώτατος μισθός, είναι και το επίδομα ανεργίας γιατί συμπαρασύρεται, είναι και οι τριετίες. Αρα αυξήθηκαν μισθοί. Οταν αυξάνεται 30% και ο συσσωρευμένος πληθωρισμός είναι 17%, δεν μπορεί να τον έφαγε η ακρίβεια, κάτι έμεινε. Κάτι έφαγε η ακρίβεια και κάτι έμεινε».

Μιλώντας, γενικότερα, για τους κυβερνητικούς στόχους έως την ολοκλήρωση τετραετίας, ο κ. Βορίδης τόνισε:

«Εκείνο το οποίο είπαμε το ’19, δηλαδή σταθεροποίηση της οικονομίας, μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης, ανάπτυξη της οικονομίας, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και επομένως μέσω αυτού του τρόπου αύξηση του εισοδήματος, είναι η ιστορία της 5τιας και θα είναι η ιστορία της 8ετιας. Αυτό είναι που κάνουμε κάθε μέρα. Είχαμε 17.8% ανεργία όταν πήραμε τη διακυβέρνηση και σήμερα είναι στο 9.6%. Αυτό είναι 500.000 θέσεις εργασίας».

«Η ακρίβεια είναι ένα φαινόμενο το οποίο έρχεται στον δυτικό κόσμο αμέσως μετά τον κορoνοϊό γιατί έχει υπερθεμανθεί η οικονομία, έχει κυκλοφορήσει πάρα πολύ χρήμα και επομένως αυτό δημιουργεί πληθωριστικά φαινόμενα στη Δύση. Η Ελλάδα είναι κάτω από τον μέσο όρο στον πληθωρισμό της ΕΕ. (…) Δεν λέω ότι αυτά δεν είναι θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν και δεν λέω ότι δεν είναι θέματα που μας ενδιαφέρουν, έχουμε κάνει πάρα πολλά για την ακρίβεια», σημείωσε.

Για όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βορίδης σχολίασε:

«Όλο αυτό το φαρσικό το οποίο βλέπετε είναι το επιτίμιο μιας πολιτικής κατάρρευσης και ρευστοποίησης η οποία έχει γίνει μετά τις τελευταίες εκλογές. Αυτή συνέβη γιατί στην πραγματικότητα είπαν ψέματα, συκοφάντησαν, αποπειράθηκαν να χειραγωγήσουν τα ΜΜΕ, αποπειράθηκαν να ενοχοποιήσουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους και αυτό οδήγησε στην εκλογική κατάρρευση. Το επιτίμιο της εκλογικής κατάρρευσης είναι η εκλογή Κασσελάκη. Ο Κασσελάκης και όλο αυτό το οποίο βλέπουμε τώρα δεν είναι η κρίση, είναι το αποτέλεσμα της κρίσης».