Kάνουμε και προστατεύουμε τους πλειστηριασμούς για να μην χρειαστεί νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, λέει τώρα ο υπουργός Δικαιοσύνης | ΙΝΤΙΜΕnews
Επικαιρότητα

Βουλή: «Ηταν δίκαιο, έγινε πράξη» η αυτεπάγγελτη δίωξη για τους πλειστηριασμούς

Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή με αφορμή τη «βροχή» τροπολογιών από την κυβέρνηση και την επίμαχη ρύθμιση με τις κυρώσεις σε βάρος όσων επιχειρούν να εμποδίσουν τη διενέργεια πλειστηριασμών. Ονομαστική ψηφοφορία ζήτησε το ΚΚΕ
Protagon Team

Ομοβροντία «πυρών» από την αντιπολίτευση δέχθηκε την Πέμπτη ο Σταύρος Κοντονής  για το μπαράζ τροπολογίων που ήρθαν «μέσα στη νύχτα» στη Βουλή με το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, ανάμεσά τους και αυτή για την αυτεπάγγελτη δίωξη όσων παρεμποδίζουν τους πλειστηριασμούς.

Κατά τη «θυελλώδη» συζήτηση, ο υπουργός αντέδρασε έντονα τόσο για το αίτημα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, Θανάση Παφίλη, να αποσυρθεί η τροπολογία, όσο και για τις αιτιάσεις άλλων εκπροσώπων της αντιπολίτευσης που τον κατηγόρησαν ότι αντί για προστατευτική διάταξη της πρώτης κατοικίας έφερε μία διωκτική ρύθμιση.

Σε θέση άμυνας ο κ. Κοντονής προσπάθησε να εξηγήσει ότι η επίμαχη τροπολογία δεν εισάγει νέο αυστηρό πλαίσιο, αλλά επεκτείνει το ήδη αυστηρό και στους χώρους που θα διεξάγονται ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Ζήτησε μάλιστα να μοιραστεί το άρθρο 334 του Ποινικού Κώδικα για να συγκρίνουν, όπως είπε, οι βουλευτές τι αλλάζει στη νομοθεσία.

«Η προσθήκη που γίνεται», διευκρίνισε, «είναι σε χώρο που χρησιμοποιείται από υπάλληλο πλειστηριασμού κατά την διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης. Για τα ειρηνοδικεία δεν αλλάζει τίποτα. Παραμένει ως έχει από το 1950. Προσθέσαμε την διάταξη για τα γραφεία των συμβολαιογράφων επειδή θα γίνονται ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Ό,τι ισχύει για τους δημόσιους πλειστηριασμούς στα ειρηνοδικεία από το 1950 θα ισχύει και για τους ηλεκτρονικούς».

«Το καινούργιο είναι ότι εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια βγαίνουν στο σφυρί. Αυτή είναι η νέα κατάσταση. Δεν κάνουμε παραπληροφόρηση. Εμείς λέμε ότι με τη διάταξη δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για το αυτεπάγγελτο, για ένταση βίας και καταστολής για αυτούς που διαμαρτύρονται. Είναι πολιτικό το ζήτημα και προμηνύει τι θα γίνει από τον καινούργιο χρόνο. Ποιος σας λέει ότι εμείς συμφωνούμε με την υφιστάμενη διάταξη;» ανταπάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του  ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης και ζήτησε τη διενέργεια ονομαστικής ψηφοφορίας για την τροπολογία.

«Ηταν δίκαιο, έγινε πράξη» η αυτεπάγγελτη δίωξη, σχολίασε δηκτικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Μάκης Βορίδης, παραπέποντας στο χιλιοειπωμένο σύνθημα του Πρωθυπουργού..

«Η τροπολογία δείχνει πόσο ταγμένοι είστε στους πλειστηριασμούς. Αναρωτιέμαι αν ενδεχομένως 3-4 χρόνια πριν κάποιοι από εσάς θα βρισκόσασταν εκτεθειμένοι σε αυτεπάγγελτες διώξεις. Μετά το κανένα σπίτι θα νομοθετήσετε την αυτεπάγγελτη δίωξη για όσους παρενοχλούν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που οδηγούν τα σπίτια σε χέρια τραπεζίτη», παρατήρησε χαρακτηριστικά για να προσθέσει:  «Δεν θα ήταν πιο απλό αντί αυτής της ρύθμισης να φέρετε μια ρύθμιση που αποτελεσματικά προστατεύει την πρώτη κατοικία; Αυτό γίνεται ενόψει του αδιεξόδου που έχει οδηγηθεί η κυβέρνηση. Τώρα θυμηθήκατε το νομοθετικό κενό; Το φέρατε γιατί υπάρχει ανησυχία ότι δεν εξελίσσονται ομαλά οι πλειστηριασμοί. Θα φέρετε διάταξη για την αποτελεσματική προστασία της πρώτης κατοικίας. Αντί να φέρετε την προστατευτική διάταξη φέρατε την καταδιωκτική. Φέρνετε την προστασία των υπαλλήλων του πλειστηριασμού και όχι των δανειοληπτών. Κάνατε επιλογή μην μας κοροϊδεύετε».

Στη συνέχεια  απευθύνθηκε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ρωτώντας τους: «Είστε εντάξει; Νιώθετε καλά; Από το κίνημα, από τους δρόμους και τα δεν πληρώνω φθάσατε στην περαιτέρω ποινικοποίηση της συγκεκριμένης δραστηριότητας…Το λέω γιατί είναι σημαντικό να νιώθετε καλά».

Από την πλευρά του ο Σταύρος Κοντονής επέμεινε ότι η  προστασία της πρώτης κατοικίας είναι εξασφαλισμένη έως 31.12.2018 (για λαϊκή κατοικία αυτή τη φορά δεν εξειδίκευσε) και κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι με τις διατάξεις που έφερναν το μόνο που έκαναν ήταν να προστατεύουν εκατομμυριούχους με βίλες εις βάρος των φορολογουμένων.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στην αιτιολογική έκθεση της επίμαχης τροπολογίας, υποστηρίζεται ότι οι εν λόγω νομοθετικές ρυθμίσεις υπαγορεύονται «από λόγους υπέρτερου δημοσιονομικού και δημόσιου συμφέροντος, που αποσκοπούν αφενός στη στήριξη και προστασία της εθνικής οικονομίας μέσω της ακώλυτης διενέργειας των πλειστηριασμών ως μέσων ενίσχυσης της ρευστότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και αποφυγής ανάγκης νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αφετέρου στην εξασφάλιση της έννομης προστασίας των συμβολαιογράφων που διενεργούν πλειστηριασμούς ως υπάλληλοι αυτών»!

«Κάνουμε» δηλ. «πλειστηριασμούς για να μην χρειαστεί νέα ανακεφαλοποίηση τραπεζών»!

Με αφορμή ωστόσο την ανωτέρω επισήμανση ο  κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Θανάσης Θεοχαρόπουλος σχολίασε ότι από τη μία η κυβέρνηση επικαλείται στην αιτιολογική έκθεση «λόγους δημοσιονομικού συμφέροντος», αλλά από την άλλη το υπουργείο Δικαιοσύνης ούτε π ου σκέφτεται να εισάγει πρόβλεψη για αυτεπάγγελτες διώξεις των μελών του Ρουβίκωνα.