Ο υπουργός Επικρατείας στη συνέντευξή του στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Mega | Mega
Επικαιρότητα

Βορίδης για προκλήσεις Σιλιάνοφσκα: Αύριο το πρωί έχεις μία χώρα που δεν έχει όνομα

«Πυροβολούν τα πόδια τους», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας για τα τερτίπια της νέας ηγεσίας στα Σκόπια. Δικαιώνονται οι επιφυλάξεις για τις ρήτρες δεσμευτικότητας που θα έπρεπε να υπάρχουν στη Συμφωνία των Πρεσπών, ώστε να την καταστήσουν αποτελεσματική και λειτουργική. «Αχρείαστη» η επίσκεψη Ράμα, «δεν κατάλαβα τι ήρθε να κάνει». «Ο Ερντογάν θα πει αυτά που θέλει και θα πάρει από τον Πρωθυπουργό την απάντηση που πρέπει»
Protagon Team

Τυχόν επιμονή σε προκλήσεις όπως αυτή από τη νεοεκλεγείσα πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, οδηγεί σε μία χώρα που δεν έχει όνομα, παρατήρησε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, ο οποίος επανήλθε και στη συζήτηση για τα κενά που, όπως είπε, υπάρχουν στη Συμφωνία των Πρεσπών, και δη «στις ρήτρες δεσμευτικότητας που θα την έκαναν αποτελεσματική και λειτουργική».

Σε δηλώσεις του στο Mega, o κ. Βορίδης στάθηκε στο γεγονός ότι η κυρία Σιλιάνοφσκα εκφώνησε άλλον όρκο από αυτόν τον οποίο εν συνεχεία υπέγραψε στο πρακτικό ορκωμοσίας, εκεί όπου παρατίθεται η συνταγματική ονομασία.

«To πρακτικό ορκωμοσίας περιείχε τον προσδιορισμό “Βόρεια”, ασχέτως που δεν το είπε. Αν αμφισβητηθεί το πλαίσιο της Βόρειας Μακεδονίας, αύριο το πρωί έχεις μία χώρα που δεν έχει όνομα γιατί όλες οι υπόλοιπες χώρες την έχουν αναγνωρίσει με αυτό το όνομα που έχει. Αυτοί, με αυτό που κάνουν, “πυροβολούν τα πόδια τους”», σχολίασε για την πρόκληση από τη νέα ηγεσία της γείτονος, παραπέμποντας στην άμεση απάντηση από πλευράς τόσο του υπουργείου Εξωτερικών, όσο και Ευρωπαϊκής Ενωσης, και μάλιστα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.

«Θεωρώ ότι είναι μία κίνηση άμεσα μετεκλογική, και γίνεται συνήθως. Η αντίδραση της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης ήταν άμεση. Δεν έχουν και πολλά πράγματα να κάνουν στη Βόρεια Μακεδονία», πρόσθεσε, για να περάσει στην επισήμανση ως προς το περιεχόμενο και την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών:

(Οι εξελίξεις αυτές) μας γυρνούν σε μια συζήτηση περί των επιφυλάξεων για τη Συμφωνία αυτή, την οποία η Νέα Δημοκρατία δεν την ψήφισε, όχι μόνο ως προς το περιεχόμενό της (…) Κυρίως ως προς τη διάρθρωση και την εφαρμογή της, μέσα στην κριτική που είχε ασκηθεί, είναι ότι έχει ελάχιστες προβλέψεις για τις ρήτρες δεσμευτικότητας που θα έπρεπε να υπάρχουν, ώστε να την καταστήσουν αποτελεσματική και λειτουργική. Αυτή ήταν μία από τις επιφυλάξεις».

Παρά ταύτα, ο υπουργός Επικρατείας ζήτησε να δοθεί χρόνος γιατί «είναι και ολίγον τα λεγόμενα “άμεσα μετεκλογικά”. Υπάρχει διεθνές περιβάλλον, υπάρχουν διεθνείς υποχρεώσεις». Σε κάθε περίπτωση, κατέληξε ο κ. Βορίδης, «σωστά επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών με την ανακοίνωσή του ότι μια τέτοια προσέγγιση θα φέρει σημαντική επιδείνωση στις διμερείς σχέσεις, αυτονόητο είναι αυτό».

Η συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας στο Μega άρχισε από την ιδιωτική επίσκεψη του αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα στην Αθήνα, ενώ δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στην επίσημη επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τουρκία για τη  συνάντησή του με τον πρόεδρο Ερντογάν:

Ερωτηθείς για την επίσκεψη Ράμα, ο κ. Βορίδης παρατήρησε λακωνικά: «Δεν κατάλαβα τι ήρθε να κάνει», για να επαναλάβει τον χαρακτηρισμό «αχρείαστη» που είχε χρησιμοποιήσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

«Το μεγάλο ζήτημα που έχουμε εμείς είναι αυτό της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία», τόνισε. Και, ναι μεν εν συγκρίσει με άλλες εποχές υπάρχει «σημαντική βελτίωση», από την άλλη υπάρχουν και «εκκρεμή, πολύ σοβαρά ζητήματα, τα οποία έχουν να κάνουν κυρίως με τις περιουσίες στο παραλιακό μέτωπο, των Ελλήνων στη Βόρεια Ηπειρο».

Οπως και αν έχει, επεσήμανε, οι ελληνοαλβανικές σχέσεις επιδεινώθηκαν θεαματικά με τη φυλάκιση Μπελέρη, που έγινε «κατά παράβαση κάθε αρχής κράτους δικαίου, με απαράδεκτες μεθοδεύσεις εκ μέρους της αλβανικής διοικήσεως».

«Αν τώρα νομίζουν ότι θα τρομάξουμε επειδή θα γίνει μια συγκέντρωση κάποιων Αλβανών στην Ελλάδα, η απάντηση είναι: καθόλου δεν τρομάζουμε», διεμήνυσε ο κ. Βορίδης, προεξοφλώντας ότι στις επικείμενες  ευρωεκλογές «θα δοθεί απάντηση από τους έλληνες πολίτες για την ευαισθησία με την οποία αντιμετωπίζουμε και τα ζητήματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, αλλά και τα ζητήματα του κράτους δικαίου».

«Ο Ερντογάν θα πει αυτά που θέλει και θα πάρει την απάντηση που πρέπει»

Αναφερόμενος στη συνέχεια στην επίσκεψη Μητσοτάκη στην Αγκυρα, ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι επιλύοντας τα λεγόμενα μικρά θέματα, επιτυγχάνεται η αποκλιμάκωση της έντασης.

Οσον αφορά τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί με απόφαση Ερντογάν, ο κ. Βορίδης έκανε λόγο για παραβίαση όσων προβλέπει ο ΟΗΕ για τα πολιτιστικά μνημεία. «Ο Πρωθυπουργός θα το θέσει», ξεκαθάρισε, «αλλά δεν πιστεύω ότι θα αλλάξει η τουρκική πολιτική».

Ευρύτερα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, εκτίμηση του υπουργού Επικρατείας ήταν ότι «ο Ερντογάν δεν έχει αλλάξει. Ωστόσο, επειδή έχει συρθεί σε μια διαδικασία διαλόγου, δεν σημαίνει ότι έχουν αλλάξει οι διπλωματικές απόψεις της Τουρκίας». Κατά συνέπεια, «στη συνάντηση ο τούρκος πρόεδρος θα πει αυτά που θέλει να πει, θα πάρει από τον Ελληνα Πρωθυπουργό την απάντηση που πρέπει να πάρει και πάμε παρακάτω».

Οσον αφορά τη συζήτηση και τη διαδρομή μέχρι την προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης, είπε πως είναι «πολύ μακρινές», δεδομένου ότι προϋπόθεση (για την προσφυγή στη Χάγη) είναι η υπογραφή συνυποσχετικού και, άρα, συμφωνία στα θέματα που θα τεθούν στην κρίση του Δικαστηρίου. «Τη Χάγη όμως την αποφεύγει ο Ερντογάν», έσπευσε να επισημάνει.

Στη συνέντευξή του, τέλος, ο Μάκης Βορίδης επεφύλαξε και ένα σχόλιο για την εγχώρια προεκλογική περίοδο, σημειώνοντας, ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη, ότι ακόμη και το τροχόσπιτο που χρησιμοποιείται για τις ανάγκες της προεκλογικής καμπάνιας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «δεν έχει το λογότυπο ΣΥΡΙΖΑ».