Ο υπουργός Επικρατείας στην παρουσία του στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ | ΥοuTube// ΣΚΑΪ
Επικαιρότητα

Βορίδης: Φαντάζομαι θα έρθουν στη Ρηγίλλης Σαμαράς και Καραμανλής

Θετική η κίνηση του Πρωθυπουργού να τους απευθύνει προσωπική πρόσκληση για την επετειακή εκδήλωση για τα 50χρονα της ΝΔ, εκτίμησε ο υπουργός Επικρατείας. Τι περισσότερο θα έκαναν σε Μεταναστευτικό, εξωτερική πολιτική και Αμυνα τα κόμματα δεξιότερα της ΝΔ;
Protagon Team

Από την πρόσκληση Μητσοτάκη στους πρώην πρωθυπουργούς και προέδρους της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή, να παραστούν στην ειδική επετειακή εκδήλωση για τα 50χρονα του κυβερνώντος κόμματος, στην ιστορική έδρα του, στη Ρηγίλλης, άρχισε τη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης.

«Φαντάζομαι πως θα έρθουν», ανέφερε με νόημα ο κ. Βορίδης, αν και όπως είπε, προς το παρόν ο ίδιος δεν έχει κάποια ενημέρωση.

Οπως εξήγησε, οι πρώην πρωθυπουργοί «πάντα έχουν μια πιο ειδική μεταχείριση», άλλωστε «την αξίζουν, είναι πρώην πρωθυπουργοί και (διατελέσαντες) πρόεδροι της παρατάξεως». Σε κάθε περίπτωση, η κίνηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι «πολύ θετική», εκτίμησε, υπενθυμίζοντας ότι έχει προηγηθεί συνέδριο για τα 50χρονα της Νέας Δημοκρατίας, στο Ζάππειο Μέγαρο.

«Αυτό που γίνεται τώρα», θέλησε να επισημάνει, «είναι μια πιο επετειακή, πιο ανοιχτή και πιο χαλαρή συγκέντρωση με ιστορικό χαρακτήρα, και λόγω Ρηγίλλης».

Παράλληλα, ο κ. Βορίδης τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να επιτελεί το έργο της και επελέγη για αυτά τα οποία προωθεί.

Στη συζήτηση τέθηκε και το ζήτημα με την ερώτηση των 11 βουλευτών στον υπουργό Οικονομικών για τα κόκκινα δάνεια, όπου κατά τον υπουργό, το μείζον είναι «η ύπαρξη σταθερής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, η οποία στηρίζει την κυβέρνηση».

«Τώρα –πρόσθεσε– αν κάποιοι βουλευτές κάνουν ερωτήσεις, έχω εξηγήσει πως δουλειά των βουλευτών είναι να κάνουν ερωτήσεις. Μόνο την πενταετία αυτή έχουμε δεχθεί 5.000 ερωτήσεις. Και η συγκεκριμένη ερώτηση των 11 έδωσε την ευκαιρία να ανακεφαλαιώσουμε ό,τι έχουμε κάνει για το θέμα των κόκκινων δανείων».

Με αφορμή, δε, τη συγκεκριμένη ερώτηση αλλά και την απάντηση που ακολούθως έδωσε το αρμόδιο υπουργείο, παρατήρησε ότι «επειδή είναι πολύ πυκνές οι κυβερνητικές δράσεις, καμιά φορά μπορεί και να ξεχνάει κανείς το τι έχει ψηφίσει». Με αυτόν τον τρόπο, όπως συμπλήρωσε, δίνεται η δυνατότητα να θυμηθεί ο βουλευτής ή και να αποσαφηνιστούν ζητήματα.

Αντίστοιχα, και στο θέμα του διαδόχου της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας, ο κ. Βορίδης αφού επανέλαβε ότι «δεν είναι σωστό με εν ενεργεία Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ανοίγει μια δημόσια συζήτηση για το τι θα κάνουμε», ξεκαθάρισε ότι «ο μόνος που θα… προκαταλάβει –όταν έλθει η ώρα να πάρει την όποια απόφασή του– είναι ο Πρωθυπουργός. Ολοι οι άλλοι μπορούν να πουν τις ιδέες τους». «Αυτό που εμείς λέμε», κατέληξε για το θέμα του Προέδρου, «είναι ότι η συζήτηση θα ανοίξει τη χρονική στιγμή που πρέπει».

Επόμενο θέμα ήταν ο «συνωστισμός» που παρατηρείται από κόμματα, κομματίδια και λοιπούς σχηματισμούς στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας.

«Αυτά τα κόμματα έρχονται, υποτίθεται, να αναδείξουν ελλείψεις στη μεταναστευτική πολιτική, ελλείψεις ή διαφωνίες στα ζητήματα δημόσιας τάξης και ασφάλειας. Υποτίθεται ότι έχουν πιο “πατριωτικές”, πιο σκληρές θέσεις από εμάς στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

»Εμείς από την πλευρά μας, στο Μεταναστευτικό εφαρμόζουμε μια αυστηρή, περιοριστική μεταναστευτική πολιτική: φράχτης, έλεγχος των θαλασσίων συνόρων, ταχεία διεκπεραίωση του ασύλου, μείωση, κατά πολύ, των κέντρων υποδοχής», παρατήρησε, την ώρα που, όπως επεσήμανε, η μείωση του αριθμού των παράνομων μεταναστών έχει σχέση και με «τον διάλογο με την Τουρκία, γιατί εκεί έχουν ανασχεθεί οι ροές σε πολύ μεγάλο βαθμό».

Διερωτώμενος, έτσι, τι περισσότερο θέλουν να κάνουν αυτά τα κόμματα, ο Μάκης Βορίδης ζήτησε να ακούσει αυτό το κάτι παραπάνω στον δημόσιο διάλογο. Και «αν προτείνουν κάτι ρεαλιστικό, να γίνει αύριο το πρωί», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Αυτό που έχει σημασία, κατέληξε, «είναι ότι υπάρχει ένα εκλογικό Σώμα –κατεγράφη και στις εθνικές εκλογές και τις ευρωεκλογές– και πρέπει να υπάρξει ένας πραγματικός διάλογος με τους πολίτες που κάνουν αυτές τις επιλογές».

Στη μομφή εξάλλου ότι ο Πρωθυπουργός είναι ενδοτικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο υπουργός Επικρατείας ζήτησε όσους υποστηρίζουν κάτι τέτοιο «να πουν τι έχει χάσει η Ελλάδα, γιατί εγώ μπορώ να σας πω ότι έχει κερδίσει. Μια επιθετική Τουρκία, που έκανε όλες τις φασαρίες τα πρώτα τρία χρόνια, δεν κέρδισε απολύτως τίποτε, σύρθηκε σε διάλογο και ο διάλογος έχει αποτέλεσμα. Δεν έχουμε παραβιάσεις και δεν έχουμε μεταναστευτικές ροές».

Αραγε, διερωτήθηκε εκ νέου, «σε τι έχει μετακινηθεί η θέση της Ελλάδος» από την πάγια θέση της για μία διαφορά, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα;

Αντίστοιχα και στα εξοπλιστικά, έθεσε το ερώτημα αν υπάρχει κυβέρνηση που έχει κάνει τα τελευταία 30-40 χρόνια καλύτερο, αποτελεσματικότερο και μεγαλύτερο αμυντικό εξοπλιστικό πρόγραμμα, «Οταν λέμε ότι είσαι πατριώτης και φυλάττεις τα σύνορά σου και την εθνική κυριαρχία, με τα λόγια τα φυλάττεις; Η κυβέρνηση έχει δεσμεύσει τεράστια ποσά για να το κάνει αυτό», τόνισε, διερωτώμενος, και πάλι, τι θα ήθελαν τα συγκεκριμένα κόμματα να κάνει περισσότερο η κυβέρνηση.