Για διαχρονική παράλειψη στη συντήρηση των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ, μίλησε το πρωί της Τρίτης στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης. Επεσήμανε ωστόσο ( όπως έκανε και τη Δευτέρα στο pressroom ο κυβερνητικός εκπρόσωπος), ότι από τη στιγμή που η τωρινή κυβέρνηση ήταν μόνη που μερίμνησε, δεν είναι δυνατόν να εγκαλείται για ό,τι συνέβη με το στέγαστρο Καλατράβα.
«Προφανώς και δεν υπήρξε επιμέλεια των προηγούμενων κυβερνήσεων για το ζήτημα του ΟΑΚΑ», είπε ο Βορίδης, αναγνωρίζοντας κατά έναν τρόπο και το μερίδιο ευθύνης της πρώτης κυβέρνησης Μητσοτάκης.
«Υπήρξε διαχρονική παράλειψη για τη συντήρηση αυτών των εγκαταστάσεων – και όχι μόνο αυτών», αλλά «εγκαλείται σήμερα η κυβέρνηση, η οποία είναι η μόνη που έχει μεριμνήσει για το ζήτημα αυτό», παρατήρησε για να εξηγήσει τι έγινε με τις μελέτες για το ΟΑΚΑ και τα χρήματα που είχαν δεσμευθεί για τις εργασίες συντήρησης:
«Το 2021 δεσμεύτηκαν ποσά. Είναι η μόνη κυβέρνηση που έχει δεσμεύσει ποσά, 57 εκατ. ευρώ για το ΟΑΚΑ. Ξεκίνησε η διαδικασία της μελέτης. Προκηρύχθηκε η μελέτη, ο διαγωνισμός, μεγάλος διαγωνισμός, διεθνής, γιατί τα ποσά ήταν μεγάλα. Ο διαγωνισμός στην πρώτη φάση του υπήρξε άγονος. Η έκθεση η πρώτη, το 2020, εξ όσων γνωρίζω και όσα διάβασα στα ΜΜΕ, τη λέξη ”επικίνδυνο από στατικής πλευράς” δεν τη λέει. Το ”προβλήματα” από ”επικίνδυνο στατικά” είναι δυο διαφορετικά πράγματα. Είναι τελείως διαφορετικό να έχεις μια έκθεση ή ένα συμπέρασμα ή μια αναφορά που να λέει ”ξέρετε εδώ υπάρχουν πράγματα τα οποία πρέπει να τα φροντίσουμε” και τελείως διαφορετικό το να έχεις μια έκθεση ή μια που σου λέει ”εδώ έχω πρόβλημα στατικότητας”».
«Αυτός ο οποίος λέει ότι δεν πρέπει να μπει κόσμος μέσα είναι αυτός που χαρακτηρίζει ”επικίνδυνο από στατικής πλευράς”. Αυτό έγινε προχθές, το 2023, που κλείνει (το ΟΑΚΑ). Την προηγούμενη Παρασκευή ή Πέμπτη, παραδίδεται η μελέτη που αναφέρεται σε κίνδυνο στατικότητας. Με το που αναφέρεται ο κίνδυνος στατικότητας (το ΟΑΚΑ) κλείνει», διευκρίνισε ο υπουργός Επικρατείας.
Μηδενισμός τα «δεν υπάρχει πουθενά κράτος»
Στη συνέντευξή του ο Μάης Βορίδης κλήθηκε να σχολιάσει και την κριτική που άσκησε από τον Βόλο ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, περί ανυπαρξίας του κράτους στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές:
«Είναι εκτός τόπου και χρόνου, για τον απλούστατο λόγο, ότι ο κρατικός μηχανισμός κάτω από ακραία φυσικά φαινόμενα, ανεπανάληπτα και άνευ προηγουμένου έχει κάνει χιλιάδες διασώσεις. Το ”ανύπαρκτο κράτος που δεν το βλέπει κανείς”… Έχουν γίνει χιλιάδες απαντήσεις έχουν φτιαχτεί ατελείωτες βλάβες της ΔΕΗ. Το κράτος και υπάρχει, και ήρθε να γιατρέψει πληγές που προήλθαν από μια μεγάλη φυσική καταστροφή. Ο κ. Κασσελάκης έκανε μια τοποθέτηση που μηδενίζει την παρουσία τη συνεισφορά του κράτους. Το κράτος είναι παρόν. Στο μυαλό του Κασσελάκη το κράτος είναι απόν».
Το κράτος, δήλωσε ο κ. Βορίδης, δεν είναι ένα υπάλληλος για να καθαρίσει τις λάσπες μέσα στο σπίτι, η έννοια της παρουσίας του κράτους είναι ότι δίνει τα 6.600 ευρώ με πάρα πολύ γρήγορο και αυτοματοποιημένο τρόπο ώστε ο άνθρωπος που είναι στις λάσπες να καθαρίσει το σπίτι, και αν χρειαστεί να πάρει καινούργια έπιπλα να μπορέσει να το ξαναφτιάξει αυτή είναι η παρουσία του κράτους.
«Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι κάτω μέσα μια πραγματική δυσκολία και πρωτόγνωρα φαινόμενα τα οποία δημιουργούν μεγάλη πίεση στο μηχανισμό θα βγαίνουμε να πανηγυρίζουμε για ”το τι ωραία που είναι τα πράγματα”. Προφανώς υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες… Από το να πεις αυτό, μέχρι να πεις ”το κράτος δεν υπάρχει πουθενά” αυτός ο μηδενισμός, τη στιγμή που υπάρχει πείρα των ανθρώπων για την παρουσία όλου του κρατικού μηχανισμού, έχει απόσταση», πρόσθεσε στο σχόλιό του για την εμφάνιση Κασσελάκη στον Βόλο τη Δευτέρα.
«Στηρίζουμε Μπέο όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ»
Οσον αφορά τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, ο κ. Βορίδης διευκρίνισε πως το κυβερνών κόμμα έχει δώσει στήριξη σε 13 περιφερειάρχες και σε τρεις δημάρχους, με μόνο στόχο τη νίκη, ενώ για τις κατηγορίες περί στήριξης της ΝΔ στον δήμαρχο Βόλου Αχιλλέα Μπέο, ήταν ολίγον τι καυστικός:
«Τον στηρίζουμε [τον Μπέο] τόσο ακριβώς όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς το ίδιο όμως».