300
O Τάε-Γιόνγκ-χο (δεξιά) λέει ότι η ζωή του κινδυνεύει από τον Κιμ Γιόνγκ-ουν (αριστερά) | KCNA via REUTERS και Wikipedia (public domain)

Βορειοκορεάτης έγινε υφυπουργός στη Νότια Κορέα

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2024, 21:20
O Τάε-Γιόνγκ-χο (δεξιά) λέει ότι η ζωή του κινδυνεύει από τον Κιμ Γιόνγκ-ουν (αριστερά)
|KCNA via REUTERS και Wikipedia (public domain)

Βορειοκορεάτης έγινε υφυπουργός στη Νότια Κορέα

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2024, 21:20

Δεν είναι καλαμπούρι: στην κυβέρνηση της Νότιας Κορέας τοποθετήθηκε ως υφυπουργός ένας Βορειοκορεάτης. Φυσικά, ο άνθρωπος αυτός δεν είναι πράκτορας του Κιμ Γιόνγκ-ουν, αλλά το αντίθετο: δραπέτης του ιδιότυπου ασιατικού σοσιαλπαραδείσου. Φυσικά, για την Πιονγκγιάνγκ είναι απλώς «αηδιαστικό απόβρασμα» – ένα, δηλαδή, από τα πολλά (τα 34.000, για την ακρίβεια) που αυτομόλησαν στον Νότο από το 1953 μέχρι σήμερα.

Από αυτό το μικρό χωριό των… αποβρασμάτων, όμως, μόνο ένας καζάντισε πραγματικά στην επικράτεια της Σεούλ: ο Τάε-Γιόνγκ-χο, ο σημερινός κύριος υφυπουργός. Και τούτο διότι ανήκε στο πολιτικό προσωπικό του Βορρά προτού ροβολήσει κατά τον Νότο, καθώς το 2016 υπηρέτησε στο Λονδίνο ως πρεσβευτής της Βόρειας Κορέας. Τώρα, υπηρετώντας νέο αφεντικό, διορίστηκε γραμματέας του Συμβουλίου για την Ειρηνική Ενοποίηση της Κορέας, δηλαδή υφυπουργός.

Η πολιτική δράση του στον Νότο ήταν, φυσικά, αντικομμουνιστική. Το 2020 εξελέγη και βουλευτής, αλλά στις εφετινές εκλογές, του παρελθόντος Απριλίου, ο νοτιοκορεατικός λαός δεν του ξανάκανε το χατίρι. Εχασε την έδρα του, όμως το νέο αφεντικό του, ο πρόεδρος Γιούν Σουκ-γιέολ, τον διόρισε στη θέση που προαναφέραμε και η οποία έχει αντικείμενο την επανένωση της χερσονήσου.

Η Corriere della Sera έκρινε ότι αυτή η τοποθέτηση δεν είναι και πολύ θετικό μήνυμα προς την Πιονγκγιάνγκ, δεδομένου ότι ο πρώην πρεσβευτής της δήλωσε στις νοτιοκορεατικές αρχές ότι αυτομόλησε επειδή δεν ήθελε τα παιδιά του «να ζήσουν μέσα στην ιδεολογική μιζέρια της Πιονγκγιάνγκ». Ετσι, ο Κιμ τον αποκάλεσε «αηδιαστικό απόβρασμα».

Μετά την αποστασία του, ο Τάε έδωσε πολλές συνεντεύξεις για να κατακεραυνώσει το βορειοκορεατικό καθεστώς. Μάλιστα, το 2017 κατέθεσε και ενώπιον του Κογκρέσου των ΗΠΑ και έδωσε συμβουλές στους Αμερικανούς για την αποσταθεροποίηση του Κιμ. Τους είπε ότι ο Κιμ θέλει πυρηνικά όπλα προκειμένου να εκφοβίσει τις ΗΠΑ ώστε να αποσύρουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις από τη Νότια Κορέα, ενώ ταύτισε το καθεστώς της πρώην πατρίδας του με τον ναζισμό και το νοτιοαφρικανικό απαρτχάιντ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...