Αυτή την εβδομάδα, το καθεστώς της βόρειας Κορέας δημοσιοποίησε φωτογραφίες, υποστηρίζοντας πως νέοι Βορειοκορεάτες υπογράφουν για να καταταγούν στο στρατό | KCNA via REUTERS
Επικαιρότητα

Βορειοκορεάτες θα πολεμούν μαζί με τους Ρώσους στην Ουκρανία

Ο στρατός του Κιμ Γιονγκ-Ουν εκτιμάται ότι αριθμεί πάνω από ένα εκατομμύριο στρατιώτες, προσφέροντας στον Πούτιν μια δυνητικά μεγάλη δεξαμενή εφεδρειών για να αναπληρώσει τις δυνάμεις του. Η Ρωσία υπολογίζεται ότι χάνει περισσότερους από 1.000 άνδρες την ημέρα στις μάχες φθοράς που διεξάγονται στα μέτωπα
Protagon Team

Ενα τάγμα 3.000 βορειοκορεατών στρατιωτών θα ενωθεί σύντομα με τα ρωσικά στρατεύματα στα μέτωπα της Ουκρανίας, σηματοδοτώντας την πλήρη είσοδο του Κιμ Γιονγκ-Ουν στον πόλεμο που διεξάγεται στην Ευρώπη –ο βορειοκορεάτης δικτάτορας σπεύδει, φυσικά, στο πλευρό του Βλαντίμιρ Πούτιν, προσφέροντάς του ανθρώπινους πόρους (κάποτε θα το έλεγαν «κρέας για κανόνια»), για τους οποίους άλλωστε το καθεστώς της Πιονγιάνγκ δεν τρέφει καμία εκτίμηση.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται η Telegraph, η μονάδα εκπαιδεύτηκε κρυφά στη ρωσική Απω Ανατολή, πριν από την ανάπτυξή της ως μέρος ενός ρωσικού αερομεταφερόμενου συντάγματος.

«Ονομάζονται τάγμα Μπουριάτ», είπε στο Politico ανώτερη ουκρανική στρατιωτική πηγή. Η Μπουργιατία είναι μια απομακρυσμένη περιοχή της Ρωσίας που συνορεύει με τη Μογγολία και το Κρεμλίνο τη χρησιμοποιεί για στρατολόγηση ενόπλων.

Η εφημερίδα Kyiv Independent επικαλέστηκε άλλη δυτική πηγή πληροφοριών, σύμφωνα με την οποία η Βόρεια Κορέα «έστειλε 10.000 στρατιώτες στον ρωσικό στρατό».

Παρουσιάζοντας το «σχέδιο νίκης» του στο κοινοβούλιο της Ουκρανίας, την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο βορειοκορεάτης δικτάτορας Κιμ Γιονγκ Ουν είναι πλέον ένας «συνασπισμός εγκληματιών». «Πρόκειται για τη συμμετοχή ακόμη ενός κράτους στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, στο πλευρό της Ρωσίας», τόνισε.

Οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν την περασμένη εβδομάδα σφοδρή αντεπίθεση κατά της ουκρανικής εισβολής στο Κουρσκ. Ουκρανοί αξιωματούχοι είχαν περιγράψει την εισβολή στο Κουρσκ, τον Αύγουστο, ως «στρατηγικό αριστούργημα», αλλά το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου είπε ότι μπορεί να έσυρε ακούσια τη Βόρεια Κορέα στον πόλεμο.

Το Ινστιτούτο διευκρίνισε ότι το Κρεμλίνο θα «δικαιολογήσει» την αποστολή βορειοκορεατών στρατιωτών στο μέτωπο όταν το ρωσικό κοινοβούλιο επικυρώσει μια συμφωνία με τον σύμμαχό του για την παροχή αμοιβαίας στρατιωτικής υποστήριξης, σε περίπτωση επίθεσης. Η επικύρωση αναμένεται εντός των ημερών.

Η Βόρεια Κορέα στέλνει εδώ και καιρό βλήματα πυροβολικού και πυραύλους στη Ρωσία, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που οι στρατιώτες της θα βρεθούν στα μέτωπα των μαχών.

Οι αναλυτές λένε στην Telegraph ότι αν και η ποιότητα των βορειοκορεατικών στρατευμάτων δεν είναι καλή, ο όγκος τους και μόνο θα δώσει ώθηση στη Ρωσία.

«Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας προσφέρουν υποστήριξη σαν να παίζουν σε κάποια ακαδημαϊκή προσομοίωση, ενώ οι σύμμαχοι της Ρωσίας προσφέρουν τη στρατιωτική τους δύναμη για να βοηθήσουν τη Ρωσία να κερδίσει», είπε στην Telegraph ο Φίλιπ Ο’Μπράιεν, καθηγητής Στρατηγικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο St. Andrews.

Ο στρατός της Βόρειας Κορέας εκτιμάται ότι έχει πάνω από ένα εκατομμύριο στρατιώτες, προσφέροντας στον Πούτιν μια δυνητικά μεγάλη δεξαμενή εφεδρειών για να αναπληρώσει τις δυνάμεις του. Η Ρωσία εκτιμάται ότι χάνει περισσότερους από 1.000 άνδρες την ημέρα στις μάχες φθοράς που διεξάγονται στα μέτωπα.

Η Ουκρανία, αντιθέτως, δυσκολεύεται να αναπληρώσει τις απώλειές της. Η στρατολόγηση έχει πέσει –παρά τον αυξανόμενο καταναγκασμό– επειδή οι Ουκρανοί βλέπουν πλέον την πρώτη γραμμή ως βέβαιο θάνατο ή σοβαρό τραυματισμό. Η ανάπτυξη στρατευμάτων της Βόρειας Κορέας, συνεπώς, δίνει στο Κρεμλίνο «νέα πηγή τροφής για κανόνια», ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και μια πηγή καθησυχασμού για τους Ρώσους: κανείς δεν θα νοιαστεί αν σκοτωθούν τα στρατεύματα της Βόρειας Κορέας.

Τα βορειοκορεατικά στρατεύματα δεν έχουν εμπλακεί σε μάχες από τον Ψυχρό Πόλεμο, όταν αναπτύχθηκαν σε διάφορους περιθωριακούς πολέμους ως σύμμαχοι και πληρεξούσιοι των Σοβιετικών.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι «ανησυχούν» για τις αναφορές ότι η Βόρεια Κορέα μπορεί σύντομα να συμμετάσχει στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.