Ενας μαύρος κύκνος - αυτός είναι στο Λονδίνο και δεν κινδυνεύει να καταλήξει σε κάποιο πιάτο | EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA
Επικαιρότητα

Βόρεια Κορέα: Οποιος πεινάει μπορεί να φάει… μαύρο κύκνο!

Σύμβολο χάρης για όλο τον κόσμο, αλλά και πηγή «νόστιμης τροφής» κατά το καθεστώς, το πουλί αποδεικνύεται λύση ανάγκης για μια χώρα που φοβάται ότι έρχεται (άλλος ένας) δύσκολος χειμώνας
Protagon Team

Δύσκολος χειμώνας προοιωνίζεται αυτός που έρχεται στη Βόρεια Κορέα, η οποία αναζητεί λύσεις –κάποιες από τις οποίες είναι ασυνήθιστες- για να αντιμετωπίσει τα οικονομικά της προβλήματα και τις ελλείψεις σε τρόφιμα με τα σύνορα να παραμένουν κλειστά λόγω της πανδημίας.

Δημοσιεύματα φέρουν το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ να στρέφεται από την εκτύπωση κουπονιών ως αντικατάσταση των μετρητών έως την εκτροφή μαύρων κύκνων προκειμένου το κρέας τους να καταναλωθεί από τους πολίτες.

Καθώς η συγκομιδή φθάνει στο τέλος της, οι διεθνείς παρατηρητές υποστηρίζουν ότι η επισιτιστική και οικονομική κατάσταση στη Βόρεια Κορέα παραμένει επικίνδυνη. Υπάρχουν μάλιστα ενδείξεις ότι αυξάνεται το εμπόριο και ότι λαμβάνει μεγάλα φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω της Κίνας.

Σύμφωνα με την υπηρεσία Πληροφοριών της Νότιας Κορέας, ο βορειοκορεάτης δικτάτορας Κιμ Γιονγκ Ουν έχει εκδώσει εντολές ζητώντας να διασφαλιστεί κάθε κόκκος ρυζιού και να επικεντρωθούν όλες οι προσπάθειες στη γεωργία. Οι πληροφορίες δόθηκαν την Πέμπτη σε κεκλεισμένων των θυρών κοινοβουλευτική ακρόαση, σύμφωνα με νοτιοκορεάτες βουλευτές που ήταν παρόντες στην ενημέρωση.

Ωστόσο, η υπηρεσία Πληροφοριών εκτίμησε ότι αυτή η συγκομιδή ίσως είναι καλύτερη από την περυσινή λόγω των καλύτερων καιρικών συνθηκών και ότι η Βόρεια Κορέα προχωρά σε μέτρα για να ανοίξει εκ νέου τα σύνορά της με την Κίνα και τη Ρωσία τους επόμενους μήνες, είπαν βουλευτές σε δημοσιογράφους.

Εδώ και καιρό η επισιτιστική κατάσταση στη Βόρεια Κορέα είναι επισφαλής, με τους παρατηρητές να λένε ότι η κακοδιαχείριση της οικονομίας επιτείνεται από τις διεθνείς κυρώσεις για τα πυρηνικά όπλα, τις φυσικές καταστροφές και τώρα την πανδημία της COVID-19, που οδήγησε τα (ούτως ή άλλως κλειστά) σύνορα σε ακόμη πιο ερμητικό κλείσιμο.

Ο Κιμ αναγνώρισε ότι υπάρχει «τεταμένη» επισιτιστική κατάσταση και ζήτησε συγγνώμη για τις θυσίες που αναγκάστηκαν να κάνουν οι πολίτες για να αποτραπεί το ξέσπασμα του κορονοϊού. Είπε επίσης ότι η οικονομία βελτιώθηκε φέτος και ότι η Βόρεια Κορέα διέψευσε έκθεση παρατηρητών των Ηνωμένων Εθνών αυτό τον μήνα που έλεγε ότι χιλιάδες από τους πλέον ευάλωτους πολίτες της κινδυνεύουν με λιμοκτονία.

Η Βόρεια Κορέα επισήμως δεν έχει ανακοινώσει ούτε ένα κρούσμα κορονοϊού. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών, άρχισε να επιτρέπει την είσοδο φορτίων με ανθρωπιστική βοήθεια και τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την Κίνα έδειξαν βραδεία αύξηση στο εμπόριο.

Κουπόνια αντί χαρτονομισμάτων

Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης που επικαλούνται πηγές στη Βόρεια Κορέα, οι οποίες δεν κατονομάζονται, η κεντρική τράπεζα τυπώνει κουπόνια αξίας περίπου 1 δολαρίου λόγω της έλλειψης χαρτονομισμάτων βορειοκορεατικών γουόν.

Η ιστοσελίδα Rimjin-gang, που εδρεύει στην Ιαπωνία και την διαχειρίζονται φυγάδες από τη Βόρεια Κορέα, ανέφερε ότι τα κουπόνια κυκλοφορούν τουλάχιστον από τον Αύγουστο, εν μέρει διότι το χαρτί και το μελάνι για το επίσημο νόμισμα δεν εισάγονται πλέον από την Κίνα. Η έλλειψη χαρτονομισμάτων γουόν ίσως έχει ενταθεί και από τα μέτρα καταστολής της κυβέρνησης για τη χρήση ξένου νομίσματος, κυρίως αμερικανικών δολαρίων και κινεζικών γιουάν που χρησιμοποιούνταν ευρέως στο παρελθόν, ανέφερε το νοτιοκορεατικό NK News.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα τη χρήση κουπονιών.

Προπαγάνδα υπέρ του… μαύρου κύκνου

Αυτή την εβδομάδα τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας προώθησαν την κατανάλωση κρέατος μαύρου κύκνου ως πολύτιμη πηγή τροφής υποστηρίζοντας ότι η εκτροφή του σε βιομηχανική κλίμακα θα βελτιώσει τις ζωές των ανθρώπων.

«Το κρέας του μαύρου κύκνου είναι γευστικό και έχει φαρμακευτική αξία», ανέφερε τη Δευτέρα η εφημερίδα του κυβερνώντος κόμματος Rodong Sinmun.

Η έρευνα για την εκτροφή των πουλιών (που ήταν ενδημικά της Αυστραλίας) προκειμένου το κρέας τους να διατεθεί προς κατανάλωση ξεκίνησε στις αρχές του 2019 και οι αρχές έχουν προτρέψει σε σχολεία, εργοστάσια και επιχειρήσεις να καλλιεργούν τρόφιμα και να εκτρέφουν ψάρια και άλλα ζώα προκειμένου να αυξήσουν την αυτάρκειά τους, μετέδωσε το NK News.